Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Vesna Pusić: Jadni mi ako budemo ovisili o Jurčiću i Lesaru!

vesna pusić
Patrik Macek/PIXSELL
14.11.2011.
u 21:00

Pusić priznaje da joj je neugodno zbog toga što u Osijeku koalira s Glavašem, podržava gej brakove, ne želi vjeronauk u školama.

U slučaju pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima, ministrica vanjskih poslova postat će Vesna Pusić. Bivša predsjednica stranke tvrdi da HNS nikada nije imao crne fondove, objašnjava razlike između svoje stranke i SDP-a, priznaje da joj je neugodno zbog toga što u Osijeku koalira s Glavašem, podržava gej brakove, ne želi vjeronauk u školama... Kaže da se ministar Jandroković nije previše isticao, da je bio fokusiran samo na EU... Otkrila je i nove diplomatske planove.

Što ćete promijeniti u vanjskoj politici?

Prvi ćemo put biti u prilici, i očekivat će se od nas, da imamo vanjsku politiku kao složeni spektar politika, a ne jednociljnu, kakvu imamo od neovisnosti. Prvo koncentriranu na priznanje, pa na tumačenje rata, pa na poraće, pa na EU. Sada imamo priliku, uvjete i potrebu da faktično vodimo vanjsku politiku. Dvije su bitne grupacije tema u prvom mandatu. Prva je definiranje naše pozicije u EU i istodobno pozicioniranje u regiji. Naša uspješnost u regiji odredit će i naš status u EU. S obzirom na veličinu i položaj, mi možemo biti još jedna mala zemlja desno dolje na karti, ali i obrnuto – zemlja koja preuzima odgovornost za bitnu europsku temu, a to je stabilizacija Balkana. Druga je grupa tema artikuliranje onoga što bi trebao biti sadržaj hrvatske ekonomske, odnosno gospodarske diplomacije. Ali preduvjet je da uopće imamo ekonomiju.

...

Jesu li izbori već gotovi?

Nisu, nikako nisu. To je možda najopasnija od svih patki i spinova koji se vrte. Ljudi moraju znati da je svaki glas zlata vrijedan.

Ako će vam nedostajati nekoliko ruku za većinu, čije bi vam bile najdraže?

Nije pitanje čije bi mi bile najdraže, ali najlogičnije su one manjinaca.

A da vam i s manjincima nedostaje još jedna, biste li izabrali Jurčića ili Lesara?

Ako ćemo ovisiti o tim jednokratnim političkim pokušajima, onda smo nagrabusili pa o tome neću ni razmišljati.

>>Zašto je Pusić neugodno zbog koaliranja s HDSSB-om, zašto misli da nas je Slovenija "reketarila" te kako bi riješila krizu u BiH, čitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista

Komentara 246

VK
vražje_kopito
23:09 14.11.2011.

skačem s papka na papak i plješćem prednjim ručicama

OB
-obrisani-
17:03 15.11.2011.

Ovoj krav*i treba zabiti sapun u usta.

KL
klanac
22:35 14.11.2011.

Žena gad!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije