Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lucinda Creighton

VIDEO Pitanja koja Slovenija ima s Hrvatskom rješavati bilateralno

zastave (1)
Tomislav Miletic/PIXSELL
17.12.2012.
u 13:13

Uvjereni smo da će proces ratifikacije u sljedećim mjesecima ići glatko i da će 1. srpnja Hrvatska ući u EU

– Bilo kakvo pitanje koje Slovenija možda ima s Hrvatskom treba biti riješeno bilateralno i ne smije stajati na putu ulasku Hrvatske u punopravno članstvo – izjavila je danas u Bruxellesu Lucinda Creighton, irska ministrica za europske poslove.

Irska 1. siječnja preuzima ulogu zemlje predsjedavateljice EU, što će obavljati do kraja lipnja, dakle upravo u razdoblju u kojem je ključno da sve zemlje članice u svojim parlamentima ratificiraju hrvatski pristupni ugovor kako bi Hrvatska ušla u EU na dan koji je zapisan u ugovoru – 1. srpnja 2013. godine.

Slovenija je jedina zemlja EU čiji parlament još nije ni počeo proceduru rasprave i glasanja o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora, a prošloga tjedna ministar Karl Erjavec izjavio je da Državni zbor možda neće obaviti ratifikaciju do 1. srpnja.

Ljubljana veže pitanje ratifikacije s bilateralnim pitanjem vezanim uz Ljubljansku banku iako je i Europska komisija, kroz izjave povjerenika Štefana Fülea, naglasila da bilateralna pitanja ne treba vezivati uz puno važnije pitanje proširenja EU. Bilateralna pitanja treba rješavati, ali nitko ih ne smije koristiti za ucjenjivanje zemlje koja je ispunila sve kriterije za pristupanje, ponavljaju svi u Bruxellesu. Sada taj stav jasno ponavlja i Irska koja preuzima predsjedavanje Unijom od Cipra.

– Uvjereni smo da će proces ratifikacije u sljedećim mjesecima ići glatko i da će 1. srpnja Hrvatska ući u EU. Imam odličan radni odnos s kolegama iz Hrvatske i s njima ću surađivati kako bismo bili sigurni da ne udarimo ni u kakvu prepreku na putu – rekla je irska ministrica za Europu.

Komentara 11

OV
ovoono
13:42 17.12.2012.

Bilo kakvo pitanje koje Slovenija možda ima s Hrvatskom treba biti riješeno bilateralno------------------------------------,,,,,aaaaa a zašto ne oružano,,,,,

IN
intellegens
13:44 17.12.2012.

prave se vazni i znacjni a moraji sve raditi kako im amerika i njemacka kazu.

DU
Deleted user
13:54 17.12.2012.

Kada se sada sjetim da smo skupa sa slovencima napustili beogradsku skupstinu i da smo isti dan proglasili neovisnost tesko je bilo vjerovati da ce nas danas bas ti slovenci, nekad nasi prijatelji, partneri i uvijek dragi gosti toliko putaa blokirati na putu koji su oni s takvom lakocom vec odavno prosli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije