Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahvat Ireverzibilne elektroporacije

Veliki uspjeh hrvatskih liječnika: Pacijentima s metastazama u jetri uništili tumore

Zagreb: KBC Sestre milosrdnice u iščekivanju pacijenata iz Siska i okolice
Matija Habljak/PIXSELL
19.10.2022.
u 22:22

Navedena metoda je potencijalno rješenje za terapiju tumora i metastaza smještenih duboko u jetri, koji su nedostupni kirurgiji i ostalim metodama liječenja.

U Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre Milosrdnice po prvi puta u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, učinjen je zahvat Ireverzibilne elektroporacije na dva pacijenta oboljela od karcinoma jetre s razvijenim metastazama, kojima su uništeni tumori.

Pod stručnim vodstvom dr. Luke Novosela i njegovog tima u utorak, 18. listopada, izvedeni su zahvati Ireverzibilne elektroporacije (IRE) metodom ablacije koja ne koristi toplinu za uništavanje tumora, već specifične električne impulse koji uzrokuju odumiranje stanica tzv. apoptozu bez rizika za ostale zdrave okolne strukture, priopćeno je večeras iz KBC-a Sestre milosrdnice.

Glavna prednost ove metode je prirodno odumiranje tumora, putem kojeg tijelo u roku 6 mjeseci samostalno i u potpunosti razgradi tumore te zamjeni novim zdravim tkivom, zbog čega ne ostaje niti ožiljak na organima, istaknuo je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, dr. Davor Vagić.

Navedena metoda je potencijalno rješenje za terapiju tumora i metastaza smještenih duboko u jetri, koji su nedostupni kirurgiji i ostalim metodama liječenja. Vrlo često se koristi i u terapiji tumora gušterače i prostate koji su teško dostupni klasičnim operativnim zahvatima, dodaje se u priopćenju.

Pacijenti KBC-a Sestre milosrdnice nad kojima je izveden zahvat Ireverzibilne elektroporacije (IRE), već su idući dan, danas, 19. listopada, bez komplikacija i bolova otpušteni iz bolnice uz nužno daljnje praćenje liječenja bolesti.

Izvedeni zahvat Ireverzibilne elektroporacije (IRE) stručnog tima KBC-a Sestre milosrdnice pratili su i kolege liječnici iz zemalja regije s ciljem edukacije i uvođenja iste i u njihove bolničke centre, rekao je ravnatelj KBC Sestre milosrdnice dr. Vagić.

Komentara 4

Avatar antoinette
antoinette
23:16 19.10.2022.

Bravo, dr Novosel i svi suradnici. Pacijentima brzi oporavak, a onima koji boluju od ove opake bolesti želim da što prije dobiju termin operacije. Ovo je predivan vijest u ovo ružno doba u društvu koje je skroz posrnulo.

PR
prajdali100
23:27 19.10.2022.

Ovo je vijest ! Ljudi svaka vam čast.

DU
Deleted user
23:30 19.10.2022.

Čestitke, i daljni uspjeh u "ratu" s ovom opakom bolešću, kako od strane znanstvenika/liječnika, tako i od strane samih pacijenata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije