Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi slučaj u svijetu

Velika promjena za vozače Ubera: U ovoj zemlji dobivaju status zaposlenika

Uber launches electric cars in London
Foto: Laura Dale/Press Association/PIXSELL
1/3
17.03.2021.
u 06:39

Ubuduće će vozači Ubera primati barem minimalnu plaću, imati pravo na plaćen dopust i moći će uplaćivati doprinos za mirovinu, u čemu će sudjelovati tvrtka

Uber će svojim britanskim vozačima dati status zaposlenika koji će primati minimalnu plaću i imati plaćen dopust, što je prvi takav slučaj u svijetu za američku tvrtku i promjena modela digitalnih platformi u Velikoj Britaniji. Velika američka tvrtka za najam auta s vozačem rekla je u priopćenju objavljenom u utorak da će svi njezini vozači, kojih je u toj zemlji više od 70.000, već od srijede imati ta prava.

Riječ je o velikoj promjeni za Uber čiji su vozači dosad bili samostalni radnici.

Platforma je brzo reagirala nakon konzultacija sa svojim vozačima na širokoj bazi i točno mjesec dana nakon izgubljenog spora na Vrhovnom sudu koji je snažno odjeknuo u javnosti. Najviše britansko pravosudno tijelo ocijenilo je 19. veljače da se vozači mogu smatrati "radnicima" i na osnovi toga koristiti se socijalnim pravima.

Sud je presudio u korist skupine dvadesetak vozača koji su smatrali da imaju pravo na status radnika, s obzirom na vrijeme koje provedu u radu s aplikacijom i na činjenicu da tvrtka, među ostalim, prati i ocjenjuje njihov rad.

Ubuduće će vozači Ubera u Velikoj Britaniji primati barem minimalnu plaću, imati pravo na plaćen dopust i moći će uplaćivati doprinos za mirovinu, u čemu će sudjelovati tvrtka. Ova prava se pridodaju postojećim, kao što je besplatan pristup zdravstvenom osiguranju i naknada za rodiljni dopust.

"Ovo je velik dan za britanske vozače", rekao je Jamie Heywood, direktor Ubera za sjevernu i istočnu Europu.

"Uber je tek dio sektora rezerviranja automobila i nadamo se da će nam se drugi operatori pridružiti u nastojanju da poboljšamo uvjete u kojima rade ovi ljudi bez kojih je teško zamisliti našu svakodnevicu", rekao je.

Ključne riječi

Komentara 5

ST
stefj
10:56 17.03.2021.

Kraj jefinog taksiranja. Sve će to građani platiti.

ZA
Zapadnjak
09:16 17.03.2021.

Ovakvim djelovanjem se gubi poanta gig ekonomije i takozvane ekonomije dijeljenja, uber ce s ovakvom regulacijom naprosto postati taxi kompanija kakvih vec ima bezbroj... gig ekonomija se inace pokazala kao dobar nacin da studenti i ucenici lakse pronađu posao, kao i da svi ostali imaju zgodan nacin za zaraditi nesto dodatnog novca u slobodno vrijeme... jedna od poanti je bila i da radis kad hoces, a ne radis kad neces... mislim da ovakva regulacija masi poantu, a sve zbog 45ogodišnjih vozaca koji nemaju pravu karijeru pa su odlucili od gig aktivnosti napraviti full time posao, a to ce najvise stetiti onima koji su originalno i trebali imati najvise koristi od poslova ovog tipa, ponajvise ucenici i studenti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije