Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vampir iz dubina

VIDEO Milijunima godina stara vrsta ribe krvopije uhvaćena uz krmu broda kod Šolte

Riba parazit
Foto: Morski.hr
21.04.2023.
u 18:34

Odrasle paklare plivaju morem tražeći ribe ili dupine za koje će se zalijepiti i sisati im krv, a osim u udaljenim morima ima ih i u Jadranskom. Pretpostavlja se se za brod uhvate kada ga zamjene za morsku životinju

Morska paklara (Petromyzon marinus) je parazitska vrsta ribe koja živi prilijepljena na ribi i siše im krv. Nastanjuju i Jadransko more, a jedna takva se blizu Šolte uhvatila za krmu broda. Ove ribe smatraju se živim fosilima, nepromijenjenima već 360 milijuna godina, a osim na ribama, mogu se hraniti i krvlju morskih sisavaca. Osim na Jadranu, žive i u sjevernom Atlantiku, Baltiku te zapadnom Sredozemlju. Događalo se i prije da su se paklare uhvatile za brod, a najvjerojatniji razlog je taj što ga zamjene za morsku životinju piše Morski.hr.

- U rijeke (Cetina, Neretva, Bojana) ulaze poput lososa da bi se mrijestile i uginule nakon mrijesta. Kao larve žive više godina zakopane u mulju rijeka gdje se hrane organskim česticama. Kada se preobraze u odraslu životinju plivaju morem u potrazi za ribama ili dupinima za koje će se zalijepiti i sisati im krv - piše Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju u Splitu, u grupi Živi svijet Jadranskog mora.

VIDEO: Ovaj horoskopski znak večina ljudi ne voli jer je manipulativan i nevjeran, tvrdi astrologinja

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
20:35 21.04.2023.

Sve mi se čini da bi ova riba mogla imati najtraženiju iskaznicu u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije