Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nada za invalide

Nepokretni će mislima upravljati računalom, protezama i kolicima

BCI
University of Pittsburgh / Science Daily
21.02.2011.
u 07:00

Elektrode ugrađene u površinu mozga omogućuju bežično "rukovanje" vanjskim uređajima

Upravljanje računalom pomoću misli možda zvuči kao znanstvena fantastika, no u suvremenim znanstvenim krugovima bežično povezivanje mozga i računala nije nepoznanica. Kako prenosi znanstveni portal Science Daily, američkim znanstvenicima dosad je uspjelo da ugrađivanjem posebnih elektroda u površinu ljudskog mozga omoguće ispitanicima da mislima pomiču kursor na računalu i igraju videoigrice, a u eksperimentima s majmunima oni su mogli “mislima” upravljati robotiziranom rukom da bi se nahranili.

Uz državnu potporu od sedam milijuna dolara, američko Sveučilište Pittsburgh ove će godine početi s istraživanjima u kojima će sudjelovati ljudi koji su ostali nepokretni zbog ozljeda leđne moždine. Na površinu mozga bit će im na mjesec dana postavljene elektrode koje će “prevoditi” poruke njihovih živčanih stanica izravno u računala, robotizirane protetičke udove i invalidska kolica kako bi mogli njima upravljati.

Više pročitajte ovdje.

 

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:16 05.07.2011.

REISHI GLJIVA (GANODERMA LUCIDUM) POMAŽE I U LIJEČENJU KARCINOMA i mnogih drugih bolesti kao: glavobolje, migrene, povišeni kolesterol, želučane tegobe i čir, bolesti uzrokovane virusima i bakterijama; autoimunih bolesti, upala i tumora; u menopauzi i kod menstrualnih teškoća, proširenih vena,, astme, giht, bolesti bubrega i jetre, visok krvni tlak, dijabetes, bolesti prostate i impotencije.. te za jačanje imuniteta. Reishi je suvremenoj medicini poznata već desetljećima, kinezima već 4.000 godina, iako se nekad nije znalo za karcinome u današnjem obliku. KAVA, ČAJ, KAKAO i KAPSULE s extraktom \"gljive BESMRTNOSTI\", Ganoderma lucidum, kineski LING ZHI; japanski: REISHI, LJEKOVITA GLJIVA koja već 4.000 g. USPJEŠNO OBUZDAVA ZLOČUDNE STANICE. Facebook: Reishi Zagreb SMS 091 / 6 798 798 GanoNatura@hi.t-com.hr Dostava poštom/pouzećem (30 kn) Sve informacije o proizvodima i najvećem svjetskom proizvođaču Gano Excel možete naći ovdje: http://www.ganoexcel.com/ Kako je Reishi ljekovita protiv raka, te se i naši znanstvenici bave istraživanjima Reishija: http://hrcak.srce.hr/48448

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije