Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSTVARENJE DJEČAČKOG SNA

VIDEO Letjelica Jeffa Bezosa sretno sletjela na zemlju. Milijarder presretan: 'Ovo je najbolji dan ikada'

20.07.2021.
u 15:13

U svemir ide Bezos, njegov brat Mark, 82-godišnja žena i tinejdžer

Najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos zajedno s još troje ljudi odletio u svemir i sretno se vratio. Njegovu letjelicu napravila je njegova kompanija Blue Origin. Svemirska letjelica pokrenula je svoje motore BE-3 s lansirne rampe Blue Origina, oko 32 kilometra od ruralnog grada Van Horna, po dobrom vremenu, s prohladnim jutrom i vedrim nebom. Nakon leta koji je trajao ukupno deset minuta i 20 sekundi, letjelica se sigurno spustila na Zemlju.

Podsjećamo, nakon što su Richard Bronson, Jeff Bezos i Elon Musk najavili svoju želju da odu u svemir, javnost je počela to nazivati 'svemirskom utrkom milijardera' aludirajući na svemirsku utrku u drugoj polovici 20. stoljeća između SAD i SSSR-a. 

Branson je poletio prvi, no Bezos je poletio na veću visinu, 100 kilometara od Zemlje, dok je Virgin Galactic bio na visini od 86 kilometara od Zemlje.

 

Bezosov suborbitalni let pada na godišnjicu prvog slijetanja na Mjesec 1969., kada su na tlo Zemljinog satelita stupili astronauti Neil Armstrong i Edwin "Buzz" Aldrin. Letjelica je dobila ime po Alanu Shepardu, prvom Amerikancu u svemiru 1961.

Tijek događaja:

15:36 - Jeff Bezos izjavio je kako je ovo najbolji dan u njegovom životu. Kazao je pilotkinji kako je to 'bio nevjerojatan let'. 

15:25 - Tim stručnjaka pojurio je prema letjelici nakon čega su je uzemljili u slučaju slučajno električnog praženja. Jedan po jedan krenuli su izlaziti vani iz letjelice i grliti pristigle članove obitelji. 

15:23 -  Jeff Bezos i njegov tim sretno su se spustili na Zemlju. Prije slijetanja kapsula je koristila nešto što se zove 'retrotrusni sistem', što znači da se otvorio zračni jastuk ispod letjelice kako bi se ublažio udarac. 

15:21 - Dio letjelice sretno se spustio na zemlju. Četveročlan tim se nalazi u dijelu koji se odvojio se spušta prema zemlji. 

15:19 - Letjelica 'New Shepard' dostigla je točku poznatu pod imenom Karmanova linija, koja se smatra granicom odakle počinje 'vanjski dio' svemira. Ona se nalazi 62 milje od površine Zemlje. 

15:13 - Letjelica Jeff Bezosa je lansirana. Sad kreće njegov let koji će trajati 11 minuta. 

15:11 - Vrše se posljednje pripreme za lansiranje. 

15:02 - Letjelica je dobila odobrenje za početak lansiranja. 

14:50 - Svi putnici nalaze se u letjelici. Očekuje se kako će letjelica biti lansirana nešto nakon 9 sati ujutro po lokalnom vremenu. zapadnog Teksasa, odakle ide lansiranje. 

14:45 - U svemir ide Bezos, njegov brat Mark, 82-godišnja pilotkinja Wally Funk i Oliver Daemen (18). 

Tko je tko na letu

Tinejdžer Oliver Daemen je završio na letu nakon što je četvrta osoba odustala zbog 'konflikta u rasporedu'. Naime, to četvrto mjesto bilo je rezervirano na aukciji koju je održala kompanija Blue Origin. Vjeruje se da je mjesto plaćeno 28 milijuna dolara i da je to 18-godišnjaku kupio njegov otac. 

Wally Funk (82) je pilotkinja koja je u 1960-ima radila u NASA-i u sklopu programa 'Mercury 13' čiji je cilj bilo treniranje astronautkinja za odlazak u svemir. 

Ključne riječi

Komentara 16

IM
imamohrvatsku
16:00 20.07.2021.

Kao netko tko obožava tehnologiju ovo mi je bilo fascinantno. Ipak, kad čovjek malo razmisli shvati koliko je dalekovidan bio onaj koji je smislio priču filma Elysium s Matt Damonom u glavnoj ulozi. Tada mi se to činilo kao jedna interesantna vizija budućnosti a sada vidim njeno ostvarenje u praksi. Jedan jedini čovjek, trgovac, koji je dovoljno bogat da napravi ono što je donedavno bilo moguće samo najbogatijim državama. Na zemlji više nego ikad socijalno raslojavanje, glad, smrt, pandemije, beznađe, siromaštvo a on, iz sveg tog jada, hrabro i ponosno kreće gdje još nitko nije bio. 1:0 za ljudsku vrstu i njene tehnološke dosege ali je pitanje što od toga ima itko od onih koji se na toj već izranjavanoj majci zemlji bore za svaki novi dan. Svatko tko kao prioritet bude gledao da svoju ogromnu financijsku moć iskoristi da Zemlju pretvori u mjesto na kojem će sva živa bića moći ljepše i sretnije živjeti bit će jedini pravi junak a negovo djelo će ostati kao najveći živi spomenik ikada.

Avatar Vakserčina
Vakserčina
15:37 20.07.2021.

Drugi put više sreće.... radnicima mislim..

KU
Kuronja20cm
16:54 20.07.2021.

E da je u toj redakciji VL iole netko sa malo svog mozga u glavi umjesto copy past agencijske vijesti BEZ nejbitnijeg detalja...npr. koliko je 60 tj. 62 nutičke milje u km (večini čitatelja bliža jedinica), pa koliko je to više ili manje od Bransonove letjelice u visinu,koja je temeljna razlika u principu glede ovih pothvata i tak to...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije