Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPORI CRVENOG KRIŽA

Veliki uspjeh za otočane: Osobe s invaliditetom prioritet pri ukrcaju na trajekt u Supetru

Split: Vikend guzve u splitskoj trajektnoj luci
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
10.08.2021.
u 14:42

Prioritetan ukrcaj za navedene kategorije odnose se na korisnika, pratnju i osobno vozilo, a ispred trajekta bit će postavljena i signalizacija

Lučka kapetanija Splitsko-dalmatinske županije službeno je odobrila zahtjev Crvenog križa Brač za prioritetno ukrcavanje putnika s invaliditetom na trajekt u luci Supetar. Ova vijest stigla je u ponedjeljak, mjesec dana nakon ponošenja zahtjeva. 

- Potresla nas je vijest da osoba s teskoćama i njegova pratnja čekaju trajekt više sati, pa smo odlučili reagirati - promptno, napisao je u Facebook objavi Crveni križ Brač.

- Odmah smo poslali nadležnima u Luckoj upravi, Agenciji za obalni linijski pomorski promet, KD Grad doo idejno rješenje problema (u prilogu), i to zahvaljujući dobrim ljudima - Jakši Hržiću, Ivici Rendiću te Mariju Baraću, vlasniku tvrtke Geo-pars, koji nam je idejno rješenje izradio odmah, i to - pro bono, nadodaju. 

Odobrenjem ovog zahtjeva, prioritet pri ukrcaju u trajekt odobreno je za nekoliko skupina osoba s invaliditetom i djecom s teškoćama:

- Osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto i više
- Hrvatski ratni vojni invalidi sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
- Osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto
- Gluhoslijepe osobe sa 100%-tnim tjelesnim oštećenjem
- Osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja
- Djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja. 

Prioritetan ukrcaj za navedene kategorije odnose se na korisnika, pratnju i osobno vozilo, a ispred trajekta bit će postavljena i signalizacija žutom reflektirajućom bojom namijenjene isključivo za vozila iz spomenutih kategorija. 

- I ne samo to! Očekujemo da ovakav, dobar, značajan prijedlog bude implementiran u sve luke na Jadranu, pišu iz Crvenog križa Brač.

Podsjetimo, Sabor je 29. studenog 2019. godine izglasao zakon kojim se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka osigurava besplatan trajektni prijevoz. Ove izmjene stigle su nakon velikih napora udruge Brački pupoljci da se roditeljima financijski olakša prijevoz do Splita i okolice, za što su i prosvjedovali. 

- Brojnim obiteljima, čiji najmlađi članovi na terapije na kopno moraju odlaziti i više puta tjedno, ova promjena barem će malo olakšati već ionako preskup život na otoku, kazali su tada iz Udruge. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije