Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN POBJEDE

VIDEO Državni vrh poslao poruku: Neće dopustiti dovođenje u pitanje Domovinski rat i ne odustaju od potrage za nestalima

Foto: PIXSELL
1/48
05.08.2021.
u 11:08

Središnja svečanost održat će se u Kninu, a program je koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo s obzirom na specifične okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa zbog čega je broj uzvanika ograničen i određena je fizička distanca.

Hrvatska danas svečano obilježava Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja u Kninu. 

Tijek događaja: 

11:31 - VIDEO: Hrvatska obilježava Dan pobjede 

11:25 - Završen je službeni dio svečane proslave. U 11,45 sati predviđena je misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu koju će u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan. Za 20 sati predviđen je na Kninskoj tvrđavi koncert Orkestra oružanih snaga. Koncert će se održati bez publike uz direktni prijenos HRT-a. Za 22 sati planiran je Vatromet.

11:12 - Natporučnik Danijel Rigo predstavio je program koji je pripremila akrobatska grupa Krila Oluje.

05.08.2021., Knin - Svecani program i dolazak drzavnih duznosnika povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja na stadionu NK Dinara. Prelet akrobatske grupe „Krila Oluje“. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

11:01 - Predsjednik Zoran Milanović čestitao je okupljenima Dan pobjede. 

- Operacija Oluja je jedna od najsmjelijih pothvata u hrvatskoj povijesti - ustvrdio je i kazao da je hrabrost i vrhunska organizacija obilježila tu akciju. - Te 1995. godine HV nije bila superiorna vojna sila. Bilo je više nego 1991. godine. Faktor je bio čovjek. Danas kad kupujemo najmoderniju tehnologiju, ključ je i dalje čovjek. 

Naveo je kako bez generala poput Gotovine, Krstičevića, Ademija i tadašnjeg političkog vodstva do Oluje ne bi došlo. 

- Nije svaka žrtva ista. Svaka ubijena žrtva je ubijena žrtva. Ne treba nabijati to na nos. To je bol koja se proteže na obje strane. Tu preko brda u Oklaju su bili ubijeni ljudi. Babe i didovi. Bake i djedovi. Mislili su da su sigurni u svojim domovima. Ubijeni su na svojim ognjištima. Oni su zaslužili pijetet. 

- Dan danas vidimo u susjednim državama, pa i BIH za koju volim vjerovati da je prijateljska zemlja, da se zasipaju optužnicama protiv hrvatskih vojnih zapovjednika. Tim ljudima se neće suditi. Taj film nećete gledati.  Mi ćemo ih zaštiti. To su naši ratni zapovjednici. Tuđe ne tražimo!

- Ove godine sam dodijelio medalje ratnim zapovjednicima, nekima i iz BiH, ne da nikom napakostim, već jer je to bio dug čast. 

Poručio je da Hrvatska zna tko su joj prijatelji i tko su joj saveznici. Naveo je kako Hrvatska neće odustati od potrage za svojim nestalim, jer su to 'naši građani i to je poruka našim susjedima iz Beograda'. 

S terena izvještava Frane Šarić

10:45 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je govor na svečanoj proslavi. 

- Prošlo je 26. godine od ove akcije.  To je bla legitimna akcija. Ništa to neće uzdrmati. Dokle god su živi svjedoci vremena i djeca i djeca njihove djece. Hrvatski narod će vječno pamtiti Oluju. Na toj čvrstoj stijeni gradimo ovu državu. Mi smo narod koji je pobijedio i mi smo narod koji je ostvario sve što si je zadao. Danas smo međunarodno prepoznatljivi. Naše gospodarstvo i u ovoj krizi pokazuje žilavost. Naravno, moramo učiniti i više da bi se podignuo standard naših građana. Danas imamo nove izazove. Osim klimatskih promjena, pogodila nas je i pandemija COVID-19. Oko nas se događaju brojne promjene. Razni su ekonomski pritisci. U našem susjedstvu se dešavaju stalni procesi. U BiH se događa slabljenje položaja hrvatskog naroda, nećemo mirno to gledati. 

Jandroković je pozvao Srbiju da pogleda "istini u oči" kako bi se bolje moglo surađivati. 

- Moramo osnažiti gospodarstvo i privatni sektor. Ono što je najvažnije trebamo jačati hrvatski pobjednički duh. Trebamo ljubiti domovinu. Brinuti o javnom dobru mora biti zadaća svih nas. Moramo slušati naše mlade. Oni su drugačiji od nas. Iznimno je bitno da ih uvažavamo i da ih obrazujemo o vrijednostima i da im damo slobodu da se kreativno izražavaju.

Jandroković je čestitao M. Jelić. 

Pogledajte atmosferu sa svečane proslave

1/21

10:37 -  Premijer Andrej Plenković se obratio okupljenima. 

- Svima vam od srca čestitam  Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja na današnjoj 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja. Uvijek je poseban osjećaj doći u Knin jer je to dan da se prisjetimo trenutka pobjeda, ali i trenutak da se prisjetimo svih koje je Hrvatska izgubila. Hrvatska vojska i policija pod vodstvom predsjednika Tuđmana pobijedila je 

To pravo da živimo u svojoj zemlji platili smo životima hrvatskih sinova, kao i pripadnicima nacionalnih manjina koji su branili Hrvatsku - kazao je i dodao kako je trajna dužnost hrvatske Vlade otkrivanje istine o nestalima. 

S terena izvještava Frane Šarić

Naveo je da Hrvatska nastavlja politiku pomirenja. 

- Nikome nećemo dopustiti da dovodi u pitanje obrambenost Domovinskog rata i legitimitet Oluje. To je poruka i našoj susjednoj zemlji koja bi trebala napustiti politiku prošlosti i okrenuti se politici pomirenja. 

Najavio je da će Rafali koje je kupila Hrvatska letjeti 2024. godine iznad Knina. Na kraju govora se zahvalio i M. Jelić jer je donijela u Knin olimpijsko zlato. 

10:22 - Danijel Rehak, umirovljeni pukovnik i predsjednik udruge logoraša obratio se okupljenima. 

- Zahvaljujem svim ratnim prijateljima koji su mi odali čast da vas se obratim na današnji dan. Mi bivši logoraši ne uzimamo slobodu zdravo za gotovo. To ne bi smio nitko. Svjesni smo njezine važnosti i puta do koje se do nje došle. Nalazimo se u kraljevskom gradu gdje je počeo pakao hrvatskog naroda. U Kninu je počeo pakao i balvan revolucija je pokazala sto nas čeka. Tisuće ubijenih, nestalih, silovane žene i ubijena djeca… Hrvatski branitelji mučeni su i zlostavljani odmah na početku rata u Kninu ali i u Srbiji i Bih i Crna Gora. Moramo se sjetiti žrtava Vukovara i poginulih branitelja i civila. Čestitam hrvatskim braniteljima koji su donijeli konačnu slobodu akcijom Oluja . Danas slavimo Dan pobjede, dan hrvatskih branitelja nas koji smo bili spremni umrijeti za Hrvatsku i za nezavisnost. Budimo ponosni sto smo stvorili Hrvatsku i bit će je i kad nas više ne bude - rekao je vukovarski branitelj i žrtva srpskih koncentracijskih logora.

Foto: HRT

Kazao je da je Oluja kruna svih bitki. 

- Hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi bio je jasan znak pobjede - naveo je i poručio mladima: Nastavite graditi i voljeti Hrvatsku. Nek nam živi vječna Hrvatska. 

10:14 - MIG-ovi preletjeli iznad Knina

05.08.2021., Knin - Svecani program na tvrdjavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i podizanje zastave Republike Hrvatske na kninskoj tvrdjavi, citanje imena poginulih i nestalih pripadnika u Oluji, minuta sutnje za pale branitelje. Photo: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

10:13 - Minutom šutnje odano je poštovanje nestalim i poginulim braniteljima. 

10:01 - Na stadionu NK 'Dinara'  pročitana su imena poginulih i nestalih branitelja VRO Oluja. 

9:47 - Zastavu na Kninskoj tvrđavi podignuli su branitelji i članovi obitelji nestalih i poginulih branitelja. Stijeg drže Anka Dundović, Mario Naš, Kristina Lijović, Ljubica Florijan Cerovički, Vjeko Tolić, Tihomir Kmet, Deso Erceg, Veljko Tolić, Damir Pešić, Dragan Janko i hrvatska zlatna olimpijka Matea Jelić.

Tijekom čitanja povjesnice krenulo je ispaljenje počasnih plotuna. 

9:45 - Himnu 'Lijepa naša' pred okupljenima pjevao je operni pjevač Božo Župić

9:40 - Središnja svečanost na stadionu NK 'Dinara' i na Kninskoj tvrđavi počela je dolaskom vrhovnog zapovjednika. 

S terena izvještava Frane Šarić

9:34 - Ministar branitelja Tomo Medved čestitao je građanima Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja

Na pitanje kako gleda na današnji dan, kazao je: - Oluja simbolizira sve naše ranije operacije i bitke i cijeli Domovinski rat kroz ovaj datum - ustvrdio je ministar Medved za HRT. 

Naveo je kako su u ovom danu sažeti svi branitelji i pozvao je da se dostojanstveno obilježi. Naveo je kako Vlada Republike Hrvatske ima u mislima hrvatske branitelje kad donosi teške odluke. 

9:25 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno sa svojim izaslanstvom položio je vijenac kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95 i zapalio svijeću. 

