Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U hrvatskim duševnim bolnicama djecu vežu, a odrasle liječe elektrošokovima!

Porazni rezultati izvješća odbora Vijeća Europe koji je prvi put, uz zatvore, analizirao i uvjete u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb
03. listopada 2018. u 11:35 79 komentara 28795 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Djecu sa psihičkim problemima vežu. Zbog neadekvatnog prostora tjednima ne izlaze na zrak i lišena su tjelesnih aktivnosti. Gužvaju se u sobama s malo sanitarnih čvorova. Na zatvorenom psihijatrijskom odjelu elektrostimulativna terapija (elektrošokovi) daje se odraslima u zajedničkim sobama, dok su drugi pacijenti prisutni te vide i čuju cijelu proceduru.

SMJERNICE VIJEĆA EUROPE U Hrvatskoj oko 6500 djece živi bez roditelja jer su završili u zatvoru

Dio je to zamjerki u jučer objavljenom izvješću Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe koji je prvi put – uz dosadašnju praksu analize stanja u zatvorima – analizirao i uvjete i tretman psihičkih bolesnika u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb.

Različiti načini sputavanja

Stručnjaci Vijeća Europe posjetili su Hrvatsku u ožujku prošle godine. Uvjeti u kojima borave djeca u dobi od 6 do 18 godina u Psihijatrijskoj bolnici za djecu u zagrebačkoj Kukuljevićevoj su neadekvatni, počevši od nedostataka same zgrade i prenapučenosti. Na cijelom katu, na više od 20 pacijenata, samo je jedan sanitarni čvor. Nagurani su u sobe pa mali pacijenti nemaju ni zajamčenih minimalnih šest četvornih metara životnog prostora, što je standard. Stubište u bolnici potpuno je neprimjereno svrsi – nema dodatnih ograda i predstavlja rizik za pacijente koji se žele samoozlijediti.

Pogledajte video - Požar u Psihijatrijskoj bolnici Lopača

 

Uz unutrašnji, problem je i vanjski prostor. Ne postoji adekvatno dvorište na kojem bi bolesnici mogli boraviti. Tako neka djeca i po tjedan dana ne izlaze na zrak i lišena su tjelesnih aktivnosti na otvorenom. Medicinska dokumentacija pacijenata je nepotpuna te predlažu da se za svakog bolesnika mora izraditi plan liječenja. U bolnici se primjenjuju različite metode sputavanja, zabilježili su, ali i istaknuli kako smatraju da se, u principu, osobe mlađe od 18 godina ne bi se smjelo mehanički sputavati, odnosno vezati. Njih bi, kad je potrebna intervencija, trebalo smiriti ručnim sputavanjem.

Izvješće dolazi dvije godine nakon što su iz same bolnice na adrese devet institucija u Hrvatskoj odaslali dramatičan apel o nemogućim uvjetima u kojima trebaju skrbiti za psihički bolesnu djecu. Jedna od adresa bila je i ona pučke pravobraniteljice Lore Vidović, čiji je tim otišao u Kukuljevićevu gdje su uočili i u izvješću naveli da se “s djecom koja su pokušala samoubojstvo smještaju njihovi i depresivni i agresivni vršnjaci, djeca s poremećajem ličnosti, autisti, oboljeli od anoreksije, oni koji imaju psihotične ispade, da maloljetnici na zatvorenom odjelu ostaju i onda kada na takvom odjelu ne trebaju nastaviti liječenje, da djeca i adolescenti koji su zbog agresivnosti, samoozljeđivanja, psihotičnih simptoma i suicidalnih prijetnji vezani u takvom stanju leže pokraj ostalih...”

Edmund Kemper NAJPOZNATIJI SVJETSKI ZLOČINCI Inteligentni ubojica koji je prevario psihijatre da se dočepa slobode i nastavi sa zločinima

Pučka je pravobraniteljica tada poslala upozorenje Ministarstvu zdravstva i Gradu Zagrebu – u čijem je vlasništvu ustanova – da žurno trebaju osigurati nove prostore. Dvije godine kasnije ministar Kujundžić Vijeću Europe odgovara da je u planu za ovu godinu uređenje dvorišta, što će platiti Grad, što je priloženo u izvješću.

Posebna soba i pristanak

Delegacija Vijeća Europe posjetila je i KBC Zagreb navodeći da je to jedina ustanova koja u Hrvatskoj provodi elektrostimulativnu terapiju ili elektrošokove (EKT). No zamjeraju što ne postoji posebna prostorija za EKT, već se pomična oprema dovozi do bolesnika u 6-krevetnim sobama, dok ostali iz sobe gledaju i slušaju. U jednoj turi odradi se 10-12 bolesnika. Tretman se provodi pod anestezijom, kontrolom EKG-a, ali ne i EEG-a, što preporučuju, a posebno apostrofiraju i posebnu sobu. Pacijenti moraju dati pristanak, no upitno je što s onima koji za to nisu sposobni. U izvješću se problematizira i fizičko kažnjavanje tijekom informativnih razgovora u policiji te stanje u zatvorima.

Nasilje u zatvorima, ali i na razgovorima u policiji

Psihijatrijske bolnice - Ministar zdravstva Milan Kujundžić napisao je da su svjesni problema, ali da je zgrada zaštićeni spomenik kulture te se planira preseljenje dječje psihijatrije u novu bolnicu.

Zatvori - U zatvorima su zabilježeni primjeri nasilja zatvorskih čuvara nad zatvorenicima, ali i sve većeg trenda nasilja među samim zatvorenicima.

Policijsko postupanje - Pritužbe se odnose na tretman privedenih, prije svega na “udarce šakom ili nogom” tijekom informativnih razgovora.

Ljetno predvečerje u Zadru
'Gazda je naredio'
Novinarka Večernjeg o antiturističkom iskustvu iz Zadra: 'Konobar nas nije htio poslužiti'
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar TONI
  TONI:

  To je grozno. Pa nije valjda dijete ili odrasla osoba kriva ako je bolesna pa da se neko izivljava na njima. Mislim da oni koji to rade trebaju biti zauvijek maknuti s posla i najstroze kaznjeni.

 • Avatar Damir
  Damir:

  Nama su sve bolnice u banani. Ne daj Bože u nijednu.

 • Avatar HajdukLika
  HajdukLika:

  Eto, zato sam sretan što smo članica EU. O ovakvim ranostaljinističkim postupcima nebi nikad saznali, a kamoli razmislili, da nema EU! Isto tako smo dno dna u odnosu prema životinjama zbrinutim u javnim skloništima.