Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispod naslaga morskog mulja

VIDEO Arheolozi u podmorju kod Korčule otkrili cestu staru 7000 godina

Arheolozi u podmorju kod Korčule otkrili cestu staru 7000 godina
Foto: Sveučilište u Zadru
1/6
07.05.2023.
u 09:58

Istovremeno, arheolozi Sveučilišta u Zadru vrše kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina u kod Vele Luke

Ispod naslaga morskog mulja, u podvodnim arheološkim istraživanjima neolitičkog lokaliteta Soline, arheolozi su otkrili cestu koja je spajala potopljeno prapovijesno naselje hvarske kulture s obalom otoka Korčule. Riječ je o kamenim pločama koje su bile dio komunikacije široke četiri metra. Ljudi su njome hodali prije gotovo 7.000 godina. Naime, cjelokupno naselje datirano je oko 4.900 godina prije Krista.

U istraživanju su, uz voditelja Matu Paricu sa Sveučilišta u Zadru, sudjelovali Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji), Ivan Šuta i Vedran Katavić (Muzej grada Kaštela), Katarina Batur (Sveučilište u Zadru), Marta Kalebota (Gradski muzej Korčula), Eduard Visković (Kantharos), uz asistenciju Dalibora Ćosovića iz ronilačkog centra Lumbarda Blue.

Istovremeno, arheolozi Sveučilišta u Zadru vrše kopnena istraživanja u blizini uvale Gradina u kod Vele Luke. Voditelj istraživanja Igor Borzić primijetio je čudne strukture u moru.

Arheološki tim s lokaliteta Soline izvršio je pregled središnjeg dijela uvale Gradine te je na četiri do pet metara dubine utvrđeno postojanje gotovo istovjetnog naselja kao i na Solinama. Na lokalitetu su pronađeni neolitički artefakti poput kremenih sječiva, kamene sjekire te ulomci žrvnjeva.

VIDEO Obelikse, jesi to ti?! Na Pagu natjecanje u staroj vještini, posebno se istaknuo jedan natjecatelj

Komentara 26

LJ
ljudeman
11:34 07.05.2023.

Zar se razina mora ne podiže zbog globalnog zatopljenja uzrokovanog od strane čovjeka?

Avatar horuk
horuk
11:25 07.05.2023.

Zanimljivo. Nažalost osim šture informacije premalo objašnjenja o pozadini pronalaska.

DU
Deleted user
16:08 07.05.2023.

Emisije CO2 u neolitiku su bile dramatične. Trebali su se manje razbacivati fosilnim gorivima i koristiti električne vučedolske golubice. No nisu htjeli slušati. I eto im sad, sve ih potopilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije