Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Meteorološki fenomen, iz Istre snimili obalu Italije: Kako se ovo vidi?!

Prema Hrvatskoj enciklopediji je fatamorgana optička pojava u atmosferi zbog koje se pričinja kao da se u daljini vide predjeli i predmeti.
25. rujna 2019. u 21:07 85 komentara 84965 prikaza
fatamorgana u Istri
Foto: Petar Radovan
Pogledajte galeriju 1/2

Priroda je puna iznenađenja, a s tim bi se složio i Petar Radovan, zaljubljenik u meteorološke fenomene koji neobične ekstreme u Istri prati već godinama i svaki puta zapanji pratitelje sa svojim 'ulovom'. Ovaj se puta radi o neboderu u talijanskoj luci Cesenatico koji se mogao vidjeti preko puta Jadrana, odnosno u 158 kilometara udaljenom mjestu u Istri.

'POLITIČKI RESTART' Zaštita Jadranskog mora i bioraznolikosti je prioritet

Kako je to moguće objašnjava Radovan pojavom koja se naziva fatamorgana, precizniji naziv je zrcaljenje

"Ovo je neboder u luci Cesenatico, udaljenoj od mjesta snimanja (Sv.Ivan) čak 158 kilometara! Praktički možemo reći da vidimo suprotnu obalu Jadrana iz središnje Istre. Uzimajući u obzir samo zakrivljenost Zemlje, neboder se uopće ne bi trebao vidjeti! Objašnjenje leži u pojavi koju nazivamo fatamorgana, odnosno lomu svjetlosti zbog čega objekti izgledaju kao da izranjaju iz mora te su prividno viši u odnosu na stvarnu visinu", opisao je ovaj trenutak Petar Radovan.

VIDEO Fatamorgana u Istri (Autor: Petar Radovan)

Prema Hrvatskoj enciklopediji je fatamorgana optička pojava u atmosferi zbog koje se pričinja kao da se u daljini vide predjeli i predmeti.

"Točan naziv ove pojave je zrcaljenje, ima tih pojava. Poznata stvar u meteorološkoj literaturi", kazao nam je Radovan. Dodaje kao se često mogu vidjeti i lebdeći otoci, a "u posljednje vrijeme zahvaljujući razvoju optike to možemo i zabilježiti".

BROJKE
Evo kako se glasalo u vašem mjestu
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
 • Avatar gospar
  gospar:

  Ništa čudno,za vrijeme posebnog vremena s brda Srđa Dubrovnik vide se obrisi Monte Gargana brda u Italiji.

 • lupiga:

  Ma, zemlja je ravna. Nemate vi pojma

 • Oblivion:

  Ako je bio na obali, čak i 10 m iznad razine mora horizont bi trebao biti na 11, 2km, a spomenuta zgrada 1.6 km ispod horizonta, nikakva fatamorgana. Razmislite malo zašto se može vidjeti!!!