Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI MLJEKARA

Mljekari: Vlada nije svjesna situacije u kojoj se nalazimo

mljekari,sirela,prosvjed mljekara,blokada (1)
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/8
23.02.2012.
u 12:42

"Vlada nije svjesna situacije u kojoj se u ovom trenu nalaze proizvođači mlijeka, njihovi zaposlenici i obitelji"

Na cestama su i mljekari Virovitičko-podravske županije. U Gradini su blokirali cestu pa se promet odvija sporednim prometnicama, dok su u Čađavici i Terezinom Polju u mirnom prosvjedu parkirali traktore uz državnu cestu pa promet teče bez zastoja.

– Ostajemo ovdje dok se ne postignu dogovori s otkupljivačima i Ministarstvom i dok nam se ne omogući samo osnovno, proizvoditi i raditi po cijenama koje nam jamče opstanak – upozorio je Novica Bota, mljekar iz Zrinja koji za Dukat proizvodi tisuću litara mlijeka dnevno i koji je već treći dan u mirnom prosvjedu. Ogorčeni mljekari u Terezinom Polju poručuju da se cijelom problemu ne pristupa dovoljno ozbiljno. Vlada nije svjesna situacije u kojoj se u ovom trenu nalaze proizvođači mlijeka, njihovi zaposlenici i obitelji, smatraju.

Ponavljaju da za smanjenje otkupne cijene mlijeka nema osnove i da će ona značiti propast za stotine farmi u Hrvatskoj. – Dukat je odlučio smanjiti otkupne cijene mlijeka zbog smanjene dobiti prošle godine. Dobit im je smanjena za 23,5 posto, no nitko ne govori da se ta dobit i dalje kreće u desecima milijuna kuna. Mi ne razmišljamo o milijunima, nama je svaka lipa cijene mlijeka važna. Gubitak te jedne lipe svaki od nas osjeti i ne možemo je nadoknaditi u ovim uvjetima. Nas proizvođače mlijeka ne štite nikakvi zakoni, sve se vrti oko visoke dobiti otkupljivača. Oni sami odlučuju koje će farme opstati, a koje propasti. Svi smo mi dugogodišnjim ugovorima vezani za Dukat, svi smo mi ucjenjivani da moramo proizvoditi po određenim cijenama ili ćemo propasti. Ugovore s njima ne možemo otkazati jer su nam ti ugovori bili uvjet za sve kredite koje smo podigli za farme, strojeve, a prekid ugovora znači nove penale koje si nitko ne može priuštiti. Zato prosvjedujemo već danima, jer nitko od nas ne vidi izlaz ako se cijena mlijeka ne vrati na staro – poručio je proizvođač mlijeka Zlatko Brlić na prosvjedu u Terezinom Polju gdje će s ostalih četrdesetak prosvjednika ostati do daljnjeg ako se dogovori ne postignu.

Nakon sinoćnje najveće napetosti, deseti dan mljekarskih prosvjeda na području Bjelovarske županije za sada protječe mirno, bez ikakvih incidenata. Promet je djelomično normaliziran, odnosno traktori su parkirani na samo jednom prometnom traku, a vozila se puštaju naizmjenično oslobođenim dijelom prometnice.

– O daljnjim potezima moći će se govoriti tek nakon novog sastanka zakazanog u 13 sati. Uglavnom, mi smo i dalje u pripravnosti na području Bjelovarsko-bilogorske županije – ističe Mirko Katalenić, trenutačno dežurni na prosvjednom punktu pokraj Sirele.

Podsjetimo, jučer se situacija zaoštrila i kulminirala poslije 16 sati kada su nezadovoljni mljekari traktorima blokirali prometnicu ispred bjelovarske Sirele. Nedugo zatim isto su učinili i prosvjednici na sjevernoj bjelovarskoj obilaznici te u Velikom Grđevcu i središtu Rovišća. Prema informacijama policije jučer poslijepodne i sinoć na području Bjelovarsko-bilogorske županije prosvjedovalo se na devet mjesta, jer je tijekom dana otvoreno nekoliko novih punktova, poput onih u Garešnici, Grubišnom Polju i Štefanju.

Komentara 6

SI
silversurfer22
14:39 23.02.2012.

..ovaj što okreće kobasicu se sav sasušio od rada...

ZA
zagorec2012
15:43 23.02.2012.

ne piši gluposti, najveći neradnici i neprepoznavatelji rada su u gradovima, i tamo ih je najviše debelih

ZA
zagorec2012
15:43 23.02.2012.

Čitam ove postove vec par dana i komentare i vidim da komentiraju ljudi koji nemaju pojma kaj je raditi na zemlji , a većina niti ne radi nigdje kad od ranoga jutra pa do večeri samo komentare piše po novinskim portalima, ili im je to posao, sad neznam.....ja radim u tvornici i imam doma 5-6 krava, ovisi kako kad, od njihovog mlijeka godišnje dobim od 60000-70000 kuna. Kad odbiješ troškove (gledam da sam si traktore i mehanizaciju kroz godine kupio sam od svoje plače, kako i jesam) za amortizaciju traktora i priključaka, nafta, pa treba izorati njive, pofrezati, umijetno gnojivo i sjeme kupiti koje je abnormalno skupi (cijene su iste ko i u EU), onda otkosi trave, žetva, branje kukuruza, pa opet sve iz poletka...troškovi stočne hrane (vitamini za krave, soja, posije...) je skupo, usluge veterinara abnormalno skupe,...ostane ti neka svota ko da bi delal za nekih 4000 kuna na mesec, ali s tim da s 5,6 krava jedan čovjek ima posla 6 vur na dan kad nije sezona, a kad je sezona (otkosi i pospremanje trave, žetva, branje kukuruza, čiščenje njiva, oranje) onda od jutra do mraka, i subotu i nedjelju, a da to sve pustim i zemlji neobrađenu, puca mi srce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije