Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

VIDEO Major JNA Zdravković optužen za paljenje Čilipa

Dinamo
Foto: Dalibor Urukalović/24sata
1/2
05.12.2012.
u 20:01

Zdravković na snimci priznaje da je Čilipe spalio jer su mu odande gađali i ubili vojnike

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu danas je izvijestilo kako je pred Županijskim sudom u Splitu podignulo optužnicu protiv državljanina Srbije rođenog 1950. godine zbog paljenja zgrada u Čilipima tijekom Domovinskog rata 1991. godine.

Dalmacija News navodi kako je optuženik tadašnji major JNA Srboljub Srba Zdravković.

"Optuženiku se stavlja na teret da je od 5. do 7. listopada 1991. u činu majora i kao zapovjednik 3. motoriziranog bataljuna 5. motorizirane brigade JNA, nakon što je njegova jedinica okupirala Čilipe; suprotno propisima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava; naredio podčinjenima da zapale Čilipe pri čemu je 90 obiteljskih kuća, gospodarskih i drugih javnih objekata potpuno uništeno", izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo.

Zdravković je, prema podacima srpskog Helsinškog odbora za ljuska prava, predvodio okupaciju Mokošice i zapovijedao snagama na Osojniku. U dokumentarnoj seriji crnogorske televizije "Rat za Dubrovnik" snimljen je kako se hvali zauzimanjem Cavtata i Čilipa, a u jednoj sceni kaže da je Čilipe spalio jer su mu odande gađali i ubili vojnike.

Komentara 5

KV
kviki111
06:20 06.12.2012.

Često vozim kroz Pakrac i okolna sela, sve sravnjeno sa zemljom! Ali iako su poznati počinitelji nije podignuta ni jedna optužnica! Umjesto toga stavljeno je ograničenje brzine kroz ta sela 90 (devedeset) kilometarta na sat da putnik u tranzitu što manje registrira temeljitost hrvatske vojske

OB
-obrisani-
20:21 05.12.2012.

vidi vidi sad se pa sjetili,heehehhehe

DO
downunder
20:25 05.12.2012.

Prvo ne piše se Ćilipa nego Čilipa. Drugo ta snimka potoji godinama a DORH se tek sad sjetio i to ne DORH iz Dubrovnika nego iz Splita. Sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije