Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIKA KONZERVATIVACA

Vice Batarelo: Predsjednica nije božanstvo ni kraljica!

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
09.03.2015.
u 08:00

Batarelo dodaje kako "u demokraciji postoji provjere i ravnoteže (checks and balances) od strane državljana"

Nova predsjednica Hrvatske dobila je prvu kritiku novih konzervativaca. Uputio ju je sinoć kasno sa svoga Facebook profila voditelj udruge Vigilare Vice Batarelo, poručivši kako je predsjednica Grabar-Kitarović "političarka u demokratskom sustavu" i da se ne smije raditi "božanstvo niti kraljica od nje".

- To je politički nezrelo – poručuje Batarelo i dodaje kako "u demokraciji postoji provjere i ravnoteže (checks and balances) od strane državljana".

- Kao novi konzervativci dali smo joj javnu podršku (endorsement) prije drugog kruga. To ne znači da smo joj dali "blank cheque" (bjanko ček) da radi kako god... ona kao političarka treba naš "input" odnosno suradnju i usmjerenje u ono što mislimo da je važno. Demokracija se gradi i održava se sloboda s aktivnim državljanima koji dobronamjerno ali kritički promatraju svaki politički i državnički čin – piše Batarelo i dodaje kako se osvrnuo na sudjelovanje predsjednice Grabar Kitarović na privatnoj konferenciji, ponedjeljak, 9. ožujka, u New York koji organizira Clinton Foundation (Zaklada) o "ravnopravnosti spolova", puni naslov konferencije: “Not There Yet: A Data Driven Analysis of Gender Equality” – the release of the No Ceilings Full Participation Report.

Pročitajte što Batarelo zamjera predsjednici Grabar-Kitarović u četiri točke:

1. Ovo je PRIVATNA INICIJATIVA. Ovo nije službena američka ili UN konferencija. Da je Hillary Clinton službena američka političarka (primjerice državna tajnica), normalno da se ne može čovjek izolirati i da će se kao predsjednica Hrvatske susretati sa svakakvim političarima s različitim stavovima i gledištima. Ali opet ponavljam, ovo je PRIVATNI sastanak.

2. CLINTON FOUNDATION. Bill i Hillary Clinton su poznati podupiratelji i promotori kulture smrti, to jest "za pobačaj", protiv "tradicionalnog" braka i protiv drugih tradicionalnih vrednota. Oni sustavno razgrađuju (deconstruction) tradicionalne i konzervativne vrednote na kojima je izgrađen SAD i zapadni svijet. Ravnopravnost spolova zvuči dobro, ali je paravan za globalnu promociju ubijanje nerođene djece. Uz to promoviraju "gender equality", opet paravan za genderizam. Clintoni su predstavnici ekstremne lijevo liberalne opcije u SAD-u i to izvoze po svijetu.
Moje pitanje: Zašto predsjednica Hrvatske (dobrovoljno) sudjeluje na takvom sastanku s vrlo dubioznim sadržajem? Vrlo pozorno ću pratiti što će reći. Hoće li braniti pravo nerođene djece. Hoće li zagovarati važnost "tradicionalnog" braka, važnost majčinstva itd.? Službeno ću tražiti od njezinog Ureda zašto je sudjelovala na ovoj privatnoj konferenciji. Bilo bi dobro da i drugi (dobronamjerno) pitaju ovakva pitanja. Pasivno promatranje ili slijepo branjenje svakog čina predsjednice nikamo ne vodi.

3. Jasnija HRVATSKA VANJSKA POLITIKA. Da Vesna Pusić ide na Clinton Foundation sastanak, to bih razumio (ali ne bih odobrio). To se usklađuje s njezinom relativističkom filozofijom. Ali zašto konzervativna predsjednica Grabar-Kitarović ide tamo?
Hrvatska je država, izborila se za svoju neovisnost. Odbacimo kolonijalni mentalitet da moramo skakati kada neki "globalni" lideri pošalju poziv. Hajde da o tome prije dobro razmislimo. Hrvatska mora imati svoj stav, i to vezano za pitanja kulture, morala i vrednote. Oni su važni te postoji cijeli globalni pokret za jasniju lokalnu i globalnu politiku izgrađenu na ljudskim vrlinama, krepostima i vrednotama. Clintoni nisu dio ovoga, štoviše, oni su potpuna suprotnost.
Mislim da bi bilo bolje da je predsjednica provela svoje vrijeme u New Yorku ili Washingtonu s nebrojnim i vrlo utjecajnim konzervativnim organizacijama, think tankovima i institucijama.

4. PROLIFE (za život). Na kraju, borba za nerođenu djecu i protiv izvoza mentaliteta "pobačaja" po svijetu je vrlo ozbiljna stvar. Predsjednica Grabar-Kitarović mora imati jasan stav vezano za ovo. Nema tu mjesta za oportunizma i "pragmatičnosti".
Ili imaš stav i braniš ga ili... nemaš i koristiš svakakve mlake izgovore.
Ili vjeruješ, u skladu sa znanošću, da život počinje od začeća i da je svako ljudsko biće važno od začeća ili... koristiš neutemeljene, nazadne, iracionalne i nemoralne stavove kako bi pokrio i promovirao jedan gnjusan čin.

Iskreno sam šokiran kako su ljudi spremni zatvoriti oči vezano za pobačaj radi "većih" ciljeva. To smrdi na makijavelizam. S druge strane kao hrvatski građanin, ali kao i katolik ne pada mi na pamet da se povučem u neki geto i govorim kako je svijet loš i da mi nemamo što tu raditi. To je kukavičluk i lakši put. Na nas je da se borimo i ravnopravno sudjelujemo u stvaranje boljeg hrvatskog društva i svijeta, koji inače je stvoren na judeokršćanskim temeljima.

NA KRAJU podržimo novu predsjednicu ALI kao slobodni hrvatski državljani zahtjevajmo bez straha neke odgovore i jasnije stavove od nje i od drugih političara. To je naša odgovornost i dobro za Hrvatsku.

>> Novi hrvatski konzervativci dali podršku Kolindi Grabar-Kitarović

Komentara 217

DU
Deleted user
08:14 09.03.2015.

Tako i ja poznajem neke konzervativce koji nisu mogli zamisliti ženu na mjestu premijera a kamo li na mjestu Predsjednice RH.

Avatar Slito
Slito
08:34 09.03.2015.

Jeli taj Batarelo u proteklih 15 god. bio ziv? Odkud sad kritika? A ona dva prije nje bili sveci?

Avatar dras32
dras32
08:34 09.03.2015.

Tko je ovdje nepismen? Autor clanka ili je namjerno ostavio kako je napisao V.Batarelo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije