Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI OKRŠAJ

VIDEO Objavljene snimke napada na Jemen: Amerikanci otkrili što su sve upotrebljavali u akcijama

SAD i Britanija zapo?ele napade na ciljeve Huta u Jemenu
Foto: Wang Shang/XINHUA
1/11
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.01.2024.
u 08:15

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Američke snage i njihovi saveznici napali su više od 60 meta na 16 lokacija koje koriste pobunjenici Huti u Jemenu. To uključuje zapovjedne i kontrolne postaje, skladište streljiva, sustave za lansiranje, proizvodne pogone i radarske sustave protuzračne obrane, navodi se u priopćenju. 

"Ova akcija usmjerena je na radarske sustave, sustave protuzračne obrane, skladišta i lansirna mjesta koja se koriste za napad bespilotnim letjelicama te krstarećim i balističkim projektilima", objavile su Snage Središnjeg zapovjedništva SAD-a- na X-u.

U napadima je korišteno više od sto precizno navođenih raznih streljiva.

VEZANI ČLANCI

U ovim udarima sudjelovale su koalicijske zračne i pomorske snage, a napadi su izvršeni uz podršku iz cijele regije, uključujući zrakoplove Središnjeg zapovjedništva američkih pomorskih snaga i rakete Tomahawk za kopnene napade koje su lansirane s površinskih i podzemnih platformi, istaknuto je.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini. Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Glavni grad Sana te gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom". Svjedoci su za Reuters otkrili da su napadi bili usmjereni na vojnu bazu u blizini zračne luke glavnog grada, vojnu lokaciju u blizini zračne luke grada Taiz, pomorsku bazu u Al-Hudaidi i vojne lokacije u pokrajini Hadža.

SAD i Britanija zapo?ele napade na ciljeve Huta u Jemenu
1/9
Ključne riječi

Komentara 15

BA
BartolomejIV
09:21 12.01.2024.

Bravo za Amerikance koji štite interes Europe, kao i u Ukrajini, Balkanu... Europa bi se trebala više ujediniti i nastupati složno, a ne da neki orbani mogu blokirati interese i sigurnost Europe.

Avatar Viktor999
Viktor999
09:05 12.01.2024.

Bilo je i vrijeme da se tim divljacima pokaže zube, šta su si umislili da mogu nekažnjeno ometati međunarodni promet ?

LU
Lumumba
08:48 12.01.2024.

U ovom slučaju sam potpuno na strani Amerikanaca i Engleza, jer nema opravdanja za gađanje ili pljačku civilne trgovačke mornarice. To nije način podrške Palestini nego terorizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije