Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izum iz švedske

VIDEO Razvili prvu robotsku ruku, protezu kojom se upravlja mislima

Ivica Kostelić
Foto: Zoran Grizelj
1/2
29.11.2012.
u 08:58

Naša tehnologija pomoći će osobama s invaliditetom da kontroliraju te proteze gotovo na isti način kao i vlastite biološke ruke, uz pomoć vlastitih živaca i ostalih mišića – kaže znanstvenik Catalan.

Max Ortiz Catalan, znanstvenik s tehnološkog fakulteta Chalmers u Švedskoj, konstruirao je prve robotske proteze kojima se može upravljati mislima.

A pacijenti bez udova počet će ih ugrađivati već ove zime.

– Naša tehnologija pomoći će osobama s invaliditetom da kontroliraju te proteze gotovo na isti način kao i vlastite biološke ruke, uz pomoć vlastitih živaca i ostalih mišića. To je velik dobitak i za pojedinca i za društvo – kazao je Catalan.

Još od 1960-ih postojale su proteze kontrolirane električnim impulsima u mišićima. Nažalost, tehnologija za kontroliranje tih proteza nije evoluirala u većoj mjeri od tada. Na primjer, postoje vrlo napredne električne ručne proteze, ali njihova funkcionalnost je ograničena jer se njima teško upravlja.

– Svi pokreti moraju biti unaprijed programirani – kaže Catalan i dodaje:

– To je kao da imate Ferrari bez upravljača. Zato smo razvili novo dvosmjerno sučelje s ljudskim tijelom, zajedno s prirodnim i intuitivnim sustavom kontrole.

Videa o razvoju robotske proteze možete pogledati ovdje.

>>Nepokretni će mislima upravljati računalom, protezama i kolicima

Komentara 1

LE
Leoness
09:13 29.11.2012.

super. sad nek smisle način kako pokrpat ozonske rupe, kako pročistit zrak, smanjit zagađenje....jer očito da se može, ako se hoće. ovaj primjer to zorno pokazuje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije