Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'To je noćna mora'

U najmoćnijoj državi svijeta prazne police: Zbog nestašice 'formule' za djecu roditelji u očaju idu i preko granice

Nestašica hrane za bebe u Americi
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/12
21.05.2022.
u 09:57

Dječja formula već je bila pogođena problemima u lancu opskrbe povezanim s pandemijom, ali zatvaranje tvornice u Michiganu "stvarno je pogoršalo stvari", rekao je dr. Christopher Duggan

Nestašica formule, odnosno adaptiranog mlijeka za bebe, sve je veći problem za roditelje u SAD-u. Police u trgovina su prazne, a mnogi su prisiljeni putovati u susjede države kako bi nahranili svoju djecu. 

U veljači je Abbott Laboratories, proizvođač popularnih dječjih formula, zatvorio proizvodni pogon u Sturgisu u Michiganu, nakon što je povukao proizvode za dojenčad kada je započela savezna istraga nakon što su četiri bebe koje su uzimale adaptirano mlijeko razvile bakterijske infekcije, od kojih su dvije umrle. Abbott Laboratories naveo je da nema povezanosti između njihove formule i bolesti, piše The Guardian

Dječja formula već je bila pogođena problemima u lancu opskrbe povezanim s pandemijom, ali zatvaranje tvornice u Michiganu "stvarno je pogoršalo stvari", rekao je dr. Christopher Duggan, direktor Centra za prehranu u dječjoj bolnici u Bostonu.

Neki republikanci su sugerirali da su nestašice posljedica toga što je Bidenova administracija slala mliječne formule za bebe imigrantima bez dokumenata. Steven L. Schooner, profesor na Sveučilištu George Washington, rekao je za New York Times da je količina kupljena za migrante "statistički jednaka nuli u smislu tržišnog udjela".

Nestašica hrane za bebe u Americi
Foto: Reuters/Pixsell

Kako je početkom mjeseca naveo The Guardian, usred straha od gomilanja zaliha formule, nekoliko velikih trgovaca, uključujući Walgreens i CVS, postavilo je ograničenja na količinu formule koja roditelji mogu kupiti odjednom.

Mnogi su se roditelji oslanjali na grupe na društvenim mrežama kako bi bili u toku s obnovom zaliha i mogućim popustima. Grupe su bile osobito korisne za roditelje čija djeca zahtijevaju određene vrste formula zbog alergija ili drugih zdravstvenih problema. Osobito u područjima s malom opskrbom, roditelji su bili prisiljeni putovati u susjedne države

- To je noćna mora - rekla je Ashley Hernandez, majka dvoje djece.

Koga su nestašice najviše pogodile?

Neke države suočene su s većim nedostatkom, uključujući Tennessee, Texas i Iowu gdje više od 50 posto najprodavanijih proizvoda nema zaliha.

Kriza nerazmjerno teško pogađa siromašnije obitelji. Gotovo polovica formula za bebe u SAD-u kupuje se u okviru programa Wic, koji ima za cilj pomoć ženama, dojenčadi i djeci s niskim primanjima. Abbott Laboratories osigurava formulu za otprilike polovicu beba koje primaju beneficije Wic. Kada su ti proizvodi nestali, obitelji su se mučile da pronađu alternative.

Ipak, problem brojnih obitelji uskoro bi mogao biti riješen. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) i Abbott postigli su nagodbu koja bi omogućila tvrtki da ponovno otvori zatvoreni pogon u Michiganu, uz nadzor neovisnog stručnjaka. Tvrtka je izjavila da bi mogla ponovno pokrenuti pogon u roku od dva tjedna i da će tada trebati dodatnih šest do osam tjedana prije nego što njeni proizvodi budu dostupni.

FDA je također najavila niz mjera osmišljenih za povećanje ponude. Agencija je priopćila kako će implementirati procese kako bi stranim proizvođačima formula za bebe olakšala prodaju svojih proizvoda u SAD-u.

Komentara 13

ST
Stipan
13:10 21.05.2022.

Treba se povuci sva proizvodnja iz Kine i dalekog istoka u Europu i nećemo imati problem.pohlepa za novcem i jeftina proizvodnja a bogaćenje pojedinih je dovelo do ove katastrofe. Greška je bila sve uništiti i zatvoriti.

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:53 21.05.2022.

Nekada smo imali Plivu i tvornicu dječje hrane..

AT
ATG
12:49 21.05.2022.

Možda da američke majke pitaju za savjet afganistanske, jemenske, palestinske ili sirijske majke kako se one sve ove godine snalaze?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije