Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema mira u egiptu

VIDEO Prosvjednici se probili do predsjedničke palače u Kairu

kairo,egipat,prosvjednici (1)
Reuters/PIXSELL
07.12.2012.
u 16:45

Palaču čuvaju policija i vojska opremljeni čak i tenkovima, no prosvjednici nisu zastrašeni

Nemiri u Egiptu ne jenjavaju. Nakon što je u srijedu po povratku predsjednika Muhameda Mursija ispred predsjedničke palače u Kairu došlo do sukoba njegovih protivnika i simpatizera, u kojima je poginulo šestero ljudi, danas je 10 tisuća prosvjednika uspjelo probiti ograde od bodljikave žice i doći tik do palače. U isto vrijeme nekoliko stotina prosvjednika okupilo se na znamenitom trgu Tahrir. U isto vrijeme, pripadnici Muslimanske braće okupljaju se na prostoru nedaleko od palače. Dođe li do susreta, on bi mogao završiti novim nasilnim sukobom.

Prosvjedi pred palačom započeli su u mirnom tonu, no okupljeni su nakon nekog vremena krenuli u probijanje ograde. Izvikivali su slogane poput "Svi želimo vidjeti pad režima". Palaču čuvaju policija i vojska opremljeni čak i tenkovima. Prosvjednici očito nisu bili zastrašeni pa su se neki od njih uspeli na tenkove i mahali zastavama, prenosi RT.

Riječ je o demonstracijama koje je organizirala egipatska oporba, sastavljena od raznih lijevih i liberalnih skupina, koja je odbila razgovore s predsjednikom Mursijem. Zamjeraju mu donošenje odredbi kojima si daje gotovo neograničene ovlasti te islamistički prijedlog ustava o kojemu bi se narod trebao izjasniti na referendumu idući tjedan, prenosi RT. Front nacionalnog spasa, koji okuplja više oporbenih stranaka i udruga, izdao je priopćenje u kojemu poručuje kako su egipatske institucije vlasti izgubile legitimnost. Organizacija je danas nakon molitve isplanirala 17 marševa u Kairu, a masovne demonstracije nazvali su "konačnim ultimatumom".

Islamistička organizacija Muslimanska braća, čiji je član i sam Mursi, danas je izvijestila da su im prosvjednici jučer zapalili sjedište. Na službenim stranicama Muslimanske braće piše da je u stožer ušlo više od 3000 prosvjednika, a navodno su u srijedu navečer napadnute i druge njihove zgrade. U gradu Ismaliji prosvjednici su zgradu Muslimanske braće zasuli kamenjem i Molotovljevim koktelima, dok su u Seuzu zapalili sjedište Stranke slobode i pravde, političkog ogranka Muslimanske braće.

 

Komentara 1

Avatar oris2
oris2
10:38 08.12.2012.

izgleda da Mursiju izmiche diktatura ispod nogu.Dobre vijesti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije