Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema pregovora

Video: I policija objavila snimke noćnog uhićenja mljekara

Dayron Robles
Autori: jra, eč/VLM, luc
23.02.2012.
u 11:37

Otkupljivači mlijeka na sastanku s mljekarima ponudili novi model s otkupnom cijenom od 2,48 kuna po litri mlijeka.

Otkupljivači mlijeka na sastanku s mljekarima u Ministarstvu poljoprivrede ponudili su novi model otkupne cijene mlijeka nazvan EU-5 po kojem bi cijena iznosila 0,33 eura odnosno 2,48 kuna po litri mlijeka. Nakon tri sata sastanak je prekinut kako bi proizvođači mlijeka razmislili o ponudi, a nakon toga ponovno je nastavljen.

– Tražimo hitnu smjenu ministra Jakovine jer je on najobičniji lažljivac i korumpirani obmanjivač koji ne zna raditi svoj posao. S njime više ne želimo za pregovarački stol – izjavio je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare Darko Pavičević, službeni pregovarač u ime Kriznog stožera za obranu cijena mlijeka HSUPM-a.

>> Dio mljekara: Da smo znali da će nas primiti J. Kosor, ne bismo došli

>> Na prosvjednim punktovima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prometuje se usporeno jednim trakom

Mljekari su istaknuli da nijedan od njihovih 29 noćas privedenih članova nije bio alkoholiziran te kako više ne žele pregovarati i licitirati.

– Prosvjed se nastavlja do ispunjenja naših zahtjeva, a od Vlade tražimo da donese odluku o daljnjem nastavku primjene promemorije o određivanju cijene mlijeka na temelju tromjesečnog prosjeka u EU 27. Od Vlade također tražimo pomoć od 42 lipe po litri za održivost mljekarskog sektora koja nam je ukinuta u studenom prošle godine – ističu mljekari.

Mljekari od premijera Milanovića traže i da im se omogući fiksna cijena plavog dizela do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, da ukine kazneni progon protiv privedenih mljekara te da obuzda predstavnike mljekarske industrije koji pritišću proizvođače na terenu.

U Draganiću uz staru cestu Karlovac – Zagreb otvoren novi punkt

Točno u podne mljekari s područja Karlovačke županije otvorili su novi prosvjedni punkt u Draganiću neposredno uz staru cestu Karlovac – Zagreb. Okupilo se tridesetak traktora, a ima najava kako će ih uskoro stići još. Prosvjed je potpora kolegama koji u Zagrebu vode pregovore oko cijene mlijeka, a još nije odlučeno hoće li se i iz Draganića traktorima krenuti put glavnog grada. Novost u ovim prosvjedima je što su se mljekarima pridružili u voćari i vinogradari, uzgajivači svinja, pa čak i dobavljači sirovina za poljoprivredna gospodarstva.

– Nisu ovo prosvjedi samo mljekara jer je očito da su problemi u hrvatskom agraru ogromni i da su u istoj situaciji sve poljoprivredne grane. Uopće ne treba biti stručnjak da bi se uvidjelo u kakvoj su situaciji svi poljoprivredni proizvođači i kako su doslovce svi na granici, ili čak i ispod granice rentabilnosti. Kad sam krenuo s većim uzgojem svinja, nafta je stajala 2,47 kuna, a danas ni sami ne znamo koliko je psiholoških granica probila. Umjetno gnojivo tada sam kupovao po 87 kuna za vreću od 50 kilograma, a danas je vreća od 25 kilograma čak 108 kuna. Prije desetak godina mlijeko je bilo četiri kune, a sada razgovaramo o dvije kune i nešto lipa. Pa tko može na taj način živjeti i raditi – rekao je Dragutin Vuljanić, ugledni uzgajivač svinja.

Istarski mljekari blokirali državnu cestu Tunel Učka – Labin

Od četvrtka kasno poslijepodne istarski mljekari na državnoj cesti Tunel Učka – Labin kod Boljunskog Polja čekaju "signal" iz Zagreba, a hoće li krenuti dalje prema Tunelu Učka, ovisi o daljnjim dogovorima sa zagrebačkim stožerom. Naime, u četvrtak u podne istarski mljekari okupljeni u udrugu Mlikarica, čiji je predsjednik Silvano Orbanić, krenuli su iz konobe Jelenić pokraj Svetog Petra u Šumi prema Pazinu, gdje su na pola sata simbolično blokirali cestu, a potom su se uputili prema Cerovlju. Koloni od tridesetak traktora priključili su se i oni u osobnim vozilima. Vrijeme krate slušajući vijesti iz Zagreba.

– Noć smo proveli na cesti, dežurajući na smjene. Istra je mala pa je svako od nas nakratko stigao otići kući. Mi čekamo rješenje i ne mislimo odustati, jer ako nema proizvodnje, nema ni mlijeka, a naši građani neće imati izbora, pit će uvozno mlijeko – kazao nam je Orbanić koji ima 125 grla od čega 60 muznih krava.

Komentara 344

BM
Boris Markovic
15:22 23.02.2012.

@ljeposava2: Gde si?

SA
santos008
15:47 23.02.2012.

Kako jedu i piju a ne rade ,puno im je bolje nego onima sto se vracaju sa posla.

OB
-obrisani-
15:04 23.02.2012.

ukinimo sve poticaje u poljoprivredi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije