Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srpsko vijeće: Hrvatska mora preuzeti odgovornost za zločine u Oluji

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević rekao je da je komemoracija u Donjem Lapcu sjećanje na vojno-redarstvenu operaciju Oluju koja je prije 24 godine, kako je rekao, počistila Srbe iz ovih krajeva, a da danas u državnom protokolu nema za njih mjesta u govorima.
04. kolovoza 2019. u 16:14 188 komentara 8509 prikaza
Boris Milošević: Ova će formulacija otežati položaj Srba u Hrvatskoj
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća u nedjelju je u Donjem Lapcu održana komemoracija s koje je poslana poruka da se Hrvatska mora suočiti s prošlošću i preuzeti odgovornosti za ratne zločine tijekom i nakon akcije Oluja te procesuirati odgovorne osobe.

Bakir Izetbegović Davor Ivanković Istina o 'fašističkoj' Hrvatskoj i Izetbegoviću koji je u ratu više bio u RH nego u BiH

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Boris Milošević rekao je da je ova komemoracija sjećanje na vojno-redarstvenu operaciju Oluju koja je prije 24 godine, kako je rekao, počistila Srbe iz ovih krajeva, a da danas u državnom protokolu nema za njih mjesta u govorima.

"Ja ne posjedujem istinu, ali znam da se događala pljačka, palež i ubojstva, a da se tada o tome nije pisalo. Država pljačku nije spriječila nego prikrivala, lokalne vlasti pisale su papire s kojima se pokrivalo tovarenje i odvoženje imovine“, rekao je Milošević.

Ustvrdio je da se za srpske kuće koje su spaljene nakon Oluje govorilo da su ih palili „zaostali četnici“.

"HHO je za Donji Lapac izvijestio da su zapaljene sve kuće osim onih u koje je ušla hrvatska vojska i policija, te su na njima natpisi „HV, ne diraj“. Ali nije se tada pisalo o tome, kao ni o ubijenim starcima, nenaoružanim civilima, a kada se i pisalo jedan je naslov bio „ubijeno pet četnika“, rekao je.

Naslovnica Oluja Današnji Večernji Operacija Oluja – nove priče i ispovijesti ratnih veterana

Milošević je pobrojao razna mjesta u kojima je počinjen ratni zločin prema civilima koji nisu otišli u zbijeg i rekao da država do danas nije izrazila suosjećanje, što je  „posrtaj civilizacijskih vrijednosti“.

SNV stoga traži  „priznanje, poštovanje, suosjećanje sa žrtvama i obiteljima, sa svim žrtvama, pa i suosjećanje sa žrtvama srpske nacionalnosti“.

Nazvavši suosjećanje moralnim pitanjem, Milošević je rekao da priznanjem i suosjećanjem sa srpskim žrtvama traže od društva da rat i mržnja prestanu, da se ne stavlja stigma na dječja pleća, da prestanu predrasude prema djeci druge nacionalnosti. Samo tako bismo mogli graditi zajedno bolju Hrvatsku, jer to je naša domovina, dodao je.

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Nikola Puharić ustvrdio je da "za oko 600 ubijenih ljudi na različitim mjestima za sada postoji samo jedna pravomoćna i jedna nepravomoćna sudska presuda za ratni zločin", što smatra nepravdom.

ZAOŠTRAVANJE ODNOSA UOČI OLUJE Vučić: Gdje je nestalo 400 tisuća Srba i Jugoslavena iz Hrvatske?

Rekao je da je njihovu Peticiju za ispriku žrtvama Oluje potpisalo oko 1200 građana koji su se na neki način u svoje ime željeli ispričati za žrtve zločina.

"Tim potpisom zajedno s nama iz Inicijative mladih potpisnici pozivaju predsjednicu i premijera da i oni upute ispriku žrtvama i obiteljima žrtava, jer u situaciji zanemarivanja ovih slučajeva od strane pravosuđa to bi bio minimum, simbol nekog vida reparacije“, rekao je Puharić.

Načelnik općine Donji Lapac Ilija Obradović pozvao je društvo da se energija utrošena na podjele u dnevnopolitičke svrhe iskoristi kao energija progresa, pokretanje života u povratničkim, posebno ruralnim sredinama, da sela više ne bi izumirala.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • Avatar taqa
  taqa:

  Ja sam sudionik Oluje. U selima Podrum,Škare kod Otočca smo zatekli desetak starica I staraca Srba Odnos vojske i mene kao pripadnika iste je bio korektan. Dali smo im hranu,umirivali ih i doista ih nitko nije vrijeđao. Meni ih je ... prikaži još! osobno bilo žao jer su bili uplašeni kada smo stigli. Ako ih je netko poslije kada smo napustili sela,nedaj Bože ubio ili pokrao, neka gori u paklu. Za svaku civilnu žrtvu sa srpske strane mi je žao i sramota je.

 • Dachy89:

  Za Srbe je rat počeo 4.8.1995. Prije toga su brali cvijeće po livadama. A najmanje 170 000 Hrvata se samoprotjeralo sa prostora okupiranog od tzv. RSK, i 220 000 Hrvata iz Republike Srpske.

 • Avatar AlPoS
  AlPoS:

  Do kada više ćemo o jednom te istom. Sve nevine žrtve bilo gdje u svijetu, a odnosi se na strace, žene, djecu, bolesne i nemoćne (civilne žrtve) zaslužuju ispriku od strane onih koji su počinili zločin, pa radilo se o ... prikaži još! Srbima ili Hrvatima, Kinezima ili Afrikancima. Nevina žrtva je nevina žrtva, nema nacije, boje. Svaki sukob i rat u biti je zlo neovisno o kome se ili gdje događa, uvijek najviše nastradaju nevini i svačije žrtve, suze, krv treba oplakati, dostojanstveno sahraniti i omogućiti obiteljima da žaluje. Na svakoj strani je bilo zločina i nevinih žrtava i do kada ćemo više nabrajti grijehe nevinih žrtava, koje su samo bile krive što su krive nacije ili vjere. Mir i spokoj vječni svakoj nevinoj žrtvi bila ona Srbin, Hrvat, bijelac ili crnac. Do kada ćemo više prekapati po "grobovima i mrtvima"?