Foto: HRT

9:22 - Izaslanstvo hrvatskog Sabora na čelu s Gordanom Jandrokovićem položilo je vijenac. 

9:13 - Predsjednik Republike Zoran Milanović sa izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95 na Trgu dr. Ante Starčevića.

Uz njega, vijence su položili i pripadnici lokalne samouprave, među kojima je župan šibensko-kninski Marko Jelić i gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić. 

Foto: HRT

9:02 - Vijence su položili obitelji nestalih i poginulih branitelja

Foto: HRT

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, biskup Jure Bogdan pročitao je pred okupljenima molitvu za poginule i nestale branitelje. 

Foto: HRT

8:47 - Premijer Andrej Plenković uputio je građanima na Twitteru svoju čestitku. 

"Svima od srca čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu VRO Oluje. Žrtva branitelja dala nam je slobodu, ponos i državu, a zaštita njihovog položaja i dostojanstva Domovinskog rata naša je trajna obveza!", navodi se u tvitu. 

 

8:30 - Unatoč kiši održana motoristička parada povodom proslave Dana pobjede

Pogledajte kako je to izgledalo 

1/6

7:28 - Ministar Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina čestitali su Dan pobjede. 

"Na današnji dan 1995. godine Hrvatska je bila ujedinjenija nego ikada sa željom ostvarenja hrvatskog sna o slobodi
Uvaženi hrvatski branitelji, policijski službenici i službenice, cijenjeni građani i građanke Republike Hrvatske,

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja jedan je od najvažnijih datuma novije hrvatske povijesti, datum od kojeg se samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske proglašena 1991. godine, uistinu započinje živjeti.

Na putu ostvarenja tog velikog trenutka oslobađanja okupiranog teritorija naše domovine, cijelo vrijeme bila je prisutna hrvatska policija, u početku ratnih zbivanja jedina formalna oružana sila s legitimitetom obrane, a kasnije suvereni partner oslobodilačkoj hrvatskoj vojsci u svim važnim bojnim akcijama i operacijama.

Ponosni u sjećanju na nezamjenjivu, presudnu ratnu ulogu hrvatske policije, prisjećamo se danas prvih hrvatskih redarstvenika, koji su Hrvatsku branili, stvarali i oslobađali svojim životima, a posebice se prisjećamo desetorice policijskih službenika poginulih u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“. Nijedna hvala nije dovoljna za njihovu žrtvu.

Na današnji dan 1995. godine Hrvatska je bila ujedinjenija nego ikada sa željom ostvarenja hrvatskog sna o slobodi.

Jedinstvena, složna i snažna u namjeri okončanja mučnog razdoblja rata, postigla je željeno, što svima nama treba biti dodatni poticaj za učinkovitije svladavanje današnjih neizvjesnosti i izazova.

S takvom težnjom, hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, a posebice policijskim službenicima i pripadnicima specijalnih postrojbi policije, sudionicima ove trijumfalne vojno-redarstvene operacije, čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!", navodi se u čestitci.

6:30 - Program je započeo u 6,30 sati budnicom ulicama  grada Knina, a na pomoćnom igralištu stadiona NK Dinara bit će organiziran Taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske koji će se moći razgledati od 8 do 14 sati.

S terena izvještava Frane Šarić

U 9,00 sati započet će polaganje vijenaca kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95, na Trgu dr. Ante Starčevića u Kninu, a središnja svečanost na stadionu NK „Dinara“ započet će u 9,40 sati. Na kraju svečanosti, od 11,00 sati predviđen je nastup akrobatske grupe „Krila Oluje“. Nakon toga, u 11,45 sati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta održat će se sveta misa koju će predvoditi msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Sinoć je predsjednik RH Zoran Milanović, podsjetimo, odlikovao generale HV-a i postrojbe HVO-a na kninskoj tvrđavi.

VIDEO: Da se naježite! Pogledajte najlegendarnije fotografije naše zastave u zadnjih 30 godina

Ključne riječi

Komentara 212

Avatar TvojUjko
TvojUjko
07:33 05.08.2021.

Bili su jaki kad su pjevali " bit ce mesa, bit ce mesa klat cemo Hrvate", a kad su dobili samarcinu 5.8.1995. kmece jos i danas, 😭

Avatar Rafale
Rafale
10:23 05.08.2021.

puno prekodrinskih opanaka komentira na VL forumu...

HI
hiohio
10:35 05.08.2021.

Oluja je pobjeda nad velikom srbijom, Oluja je donijela mir i prestao je rat. Oluja je spriječila Srebrenicu broj 2 (Bihać) da ne bude nova Srebrenica i da budu optuženi srbijanci za 2 genocida. Srbijanski narod treba biti zahvalan na Oluji i trebaju je slaviti više nego hrvati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije