Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
158 km udaljenosti

VIDEO Meteorološki fenomen, iz Istre snimili obalu Italije: Kako se ovo vidi?!

fatamorgana u Istri
Foto: Petar Radovan
1/2
25.09.2019.
u 21:07

Prema Hrvatskoj enciklopediji je fatamorgana optička pojava u atmosferi zbog koje se pričinja kao da se u daljini vide predjeli i predmeti.

Priroda je puna iznenađenja, a s tim bi se složio i Petar Radovan, zaljubljenik u meteorološke fenomene koji neobične ekstreme u Istri prati već godinama i svaki puta zapanji pratitelje sa svojim 'ulovom'. Ovaj se puta radi o neboderu u talijanskoj luci Cesenatico koji se mogao vidjeti preko puta Jadrana, odnosno u 158 kilometara udaljenom mjestu u Istri.

Kako je to moguće objašnjava Radovan pojavom koja se naziva fatamorgana, precizniji naziv je zrcaljenje

"Ovo je neboder u luci Cesenatico, udaljenoj od mjesta snimanja (Sv.Ivan) čak 158 kilometara! Praktički možemo reći da vidimo suprotnu obalu Jadrana iz središnje Istre. Uzimajući u obzir samo zakrivljenost Zemlje, neboder se uopće ne bi trebao vidjeti! Objašnjenje leži u pojavi koju nazivamo fatamorgana, odnosno lomu svjetlosti zbog čega objekti izgledaju kao da izranjaju iz mora te su prividno viši u odnosu na stvarnu visinu", opisao je ovaj trenutak Petar Radovan.

VIDEO Fatamorgana u Istri (Autor: Petar Radovan)

Prema Hrvatskoj enciklopediji je fatamorgana optička pojava u atmosferi zbog koje se pričinja kao da se u daljini vide predjeli i predmeti.

"Točan naziv ove pojave je zrcaljenje, ima tih pojava. Poznata stvar u meteorološkoj literaturi", kazao nam je Radovan. Dodaje kao se često mogu vidjeti i lebdeći otoci, a "u posljednje vrijeme zahvaljujući razvoju optike to možemo i zabilježiti".

Komentara 85

DU
Deleted user
21:43 25.09.2019.

Ništa čudno,za vrijeme posebnog vremena s brda Srđa Dubrovnik vide se obrisi Monte Gargana brda u Italiji.

LU
lupiga
23:13 25.09.2019.

Ma, zemlja je ravna. Nemate vi pojma

OB
Oblivion
21:56 25.09.2019.

Ako je bio na obali, čak i 10 m iznad razine mora horizont bi trebao biti na 11, 2km, a spomenuta zgrada 1.6 km ispod horizonta, nikakva fatamorgana. Razmislite malo zašto se može vidjeti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije