Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNO!

VIDEO Bizarni prizori iz Meksika: Jato ptica 'palo' s neba, poznat je moguć uzrok

Foto: Screenshot
1/2
17.02.2022.
u 18:10

Svaki organizam će umrijeti i katkad umru na čudan način. Ovo je jedna od tih čudnih stvari - objašnjava Kevin J. McGowen.

Stanovnici ulice u gradu Cuauhtémoc u Meksiku svjedočili su nesvakidašnjem događaju. Jato ptica naglo se spustilo prema tlu, a mnogi nisu uspjeli izbjeći sudar te su od jačine udara uginuli.

Bizarnu scenu snimila je kamera 7. veljače ove godine i nije trebalo dugo da snimka postane viralna, a još je manje trebalo da se razviju teorije urote o tome što je natjeralo cijelo jato da se doslovce strovali u svoju smrt

Dok su se teorije protezale od električnog šoka, trovanja ili sudara s nevidljivim izvanzemaljskim brodom, ornitolozi navode kako je za shvaćanje neobične scene potrebno razumjeti ptice i kako one funkcioniraju.

Ornitolog Kevin J. McGowan sa sveučilišta Cornell tvrdi da jedino što ima smisla je to da je jato pokušavalo pobjeći od predatora i napravilo nekoliko pogreški u svom bijegu.

- To je bio uistinu 'ups' trenutak za ptice - navodi McGowan za Washington Post.

Ptice koje su snimljene u videu pripadaju vrsti žutokljunog kosa. Riječ je o migracijskoj vrsti koja hladnije mjesece provode u Meksiku, a po tome je posebno poznata meksička savezna država Chihuahua gdje se i nalazi grad Cuauhtémoc gdje je sporni video snimljen.

McGowen navodi kako je ta vrsta poznata po tome da ima mentalitet krda, a kad su napadnuti jato je sklono raditi brze okrete zajedno te prate onog koji napravi odluku u tom trenutku. Kako bi otežali posao predatoru, stisnu se dok lete što otežava posao predatoru. Međutim, često podcijene svoju brzinu i blizinu tla što rezultira u tome da se čini kako jato 'pada' s neba.

- Postoji jako puno teorija urota. Ovo je čudno i neobično, ali posve razumljivo kad znate biologiju i što je moguće. Ovakve stvari se događaju. Svaki organizam će umrijeti i katkad umru na čudan način. Ovo je jedna od tih čudnih stvari - objašnjava Kevin J. McGowen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije