Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit u Vilniusu

VIDEO Ovako izgleda moćna 'NATO tvrđava' na samo 151 kilometar od Rusije: Naoružali se do zuba

Oružje u Vilniusu uoči NATO summita
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.07.2023.
u 12:26

Čelnici 31 zemlje NATO-a sudjelovat će u utorak i srijedu na sastanku na vrhu na kojem je jedna od glavnih tema članstvo Ukrajine u Sjevernoatlantskom savezu.

NATO savez je Vilnius pretvorio u tvrđavu branjenu naprednim naoružanjem kako bi se zaštitilo američkog predsjednika Joe Bidena i druge vođe bloka, koji se sastaju svega 32 kilometra daleko od bodljikave žice na granici s ruskom saveznicom Bjelorusijom. Uoči dolaska čelnika zemalja NATO-a u zračnoj luci u Vilniusu raspoređeni su njemački protuzračni sustavi Patriot, s cijevima uperenim u smjeru Kalinjingrada, ruske eksklave, i Bjelorusije čija je granica od Vilniusa udaljena samo 32 kilometra.  Šesnaest članica NATO-a je poslalo ukupno oko 1000 vojnika kako bi štitili samit 11. i 12. srpnja, koji će se odvijati samo 151 kilometar od Rusije. Mnoge države poslale su napredne sustave protuzračne obrane koji baltičkim zemljama nedostaju.

Video: Proturaketni obrambeni sustav Patriot

"Bilo bi više nego neodgovorno da naše nebo bude nezaštićeno dok stižu Biden i vođe 40 zemalja", rekao je litavski predsjednik Gitanas Nauseda. Baltičke zemlje Litva, Estonija i Latvija, koje su nekoć bile pod upravom Moskve, a sada su članice NATO-a i Europske unije, troše preko dva posto BDP-a na obranu, što je više od većine drugih saveznica. Međutim, za regiju s otprilike šest milijuna stanovnika, to nije dovoljno da bi se održavale velike vojske, ulagalo u vlastite borbene mlazne zrakoplove ili naprednu protuzračnu obranu.

VEZANI ČLANCI:

Njemačka je rasporedila 12 protuzračnih raketnih sustava Patriot, koji se koriste za presretanje balističkih i krstarećih projektila ili borbenih zrakoplova. Španjolska je poslala sustav protuzračne obrane NASAMS, Francuska šalje haubice Caesar te je zajedno s Finskom i Danskom premjestila borbene mlažnjake u Litvu, a s Velikom Britanijom osigurala oružje za borbu protiv bespilotnih letjelica.

Poljska i Njemačka su poslale specijalne postrojbe ojačane helikopterima. Druge zemlje šalju opremu radi obrane od potencijalnih kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih napada.

GALERIJA NATO gomila oružje uoči summita u Vilniusu

Oružje u Vilniusu uoči NATO summita
1/19

Čelnici 31 zemlje NATO-a sudjelovat će u utorak i srijedu na sastanku na vrhu na kojem je jedna od glavnih tema članstvo Ukrajine u Sjevernoatlantskom savezu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je u nedjelju da bi čelnici NATO-a trebali raspravljati o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižju na summitu u Vilniusu. Optužujući Ukrajinu za "sustavno nanošenje štete" postrojenju, Zaharova je rekla da "ključnu pozornost summita NATO-a treba posvetiti tome". "Uostalom, velika većina članica saveza bit će u zoni izravnog udara" ako se nešto dogodi u postrojenju, rekla je Zaharova na Telegramu.

Vilnius je udaljen nekih 1000 kilometara od nuklearne elektrane, najveće u Europi. I Rusija i Ukrajina međusobno su se optuživale za planiranje napada na elektranu, koja se nalazi na teritoriju pod kontrolom Rusije u ukrajinskoj regiji Zaporižja, u blizini prve crte sukoba Rusije i Ukrajine.

Video NATO snage osiguravaju samit u Litvi i pokazuju snagu uz granice Rusije i Bjelorusije

Hrvatska delegacija u Litvu i u posjet hrvatskim vojnicima dolazi odvojeno, u još jednom znaku podjele između Pantovčaka i Banskih dvora u vojnim i vanjskopolitičkim pitanjima i kadroviranju.

VEZANI ČLANCI:

Predsjednik Zoran Milanović treba u Vilnius stići sa svojim izaslanstvom kako bi u utorak i srijedu sudjelovao na sastanku na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, odvojeno od ministarske delegacije koju čine šef diplomacije Gordan Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić, koji će sudjelovati na ministarskim sastancima NATO-a. Oba izaslanstva ići će u posjet hrvatskim vojnicima koji u Litvi sudjeluju u NATO-voj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti, ali ne u isto vrijeme. Jedna će ondje u utorak, a druga u srijedu.

Dok će predsjednik s ostalim vođama NATO-a u utorak ulaziti u LITEXPO, veliki kongresni centar u Vilniusu, ministri će pozdravljati hrvatske vojnike u bazi u Rukli, njih 180 koji su u šestomjesečnu misiju u Litvu ispraćeni krajem siječnja ove godine i uskoro im mandat i ističe.

Komentara 1

Avatar Foton
Foton
08:29 11.07.2023.

Zapad se probudio, Rusiju se mora zaustaviti, bas kao i Njemacku prije 80 godina. Starac Biden izgleda nije tako nemocan kao sto si neki zele. Ojacao NATO kao nitko do sada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije