Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTALA VELIKA EKSPLOZIJA

VIDEO Pogledajte kako izgleda kada Ukrajinci pošalju robote u kopneni napad: 'Ovo mijenja igru'

Napad kopnenim dronovima
Screenshot/Telegram
10.04.2024.
u 13:26

Video, koji je na Telegramu objavila ukrajinska 63. mehanizirana brigada, prikazuje nešto što izgleda kao UGV kako putuje neravnim terenom, nakon čega slijedi velika eksplozija i ruski vojnik kako se bijegom udaljava od rova.

Nova snimka iz Ukrajine pokazuje kako ukrajinske snage koriste bespilotno kopneno vozilo (UGV) za napad na ruski rov. Video, koji je na Telegramu objavila ukrajinska 63. mehanizirana brigada, prikazuje nešto što izgleda kao UGV kako putuje neravnim terenom, nakon čega slijedi velika eksplozija i ruski vojnik kako se bijegom udaljava od rova.

Rusko-ukrajinski rat obilježen je čestim korištenjem zračnog ratovanja bespilotnim letjelicama, ali kopnena bespilotna vozila su novija pojava. Prošlog mjeseca, United24, platforma koju podupire vlada i koja prikuplja novac za ratne napore zemlje, objavila je na X da brojne vrste vojnih kopnenih dronova ulaze u masovnu proizvodnju.

Nedavno je ukrajinski ministar digitalne transformacije, Mykhailo Fedorov, podijelio snimku na X-u jednog takvog drona — Ratela S, daljinski upravljanog zemaljskog drona dizajniranog za nošenje bombi i protutenkovskih mina. "Ukrajinski branitelji digli su u zrak most uz pomoć robota u području Bakhmuta. To je značajno utjecalo na logistiku ruskih okupatora", napisao je Fedorov u objavi. "Više tehnologije koja mijenja igru je na putu", dodao je.

Samuel Bendett, savjetnik u Centru za mornaričke analize (CNA) koji se usredotočuje na rusku vojnu tehnologiju, rekao je za Business Insider da tehnologija UGV-a još mora proći put kako bi dostigla učinkovitost bespilotnih letjelica. "Upravljanje UGV-ima je teže s obzirom na to da se moraju uzeti u obzir teren i razne prepreke", rekao je Bendett. "Ali obje strane eksperimentiraju s različitim dizajnom za različite misije, uzimajući u obzir općenito niske troškove sastavljanja i proizvodnje malih, lakih vozila", dodao je.

VEZANI ČLANCI:

Ali trenutno je prerano prosuđivati koliko su ta takva vozila učinkovita, nastavio je Bendett. "Moramo uzeti u obzir da baš kao i za mnoge videozapise UAV-a, vidimo samo videozapise uspješnih UGV misija", rekao je. "U isto vrijeme, ovo je konačan trend i Rusija i Ukrajina će uložiti sredstva u razvoj različitih borbenih i logističkih tipova UGV-a u budućnosti."

Mnoge zemaljske bespilotne letjelice razvija ukrajinski Brave1, vladina platforma koja okuplja inovativne tvrtke kako bi potaknula ratne napore Ukrajine. Forbes je u ožujku izvijestio da je Brave1 rekao da je pregledao oko 140 UGV ideja, testirao njih 50 u borbenim situacijama i odobrio 14 od tih 50.

Nataliya Kushnerska, COO Brave1, izjavila je za ukrajinski magazin Focus da je njegov glavni cilj "minimizirati ljudsko sudjelovanje na bojnom polju". "Ovo će sačuvati živote i zdravlje ukrajinskih vojnika", rekla je.

FOTO Zabilježen prirodni fenomen u jezeru u BiH: Pogledajte snimke iz zraka

Napad kopnenim dronovima
1/16

Komentara 15

V0
Vlaskoulicanec2.0
14:46 10.04.2024.

Kak su lepi filmeki ovih video igrica...

SE
Serengeti
19:27 10.04.2024.

U montaži se sve može napraviti pa i to da to vozilo izgleda moćno 🤣🤣 Ne znam koliko IQ moraš imati da povejruješ u ovakvu propagandu?

PA
pasodoble12
22:46 10.04.2024.

Ne mogu se sjetiti koliko puta sam u ovom mediju pročitao da su Ukrajinci promijenili igru i da su Rusi pred porazom. Znači, uskoro Ukrajince možemo očekiivati u Vladivostoku. A ja vjerojatno slijedeći žuti karton jer ne razmišljamo na isti način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije