Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Više tisuća mladih Splitsko-makarske nadbiskupije na hodočašću Gospi Sinjskoj 2017.

Hodočasnici su se okupili ispred crkve Gospe od Otoka u Solinu gdje je euharistijsko slavlje pred polazak na višesatno noćno pješačenje predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.
13. kolovoza 2017. u 14:16 7 komentara 594 prikaza
Velika Gospa
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Više tisuća mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i ove se godine prigodom svetkovine Velike Gospe jučer se zaputilo na tradicionalno 35. hodočašće Gospi Sinjskoj "Od Gospe do Gospe", a nakon sedam do osam sati pješačenja i prijeđenih 30-ak kilometara, u nedjelju ujutro, stigli su Sinj.

Gospin molitvenik i Gospine sličice Ne propustite Gospin molitvenik i Gospine sličice na dar uz Večernji list

Hodočasnici su se okupili ispred crkve Gospe od Otoka u Solinu gdje je euharistijsko slavlje pred polazak na višesatno noćno pješačenje predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Mons. Barišić je izrazio radost što vidi toliko djece, mladih i starijih koji hodočaste Gospi kako bi osnažili svoju vjeru, ali i dodao kako ima veliki broj katolika na papiru koji ne svjedoče vjeru u svom zvanju i zanimanju.

"Zgodno netko reče: 'Ako hoćemo upoznati čovjekov problem trebamo se približiti njegovoj situaciji, ako hoćemo riješiti problem onda se trebamo približiti Gospodinu. Privatna vjera nas ne približava Gospodinu i ona je nesposobna mijenjati. Tu vjeru vidimo kao instrument za neke naše ciljeve, ona ne ozdravlja nego je uzrok bolesti. Stoga imati privatnu vjeru znači da nismo praktični katolici jer praktični katolik živi i svjedoči svoju vjeru te mu je stalo do drugoga", kazao je nadbiskup.

U surječju Psalma 119: "Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi", nadbiskup je istaknuo da je svjetlo koje obasjava sve naše tame Isus Krist i da jedino s tim svjetlom možemo hoditi naprijed. Na kraju svoje propovijedi naglasio je da uvijek pred sobom treba imati cilj: "Onaj koji ima cilj pred očima pa bio i spor brži je od najbržega bez cilja. Naš cilj je živjeti vjeru. Taman sporo hodio, napredovao, rastao brže ću doći od onoga najbržega bez cilja. S ovim svjetlom u ovoj tami želio bih da otkrijete sadržaj vjere i dođete do cilja. Cilj je Isus Krist, a najbolji put do njega je Majka Marija. Ona je put do Boga i do čovjeka", poručio je nadbiskup hodočasnicima.

Povjerenik za mlade dr. sc. don Mihael Prović poželio je da im noć tišine, molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju.

Nakon misnog slavlja, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 30-ak kilometara da bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme. Kako bi sve proteklo u redu, na putu su imali policijsku i medicinsku pratnju, a župljani iz Dicma su, uz pomoć Ureda za mlade, kao i svake godine kod crkve Sv. Jakova za hodočasnike pripremili okrjepu.

Nakon sedam-osam sati hoda u molitvi u nedjelju ujutro u dvorištu svetišta Gospe Sinjske okupilo se više tisuća hodočasnika među kojima je bio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Svi su zajedno sudjelovali u svečanomu bogoslužnomu slavlju, koje je predvodio gvardijan samostana fra Petar Klapež, izvijestio je, uz ostalo, Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

Gužva na Lučkom OPREZNO U PROMETU Očekuju nas velike gužve za vikend i Veliku Gospu, a HAK upozorava na jedan detalj Međugorje okupili se Desetine tisuća vjernika na 36. obljetnici međugorskog fenomena Hodočašće DARKO PAVIČIĆ Bude se duhovni pokreti koji mogu pokrenuti Hrvatsku
podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • cinbenik:

    Niti jedne rici,o nenarodnoj i nebiranoj vlado......Nema jednako pravnosti Hrvata,pa i Sinjska Gospa je lizbjeglica iz BiH....ni to nepominju.

  • Deleted user:

    Mojim Hrvatima, sretan blagdan Velike Gospe.

  • nogogaz:

    Hvala gospi, nestat će pola problema! Gospi isto hvala za novu eskadrilu! Samo je molim da ne dodje u eu kao izbjeglica iz azije, jer ćemo je nabit na krst. Puni smo mi ljubavi i bojimo se samo boga! Ne ... prikaži još!e bojimo se mi medunarodnuh zakona i sudova, Samo bog i hrvati! Iznad nas ima samo nebo i bog!