Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGODILI METU

Hrvatska vojska prvi put ispalila raketu s raketne bitnice

raketa
Foto: MORH
1/4
14.05.2015.
u 19:11

Kako je priopćio MORH, raketa je ispaljena s obale, s raketne bitnice RB-1, te je uspješno pogodila metu i uništila je

Nadzorno-tehničko gađanje protubrodskom raketom RBS-15B danas je uspješno izvršeno u akvatoriju Dugog otoka.

Kako je priopćio MORH, raketa je ispaljena s obale, s raketne bitnice RB-1, te je uspješno pogodila metu i uništila je. Iako je bilo planirano još jedno ispaljivanje s raketne topovnjače ''Kralj Dmitar Zvonimir“, s obzirom na to da je već prvim pogotkom meta bila potpuno uništena, nije bilo potrebe za drugim lansiranjem.

Riječ je o jednoj od najvažnijih aktivnosti HRM-a planiranih za ovu godinu, događaju kojem su svjedočili predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, savjetnik predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević, ministar obrane Ante Kotromanović, direktor GS OSRH komodor Robert Hranj, zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović te članovi stručnog povjerenstva te predstavnici domaćih tvrtki koji su radili na pripremi i provjeri komponenti sustava.

– Stajalište je MORH-a da želimo zadržati sposobnost protubrodskog raketnog sustava RBS-15, kao sredstva odvraćanja od ugroza na moru. Naš je plan u sljedećih nekoliko godina obnoviti kompletno ovaj sustav i tako dati Hrvatskoj ratnoj mornarici kontinuitet i sposobnosti tradicionalne mornarice. Ovo je prijelazno razdoblje jer prema Dugoročnom planu razvoja OS RH, 2020. godine planirana je nabava novog protubrodskog raketnog sustava. Ponosan sam na Oružane snage RH i reći ću ono što uvijek ponavljam – hrvatska vojska rođena je spremna i sposobna je izvršiti sve zadaće koje se pred nju postave – rekao je ministar Kotromanović koji je sudionicima ove zahtjevne aktivnosti uputio čestitke. Čestitkama se pridružio i premijer Zoran Milanović.

Foto: MORH/Josip Kopi

– Čestitam svim pripadnicima HRM-a koji su danas sudjelovali u testiranju svoje najmoćnije rakete i dokazali da su sposobni braniti naše more. Jadransko more je sigurno uz našu mornaricu koja se može suprotstaviti i najozbiljnijim prijetnjama – rekao je premijer, navodi se u priopćenju poslanom iz Ureda Vlade.

Lansiranje rakete RBS-15B provedeno je radi ispitivanja pouzdanosti i funkcionalne ispravnosti te procjene isplativosti temeljnog remonta raketa s ciljem produljenja njihova uporabnog vijeka.

Foto: MORH/Josip Kopi

>>Samo bez panike: Hrvatski MIG-ovi mogli bi probiti zvučni zid

>>Da bi vojni proračun bio 2% BDP-a, treba ga uvećati za 2 mlrd.

Komentara 119

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:54 14.05.2015.

Za one s kojim se mi borimo dosta su nam i plašljivci i petarde..

Avatar Victorious
Victorious
19:23 14.05.2015.

Slažem se da nam rat ne treba niti ga treba izazivati, niti smo ga ikada htjeli, ali moramo imati obranu... Kakva je takva je kad se poboljsa ekonomsko stanje imat cemo i bolju obranu, uz nadu da se vise necemoo trebati braniti, a napadali nikad nismo niti necemo.

MA
Machak
19:15 14.05.2015.

A tko je izdao zapovijed?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije