Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

VIDEO Bili smo na završnom ispitu novog ophodnog broda HRM-a!

Obalni ophodni brod OOB-31
Foto: Boris Ščitar
1/16
17.11.2018.
u 14:21

Zbog kašnjenja, koji nije atipičan za prototipove, o brodu su ispričane brojne priče kojima se potaknulo sumnju u njegovu kvalitetu. Skeptici ipak nisu bili u pravu, čemu je svjedočila i Večernjakova ekipa

Novinar i fotoreporter Večernjeg lista Davor Ivanković i Boris Šćitar ovih su dana imali jedinstvenu priliku sudjelovati u završnom ispitivanju novog obalnog ophodnog broda OOB-31, kojeg bi od Brodosplita Obalna straža HRM-a trebala preuzeti u prosincu ove godine.

Zbog kašnjenja, koji nije atipičan za prototipove, o brodu su ispričane brojne priče kojima se potaknulo sumnju u njegovu kvalitetu. Skeptici ipak nisu bili u pravu, čemu je svjedočila i Večernjakova ekipa, jer brod pokazuje odlične maritimne sposobnosti, a i može satima krstariti brzinom od 28 čvorova. Pored toga posjeduje i brzi gumeni čamac kojeg pogoni jet-propulsion sistem i koji doseže brzinu od 40 čvorova, a posebnim se sanjkama izvlači i uvlači u krmu broda tijekom vožnje.

Ova je prilika bila jedinstvena zato što je 16 članova posade HRM-a prvi put autonomno preuzela brod. Tog dana, a dijelom i u noćnim satima, isprobano je i glavno oružje broda – pramčani automatski top od 30 mm Smash turskog proizvođača Aselsan kojim upravljaju dva operatera sa zapovjednog mosta. Gađanja plutajuće mete obavljena su u akvatoriju otoka Žirja.

Ovaj Brodosplitov prvijenac među ophodnim brodovima posjeduje automatske stabilizatore trupa, što omogućuje da OOB-31 suvereno štiti hrvatski dio ZERP-a i Jadrana i po najtežem moru snage 6. Od naoružanja brod posjeduje i dvije teške strojnice Herstal 12,7 mm, a ista je i na gumenjaku koji se nalazi u krmi broda. Brod će biti naoružan i protuavionskim raketama tipa Strela.

Prođu li i zadnji testovi u redu, HRM će još dodatno ispitati ovaj prototip, nakon čega u Brodosplitu očekuju da će se nastaviti plan gradnje još četiri "blizanca" OOB-31.

Cijelu reportažu pročitajte u nedjeljnom Večernjem listu!

Obalni ophodni brod OOB-31
1/47

Komentara 133

DU
Deleted user
15:33 17.11.2018.

Vidim kako pojedinci ne razumiju čemu služi ophodni brod ali zato imaju što reći! Tipično! Lijepo je čitati kako se nabavljaju novi brodovi i to domaće proizvodnje. Čestitam! Što prije napraviti i preostale, a svakako krenuti u izgradnju malih podmornicaa u čemu smo imali dugu tradiciju i znanje. Bilo bi dobro u nekoj bližoj budućnosti izraditi i novu raktetnu topovnjaču. JNA je nekad imala razarače, ali to nije za naše more. Brza i moblilna laka mornarica je idealna za našu obalu. Jasno uz potporu s bitnica na otocima i kopnu.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
16:37 17.11.2018.

Sad će nama u inat Vučko odmah izgradit još veći samo zaboravio da nema more 😀

PP
pp
16:25 17.11.2018.

Lijepo. Super da je domaće proizvodnje. Sad treba vidjeti brodove za HRM.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije