Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vesna Pusić: Odustajem od kandidature za glavnu tajnicu UN-a, moje šanse nisu realne

"Zahvaljujem gospodinu Tihomiru Oreškoviću koji mi je kao predsjednik Vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio podršku"
04. kolovoza 2016. u 13:10 147 komentara 13115 prikaza
Vesna Pusić
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova i počasna predsjednica HNS-a Vesna Pusić odustaje od kandidature za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, navodi se u njezinu pismu koje je danas objavio HNS.

– Nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a, postalo je jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u. Iako u Vijeću sigurnosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja prije konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Općoj skupštini UN-a, nakon prvog kruga izjašnjavanja smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne. Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor – rekla je Vesna Pusić u pismu, koje je osim javnosti uputila i predsjedniku Opće skupštine UN-a, predsjedavajućem Vijeća sigurnosti i premijeru Tihomiru Oreškoviću, a razgovarala je i s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem.

Navela je kako joj je bilo veliko zadovoljstvo i izazov sudjelovati u izboru te zahvalila svima koji su joj pružali pomoć i podršku.

Vesna Pusić u UN-u Sandra Veljković Teško će Vesna Pusić postati šefica UN-a bez jače podrške domovine Vesna Pusić Vesna Pusić: 'Oni koji agitiraju protiv moje kandidature za UN, čine štetu mojoj domovini Hrvatskoj'

– Posebno zahvaljujem Vladi Zorana Milanovića koja me predložila te svojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske narodne stranke koji su mi, kao i uvijek, pružali pametnu, konstruktivnu i djelotvornu potporu. Zahvaljujem gospodinu Tihomiru Oreškoviću koji mi je kao predsjednik Vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio podršku. Razumjela sam to kao njegovo nastojanje da u krajnje bizarnoj situaciji barem donekle zaštiti dignitet Hrvatske. Nadasve mi je drago da je Hrvatska imala svoju kandidatkinju u ovom, prvi put u povijesti, javnom prezentiranju kandidata za glavnog tajnika UN-a. Ja sam ovom procesu pristupila spremno, argumentirano i časno, a samo sudjelovanje za mene je bilo apsolutno fascinantno. 

>> Vesna Pusić: Završavam kampanju za UN, preusmjeravam se na izbore u Hrvatskoj

>> Bivši australski premijer povukao kandidaturu za glavnog tajnika UN-a

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj