Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SABOR

Buran početak sjendice: Verbalno se dograbili Marija Selak Raspudić i Gordan Jandroković

Zagreb: Rasprava Marije Selak Raspudić i Gordana Jandrokovića na početku sjednice Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.03.2023.
u 11:14

Zastupnica Mosta šefa Sabora optužuje da je onemogućio da njen prijedlog reforme Sabora dođe na dnevni red, što je on proglasio neistinom

Jutros je sjednica Sabora započela prepirkom između saborske zastupnice iz kluba Mosta Marije Selak Raspudić i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, a povod je bilo to što je Jandroković odbio na dnevni red Sabora uvrstiti raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna saborskog Poslovnika kojeg je prošle srijede u proceduru uputila zastupnica Selak Raspudić, o čemu je pak Večernji list danas objavio tekst

- Prije nego krenemo s radom imamo povredu poslovnika, iako ne znam kako je to moguće jer još nismo niti počeli - ovim je riječima predsjednik Sabora Jandrović započeo jutrošnju sjednicu i najavio javljanje zastupnice Selak Raspudić. 

- Povrijedili ste nekoliko članaka Poslovnika Sabora Poslovnika. Naime, onemogućili ste da moj prijedlog izmjena Poslovnika o izmjena i dopuna Poslovnika Sabora, dakle, prijedloga reforme Sabora dođe na dnevni red. Time ste izrijekom kršili i Ustav koji mi garantira da budem ovlašteni predlagatelj zakona kao saborska zastupnica - kazala je Selak Raspudić.

- Budući da sam vidio vaš tekst u Večernjem listu pripremio sam se kako bih vam odgovorio. Sukladno Ustavu predsjedatelj se brine da se rasprava po pojedinoj točci dnevnog reda odvija prema predviđenom programu i daje tumačenja i pojašnjenja o postupku donošenja zakona i drugih propisa. Dakle, vi ste predložili prijedlog Poslovnika o izmjenama i dopunama Poslovnika Sabora i to ste podnijeli 22. veljače. U intervjuu kažete da vam ništa nisam odgovorio sedam dana, a ja sam vam odgovorio 24. veljače. Znači, za dva dana, a vi to primate 27. veljače. To je prva stvar. Dakle, govorili ste neistinu. Drugo, prema saborskom Poslovniku propisano je da pravo predlagatelja zakona ima svaki zastupnik, klubovi zastupnika, radna tijela Sabora te Vlada. Pravo predlaganja drugih akata imaju isti predlagatelji, osim ako je Ustavom, ovim Poslovnikom ili zakonom propisano da pojedini prijedlog mogu podnijeti samo određena tijela ili određeni broj zastupnika. Poslovnikom je izrijekom propisano kako Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav predlaže donošenje i promjene Poslovnika. E sad, vi kažete da to nije isključivo pravo Odbora. Moguće.

Zagreb: Rasprava Marije Selak Raspudić i Gordana Jandrokovića na početku sjednice Sabora
1/8

Međutim, praksa, samo 2013. sedam puta mijenjao se Poslovnik i svaki je put predlagatelj bio Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Dakle, držao sam se Poslovnika, držao sam se prakse kakva je bila do sada i vi mene optužite da ja vas blokiram u reformi Sabora, a nisam vas blokirao nego sam vas uputio na Odbor. Toliko ste od jednog svog spina pokušali napraviti istinu da sam namjerno uzeo sve akte i temeljito se pripremio kako bih, ne samo kolegicama i kolegama, nego i cijeloj hrvatskoj javnosti pokazao kako pojedini zastupnici nastoje prikazati vladajuću većinu i predsjednika Sabora nekakvim kočničarima i manipulatorima  služeći se, neću reći lažima kako ne bih bio grub, ali neistinama i manipulacijama. I ja ću sada zatražiti od Odbora da se očituje o vašem prijedlogu pa ćemo onda vidjeti, možda ste u pravu. Ali ako niste, onda bi bilo lijepo da se ispričate i kažete da ste pogriješili, što od vas, nažalost, nikada nisam čuo - uzvratio je Jandroković na što ga je Selak Raspudić optužila da si je uzeo ekstenzivno vrijeme od deset minuta kako bi obrazložio svoje argumente, čime je uzurpirao svoju poziciju predsjednika Sabora. Onda je zatražila da se i njoj da isto vrijeme kako bi iznijela svoje kontraargumente.

Jandroković ju je tada uputio da se u povredi Poslovnika može govoriti samo 30 sekundi, a da se tijekom slobodnih govora, kada se iznose stajališta klubova, može govoriti pet minuta, pa joj je preporučio da tada jasno i glasno iznese svoj stav. Kako se Selak Raspudić pobunila kazavši kako on može držati govor od 10 minuta o tome da ona laže, a da mu ona može odgovoriti u samo pet sekundi, Jandroković je ponovio - Možda ste u pravu, možda niste, prosudit će Odbor, no ja sad ne mogu s vama polemizirati.

VIDEO Buran početak sjednice: Verbalno se dograbili Marija Selak Raspudić i Gordan Jandroković

Tada se za riječ javio Mostov Miro Bulj ustvrdivši kako je Jandroković povrijedio Poslovnik jer je zastupnicu Selak Raspudić prekidao i tijekom tih 30 sekundi za iznošenje povrede Poslovnika, upitavši ga zašto mu je problem da zastupnica predlaže promjene nekih zakonskih akata. Šef Sabora je odgovorio kako nema ništa protiv prijedloga izmjena, no trudi se poštovati pravila i uvjeren je da Selak Raspudić u 30 sekundi, koliko traje povreda Poslovnika, može reći sve što hoće, a pozvao ju je da u izlaganju od pet minuta obrazloži svoj prijedlog, što je u skladu s procedurom. 

Pošto je Jandroković potom ušao u razgovor sa zastupnikom Stipom Mlinarićem (DP) koji se potužio da Vlada ne odgovara na pitanja saborskih zastupnika, Selak Raspudić ga je optužila da je nastavio s raspravom, a nije odgovorio na njenu povredu poslovnika već se samo bavio njenim intervjuom. Pritom ga i upozorila da se ne smije. 

- Kako se ne bih smijao? Lijepo sam vam odgovorio vrlo temeljito i osvrnuo sam se na vaš tekst. Tražit ću i ja mišljenje odbora za Ustav i Poslovnik  - kazao je na kraju Jandroković. 

Komentara 2

LL
lijepa_li si
12:48 01.03.2023.

ulazit u raspravu s "autoritetom" u tarzanicama je sizifov posao. funkcija mu daje moć, koju maksimalno (zlo)upotrebljava. ostario, a nevješt, razigran, samozadovoljan.

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
13:41 01.03.2023.

ulaziti u raspravu a znati da kršiš poslovnik i onda se ljutiti. To ti je kao kad otmeš djetetu igračku, a ono se krevelji li ga krevelji. To je mala Raspudićka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije