Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veliko otkriće hrvatskih stručnjaka: Novi način liječenja jednog od najčešćih zdravstvenih problema u svijetu

Podaci vodeće američke ortopedske institucije u SAD-u, Hospital for Special Surgery, ističu da trenutno u svijetu od osteoartritisa boluje oko 630 milijuna, što ovu bolest pozicionira među najučestalije bolesti modernog čovjeka
21. prosinca 2019. u 15:47 3 komentara 1376 prikaza
Foto: Privatna arhiva
Pogledajte galeriju 1/3

Znanstvenici Specijalne bolnice Sv. Katarina otkrili su način liječenja koji ima višegodišnji učinak kod pacijenata oboljelih od osteoartritisa.

PERSONALIZIRANO LIJEČENJE LEUKEMIJE Uskoro liječenje CAR-T terapijom prvog pacijenta na Rebru

"Kako u slučaju osteoartritisa tako i u nizu drugih bolesti, nedvojbeno je će se budućnost zdravstva temeljiti na integraciji načela personalizirane i regenerativne medicine u kliničku praksu. Raduje me da još jednom hrvatski stručnjaci svjedoče globalnu izvrsnost, a posebno me raduje što rezultati naših istraživanja imaju golemi impakt u liječenju oboljelih s osteoartritisom”, kazao je voditelj projekta prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Rad hrvatskih stručnjaka objavljen je u časopisu Genes (Basel) te po prvi put u medicinskoj literaturi prikazuje višegodišnji učinak mezenhimalnim matičnih i mezenhimalnih stromalnih stanica izdvojenih iz masnog tkiva. Uz voditelja projekta prof.dr. Dragana Primorca, autori na radu su doc.dr. Igor Borić, doc.dr. Damir Hudetz, dr. Eduard Rod, doc.dr. Željko Jeleč, dr. Trpimir Vrdoljak, doc.dr. Andrea Skelin, prof.dr. Ozren Polašek, dr. Mihovil Plečko, dr.sc. Irena Trbojević-Akmačić, prof.dr. Gordan Lauc.

Ilustracija Svemirska tehnologija Centar za liječenje raka protonima bit će u Hrvatskoj?! Uopće nije nemoguće

Rezultati ove studije sugeriraju da mezenhimalne stromalne i mezenhimalne matične stanice (MSCs) izdvojene iz mikrofragmentiranog masnog tkiva dovode do porasta ključnih molekula hrskavice ili glikozaminoglikana (GAGs) čak dvije godine nakon intra-artikularne aplikacije. Iako su vrijednosti GAGs-a nakon 24 mjeseca od početka liječenja niže nego što je to bio slučaj nakon 12. mjesečnog mjerenja, čak u više od 50% ispitanika vrijednosti GAGs-a su više nego što su bile prije početka liječenja. Kao i u ranijim studijima mjerenje razine GAGs-a u hrskavici se radilo koristeći radiološku metodu oslikavanja primjenom naprednih tehnologija uključujući i kontrastnim sredstvom osnaženo MR oslikavanje – dGEMRIC).

U suradnji s dr.sc Lucijom Zenić i dr sc. Denisom Polančecom s Odjela za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak koristeći metode imunofenotipizacije i protočne citometrije istodobno su određene vrste i sastav mezenhimalnih stromalnih i mezenhimalnih matičnih stanica (MSCs) u mikrofragmentiranom masnom tkivu s terapeutskim učinkom za svakog pacijente koji su pristupili terapiji osteoartritisa u Specijanoj bolnici Sv. Katarina. U ovom istraživanju, između ostalog, pokazano je da postoje naznake da upravo interakcija između MSCs i EPC može biti ključna u diferencijaciji stanica sličnim pericitima, a koje imaju veliki regenerativni učinak, izvijestili su autori rada na današnjoj konferenciji za medije.

Milan Kujundžić DNK pojedinca i promjene Liječenje po mjeri – svaki oboljeli od raka u Hrvatskoj dobit će najbolju terapiju

Analizirajući kliničke i funkcionalne učinke intra-artikularne injekcije autolognog mikrofragmentiranog masnog tkiva koje sadrži mezenhimalne stromalne i mezenhimalne matične stanice (MSCs), utvrđeno je da 85% liječenih pacijenata ima signifikantno kliničko poboljšanje što je utvrđeno standardnim ortopedskim testovima (Knee Injury and Osteoarthritis Score (KOOS) i Western Ontario and McMaster Uneversities Osteoarthritis Indeks (WOMAC) kao i mjerenjem intenzizeta boli (Vizuano-analogna ljestvica mjerenja boli -VAS skala).

Nove spoznaje moderne regenerativne medicine i snačine terapije koje se provode u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina daju nadu za nove i značajne iskorake liječenja ove bolesti, ali istodobno snažno pozicioniraju hrvatski zdravstveni sustav u svijetu.

Osteoartritis je jedan od najčešćih zdravstvenih problema u svijetu, a podaci vodeće američke ortopedske institucije u SAD-u, Hospital for Special Surgery, ističu da trenutno u svijetu od osteoartritisa boluje oko 630 milijuna, što ovu bolest pozicionira među najučestalije bolesti modernog čovjeka. Značajno je da učestalost pojavljivanja osteoartritisa raste s povećanjem životne dobi, a neke studije ističu da u populaciji starijoj od 65 godina od osteoartritisa boluje 30-50% osoba. Liječenje osteoartritisa se dugi niz godina temeljilo na ublažavanju simptoma u smislu modulacije boli i poboljšanja funkcije zgloba, te ugradnja totalne endoproteze u slučaju kad je hrskavica ireparabilna.

VIDEO Scene koje su vas najviše iznenadile: Najveći hit bila je djevojka na parkiralištu

1 / 29
Neki su svojim postupcima 'srušili' internet, drugi su vas razljutili, a bilo je najviše onih koji su vas nasmijali...
dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Hm da, a uvaženog dr Primorca su neki prozivali i ismijavali upraf vu ovem cajtungu !!!

 • iluustrator:

  ..evo samo što nisu.. starepartizančine da nam objasne kako je to maršal obavljao s jednom rukom

 • paul-umpe:

  Đikic na aparatima