Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Hrvatski vojnici u Afganistanu obilježili Dan državnosti i Dan HV-a

General Brotz je svim hevatskim pripadnicima i pripadnicama čestitao važne obljetnice te zahvalio hrvatskim vojnicima na izuzetnoj uvježbanosti, profesionalnosti i kooperativnosti u provedbi svih zadaća u području operacije.
29. svibnja 2020. u 22:47 1 komentara 592 prikaza
Ispraćen 12. kontingent u misiju Resolute Support u Afganistanu
Foto: MORH / T. Brandt

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru "Resolute Support" svečano su u Afganistanu obilježili 29. obljetnicu Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 30. obljetnicu Dana državnosti, priopćilo je u petak ministarstvo obrane.

Svečanost u kampu Marmal počela je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu, a nastavila se misnim slavljem koje je predvodio vojni kapelan 12. HRVCON-a don Branko Čagelj.

U svom govoru zapovjednik 12. HRVCON-a, brigadir Ivica Matanović, osvrnuo se na značaj Dana Hrvatske vojske, Dana HKoV-a i Dana državnosti, istaknuvši doprinos Hrvatske vojske u operacijama potpore miru ISAF i "Resolute Support" od 2003. godine do danas.

Veličanje pobjeda, a ne poraza Tuđman je rekao: Ne integrira li se u HV, HOS je paravojska. I sad su oni najvažniji

U poslijepodnevnim satima organizirano je postrojavanje pripadnika, na kojem su nazočili zapovjednik TAAC-N brigadni general Jürgen Brotz i nacionalni predstavnici zemalja čije snage sudjeluju u spomenutoj misiji.

General Brotz je svim hevatskim pripadnicima i pripadnicama čestitao važne obljetnice te zahvalio hrvatskim vojnicima na izuzetnoj uvježbanosti, profesionalnosti i kooperativnosti u provedbi svih zadaća u području operacije.

Naveo je kako je početku Domovinskog rata kao mladi zapovjednik voda pratio s velikom pažnjom kako sukob u Hrvatskoj eskalira, a danas je kao zapovjednik TAAC-N "izuzetno ponosan na činjenicu da trideset godina kasnije zajedno s Hrvatima sudjeluje u misiji", ističe se u priopćenju. 

Naglasio je kako mu je izuzetno drago što je spomenik poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu odabran kao mjesto obilježavanja važnih obljetnica za Hrvatsku vojsku i hrvatsku državu. 

Nakon svečanosti okupljenima je prezentiran promotivni video materijal kako bi ih se upoznalo s ljepotama Hrvatske i Oružanim snagama RH. Također, pripadnici DCM-a su u kampu u Kabulu održali kratku svečanost prilikom čega su trojici pripadnika uručeni izvodi o promaknuću u viši čin.

Strani džavljani ulaze u RH na graničnom prijelazu Kaštel
PROMJENE
Slovenija je skinula Hrvatsku s liste zelenih zemalja, odluka vrijedi od subote
Pratimo li ishode?
Građani žele znati koje bolnice imaju najbolje ishode liječenja
  • Avatar KimberlyXC74
    KimberlyXC74:

    w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m