Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Spasili najveću morsku kornjaču kod Maslenice: 'Nije bilo najjednostavnije. Bila je zapetljana'

Konope moraš maknuti rukom pa onda moraš paziti da je ne zarežeš s nožem. Ona se, naravno, miče i pokušava pobjeći, ali ako pobjegne s tim konopima to je onda to - kazao nam je.
04. rujna 2021. u 18:52 5 komentara 4672 prikaza
Foto: Tomislav Baričević
Pogledajte galeriju 1/2

Kad se skiper Buco iz Zagreba uputio na svoju prvu vožnju nije mogao ni sanjati kako će upravo zajedno sa svojim prijateljima sudjelovati u spašavanju najveće morske kornjače na svijetu - sedmopruge usminjače. Nije libio ni trenutka kad je vidio kornjaču već je odmah zatražio pomoć te su on, Hrvoje Vulić i Tomislav Baričević brzom reakcijom spasili životinju. 

Policija i vatrogasci pomogli stradalima na moru MEĐU NJIMA TROJE DJECE Spašeno osam osoba kod Cresa: Bura i valovi nosili ih na hridi i potopili im brodicu

Kako je spašavanje proteklo, ispričao nam je Hrvoje Vulić, vlasnik tvrtke za iznajmljivanja brodova Maslenica Boat Excursions & rent-a-boat. 

- Skiper Buco iz Zagreba otišao je na prvu vožnju kad je primijetio zapetljanu kornjaču. Vratio se brzo na rivu na Maslenici gdje se, inače, nalazimo i ispričao nam. Mi smo doskočili i brzo smo našli kornjaču. Bila je 10 puta zamotana u konope - ispričao nam je Vulin i istaknuo kako nije bilo najjednostavnije spašavanje jer su konopi bili i oko vrata kornjače, ali i peraja. 

- Konope moraš maknuti rukom pa onda moraš paziti da je ne zarežeš s nožem. Ona se, naravno, miče i pokušava pobjeći, ali ako pobjegne s tim konopima to je onda to - kazao nam je. 

Kaže da nije bilo vidljivih ozljeda na kornjači, barem ih oni nisu vidjeli. 

Naveo nam je i to da su bili uvjereni kako je riječ o glavatoj želvi, no kako su snimke spašavanja proslijedili Institutu Plavi svijet u Velom Lošinju oni su im rekli kako je ustvari riječ o sedmoprugoj usminjači. 

- Rekli su nam da je u Jadranu u posljednjih 130 godina viđena 30 puta - naveo je i nadometnuo kako su imali sreću i jedinstvenu priliku biti ti koji su vidjeli primjerak te nevjerojatne vrste 31 put. 

Nevjerojatna vrsta

Sedmopruga usminjača najveća je od svih morskih kornjača na svijetu. Može narasti preko 2 metra s težinom i do 900 kg. 

Riječ je o vrsti reptila koja je posljednji preostali primjerak porodice kornjača čije evolucijsko porijeklo ide sto milijuna godina u prošlost. Nekoć davno su bile rasprostranjene diljem cijelog svijeta, no broj im drastično pada te su proglašene ugroženom vrstom

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
Renault Zoe
ELEKTRIČNA AVANTURA
Tko ga nije vozio, ne zna što propušta: 'Odradili smo izlet po Hrvatskoj s električnim Renaultom'