Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teško na bojnom polju

Zelenski: Da, zabrinut sam za nuklearku. U jednom slučaju Rusi bi je mogli uništiti

Nuklearka Zaporižje
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
10.07.2023.
u 11:55

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u nedjelju Kijev za "sustavno nanošenje štete" postrojenju u Zaporižju i upozorilo na moguće posljedice tamošnje katastrofe. U intervjuu za ABC, Zelenski je rekao da je Ukrajina spremna na tamošnju moguću katastrofu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je u nedjelju zabrinutost kako Rusija planira uništiti nuklearnu elektranu Zaporižje jer joj tijek rata ide loše. Govoreći u intervjuu koji je emitiran u nedjelju u ABC-jevoj emisiji "This Week", Zelenski je rekao: "Možemo li pomisliti da Rusija planira lokalnu eksploziju (u elektrani op.a.) kako bi zaustavila ukrajinske operacije na bojnom polju? Da."

Video: Putinov glavni general prvi put izašao pred kamere od pobune Wagnera

"Ako će izgubiti više inicijative nego što su izgubili u ovom trenutku, učinit će neke dodatne korake kako bi se cijeli svijet uplašio globalne nuklearne katastrofe i zaustavili time sve vojne akcije na bojnom polju."

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u nedjelju Kijev za "sustavno nanošenje štete" postrojenju u Zaporižju i upozorilo na moguće posljedice tamošnje katastrofe. U intervjuu za ABC, Zelenski je rekao da je Ukrajina spremna na tamošnju moguću katastrofu. Zelenski je rekao i kako nije posebno zabrinut da bi se čelnik Wagner grupe Jevgenij Prigožin mogao vratiti u Rusiju nakon što je vodio prekinutu pobunu protiv autoriteta ruskog predsjednika Vladimira Putina.

VEZANI ČLANCI:

"Od danas je postao politička figura", rekao je o Prigožinu. "A to je, po meni, morao i biti njegov primarni cilj."

Također je rekao da nije zabrinut da bi Prigožin mogao ponovno preuzeti zapovjedništvo nad Wagnerovom grupom ili vratiti neke borce u rat „s obzirom na to da ti vojnici dosad nisu uspjeli poraziti ukrajinske snage“. Dodao je i kako ne zna zašto je Prigožin stao 200 kilometara od Moskve.

GALERIJA Suze, redovi za hranu i život među ruševinama: Civili plaćaju golemu žrtvu rata u Ukrajini

Nuklearka Zaporižje
1/14

Govoreći prije početka summita NATO-a koji će se barem djelomično baviti ratom, Zelenski je rekao da Ukrajina ostaje nepokolebljiva pri tome da Rusiji neće prepustiti nikakav teritorij kako bi okončala rat, uključujući Krim koji je zauzet 2014.

Ukrajinski predsjednik također je rekao kako ne vidi realnom tvrdnju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da bi mogao okončati rat u jednom danu, s obzirom da Trump nije pokušao popraviti stvari između Rusije i Ukrajine tijekom svog predsjedništva.

“Želja da se rat privede kraju je lijepa želja”, rekao je Zelenski "Ali bi se trebala temeljiti na iskustvu iz stvarne situacije. Uz to, Donald Trump je jednom već imao tih 24 sata. Bili smo u ratu za njegova predsjedništva. Ne ratu punih razmjera, ali bili smo u ratu. I tada je je imao to vrijeme na raspolaganju. Ali mora da je imao tada neke druge prioritete."

Zelenski je također rekao kako se nada da će protuofenziva Ukrajine u tijeku ubrzati. "Svi želimo to učiniti brže jer svaki dan znači nove gubitke Ukrajinaca", rekao je u razgovoru za ABC.

Komentara 1

SE
Serengeti
15:52 10.07.2023.

Zelenski je zabrinut jer bi Rusija mogla uništiti nukelarku jer gubi? Svi mediji pišu da je ukrajinska protuofenziva propala. Kako onda Rusi gube? Zašto bi Rusi uništili nuklearku koja je pod njihovom kontrolom? Ista priča kao sa sa plinovodom Sjeverni Tok...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije