Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Frcaju optužbe

VIDEO Amerika šalje razarač i tvrdi da ima dokaz protiv Irana: Objavili snimku napada na tankere

Napad na tankere
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
14.06.2019.
u 10:12

Snimka pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera

Američko središnje zapovjedništvo objavilo je videozapis, za koji tvrdi da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera koji je napadnut blizu Hormuškog tjesnaca u utorak.

Nekoliko sati nakon prve eksplozije iranski je brod  "primijećen i snimljen kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s broda M/T Kokuka Courageous", napisao je glasnogovornik Bill Urban u priopćenju uz videozapis.

"SAD i naši partneri u regiji poduzet će sve potrebne mjere kako bi obranili sebe i svoje interese. Današnji napadi su jasna opasnost za slobodu mora i slobodnu trgovinu", dodao je.

Na mjesto napada poslan razarač

Američka vojska priopćila je da je uputila razarač Mason na mjesto napada na dva naftna tankera. U priopćenju stoji da Washington nije zainteresiran za novi sukob na Bliskom istoku, ali da će braniti američke interese.

Japanski vlasnik napadnutog tankera kazao je da su članovi posade vidjeli "leteće objekte" prije eksplozije. Direktor brodara "Kokuka Sangyo" Yutaka Katada rekao je na konferenciji za novinare u Tokiju da je tanker Kokuka Courageous s 25.000 tona metanola dva puta napadnut no zanijekao je da je pogođen torpedom.

Katada je kazao da su na tankeru bile dvije eksplozije u razmaku od nekoliko sati, a posada je uočila leteći objekt prije druge eksplozije.

Tanker sada tegljači vuku do Ujedinjenih Arapskih Emirata. Posade su spašene nakon napada na dva tankera,  japanski i norveški, u blizini Hormuškog tjesnaca.

Iran je ranije objavio da "kategorično" odbacuje "neutemeljene tvrdnje" koje je iznio američki državni tajnik Mike Pompeo da je Iran odgovoran za te napade.

Iran je u petak rekao da je odgovoran za održavanje sigurnosti u Hormuškom tjesnacu te da je okrivljavanje Irana za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu zabrinjavajuće, prenio je iranski državni radio.

"Zaduženi smo za održavanje sigurnosti Hormuškog tjesnaca i spasili smo posadu od napada u najkraćem mogućem razdoblju. Optužbe američkog državnog tajnika Pompea su zabrinjavajuće", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi.

Kina je iznimno zabrinuta zbog rasta tenzija, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang

"Nitko ne želi rat u Zaljevu. To nije ni u čijem interesu", kazao je Geng tijekom redovitog obraćanja novinarima u Pekingu, dodavši kako se Kina nada da će dvije strane dijalogom uspjeti riješiti svoje nesuglasice. 

"Nadamo se da će sve strane ostati mirne i suzdržane i izbjeći da tenzije dodatno eskaliraju, te da će zajedno štititi sigurnost navigacije u relevantnim vodama i mir i stabilnost". Kina će nastaviti štititi svoju energetsku sigurnost i prava svojih tvrtki, dodao je. 

Ministarstvo je ranije citiralo predsjednika Xija Jinpinga koji je iranskom kolegi Hasanu Ruhaniju na marginama summita u Kirgistanu rekao da će Kina nastaviti postojano razvijati odnose s Iranom, neovisno o međunarodnoj situaciji. 

"Kina je oduvijek gledala na iransko-kineske odnose iz strateške i dugotrajne perspektive", parafraziralo je ministarstvo Xija, ne osvrnuvši se izravno na tenzije u Zaljevu. Kina i Iran njeguju bliske energetske odnose, a Peking je ljut zbog američkih prijetnji državama i tvrtkama koje krše američke sankcije uvozom iranske nafte. 

Kina, veliki uvoznik nafte, ima bliske odnose i sa Saudijskom Arabijom, iranskim rivalom u regiji. 

"Prerano je za zaključke o tome tko je odgovoran a veoma sam zabrinuta zbog situacije u toj regiji", rekla je norveška ministrica vanjskih poslova Ine Eriksen Soreide za norvešku javnu televiziju NRK.

Upozorila je kako je potrebno "jako malo" da situacija eskalira, prenosi dpa.  Jedan od brodova pogođenih u četvrtak je norveški tanker Front Altair. Soreide je dodala kako je norveška pomorska agencija pozvala norveške brodove u regiji da pojačaju svoje sigurnosne mjere. 

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u petak je rekao kako nema razloga sumnjati u američku procjenu da je Iran odgovoran za te napade. 

"Donijet ćemo svoju neovisnu procjenu, imamo proceduru za to, no nemamo razloga ne vjerovati američkoj procjeni. Naš je instinkt vjerovati im jer su naši najbližiti saveznici", rekao je britanski ministar za BBC radio, prenosi Reuters. 

Video: Napad na tankere u Omanskom zaljevu

Ključne riječi

Komentara 76

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
09:18 14.06.2019.

I Poljska je napala Njemačku 1939

DU
Deleted user
09:40 14.06.2019.

I Sadam je imao nuklearno oružje, također je dokazano i video snimkama pokazano

ZV
Zvone1954
10:09 14.06.2019.

Posada vidjela leteće objekte.Magnetne mine ne lete.Možda su vanzemaljci.Oni su uvijek krivi kad nema dokaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije