Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

VIDEO 'Da su znali čime raspolažemo, uz male žrtve mogli su sve to osvojiti'

Domovinski rat - 26. kolovoz 1991. - Lički Osik i Gospić
Foto: Studio23
1/2
26.08.2019.
u 09:59

26. kolovoza 1991. dogodio se incident na raskrižju Ličkog Osika gdje je ranjen naš pripadnik policije i poginuo neprijateljski zastavnik i tog dana neprijatelj intenzivno kreće s napadima

Pravac Korenica-Gospić-Karlobag, odnosno, cestovni pravac prijevoj Ljubovo-Lički Osik koji se spajao na cestu Perušić - Gospić, bio je u Domovinskom ratu od iznimnog strateškog značaja za ostvarenje neprijateljskog prodora prema Gospiću i zatim Karlobagu kao jednom od jasno definiranih ciljeva velikosrpske politike.

26. kolovoza 1991. dogodio se incident na raskrižju Ličkog Osika gdje je ranjen naš pripadnik policije i poginuo neprijateljski zastavnik i tog dana neprijatelj intenzivno kreće s napadima.

Gospić je imao dvije vojarne u kojoj je bila JNA, srpski dobrovoljci s pobunjenicima već su bili u istočnom predgrađu Gospića, a u napad je krenula neprijateljska sila veličine jedne brigade ojačane oklopnom bojnom iz pravca Ličkog Osika. Pred ove snage je izašla skupina branitelja iz Perušića, snage niti jednog popunjenog voda uz jednako skromnu skupinu pripadnika specijalne policije MUP-a RH. Djelomično naoružani lovačkim oružjem, a djelomično automatskim, u pripremi obrane dobili su 500 mina za minobacače kalibra 82 mm. Iskoristivši tlačnu cijev viljuškara, improvizirali su dva minobacača od 80 mm, a mine od 82. mm su s upaljačima tokarili na 80 mm, kako bi iskoristili municiju koja im je bila na raspolaganju. Ciljnički uređaj je bio konop na koji je obješen kamen. Branitelji na liniji Ličkog Osika, unatoč teškim bliskim borbama, uspješno su obranili ovu ključnu poziciju glavnog pravca prodora neprijateljskih snaga, srcem, voljom i snalažljivošću. 

Više možete saznati u priloženom video klipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Ključne riječi

Komentara 56

MO
modovisisajteMaraschino
10:47 26.08.2019.

bilo onda, bilo sada, Srbima je najveći problem njihova propaganda i laži. kako ih uvjeravaju da su božji narod tako su ih uvjeravali da 'iljade do zuba naoružanih ustaša dolaze klati Srbe... mislili su da će na taj način dignuti želju za borbom, a u stvari jedino su bili hrabri napadati nenaoružana sela i to uz pomoć oklopnjaka JNA.

Avatar Bongozg
Bongozg
10:34 26.08.2019.

Pravi junaci

GO
GoranRavik
11:13 26.08.2019.

Respect

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije