Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRS

Velika gesta pape Franje: Nezbrinutoj djeci povjerio pisanje meditacija za Križni put u Rimu

Foto: PIXSELL
1/4
02.04.2021.
u 23:26

Na trećoj postaji ispričali su i iskustva s braćom i sestrama

Papa Franjo je djeci povjerio pisanje meditacija za Križni put (Via Crucis) na Trgu sv. Petra kako bi se vidjele patnje čovječanstva u vrijeme pandemoje i kroz oči najmanjih. Na taj način traži od svih da se spustimo na visinu njihova pogleda i s te razine vidimo svijet.

Kao i prošle godine tradicionalni Križni put je preseljen s prostora kod koloseuma na Trg Sv. Petra s početkom u 21 sat i bez prisutnosti hodočasnika. Meditacije za 14 postaja Via Cruci napisali su izviđači mjesta Foligno u Umbriji i prvopričesnici i krizmanici rimske Župe sv. ugandskih mučenika.

Slike prikazane na velikim zaslonima na Trgu Sv. Petra djelo su mladih iz dva rimska doma za nezbrinutu djecu, državnoga i crkvenoga. Skupinu izviđača iz Umbrije čini 145 mladića i djevojaka u dobi između osam i 19 godina koji su tekstove napisali na temelju svojih svakodnevnih iskustava. Župa sv. Ugandskih mučenika u rimskoj četvrti Ardeatino posebno se pak zauzima za osobe s poteškoćama te vodi dom za beskućnike i dom za majke s djecom izložene nasilju.

Žrtve ratova, diktatura, svakodnevnih nasilja, industrije droge, pobačaja su žrtve križa današnjice, drži Franjo i dodaje kako onaj koji služi novac je protiv Boga. Dvadeset djece i mladih iz Rima i Foligna je bilo uz papu Franju na pobožnosti Križnoga puta na Trgu sv. Petra, a njih četvero je čitalo meditacije. Mladi su i autori crteža koji se nalaze uz tekst meditacija. Još 40 djece i mladih bilo je ispred bazilike svetoga Petra, a predstavljali su 500 vršnjaka iz rimske župe Svetih ugandskih mučenika koji se pripremaju za prvu svetu pričest i krizmu.

Postaje su bile postavljene na Trgu sv. Petra oko obeliska koji se nalazi u središtu, te dovode do trijema ispred bazilike gdje se nalazio papa Franjo. Posebno sugestivne bile su svijeće postavljene na putu kojim je nošen križ koji je također bio osvjetljen. Križ je nosila i skupina djece i odgojitelja kojima je bilo povjereno pisanje meditacija, a svakoj meditaciji odgovara i crtež koji su također načinila djeca i prikazan je tijekom izravnog prijenosa.

Dragi Isuse, Ti znaš da i mi djeca imamo križeve koji nisu lakši ni teži od onih keje imaju odrasli, ali su pravi i naši križevi koje osječamo teškima kao noć. A samo Ti znaš i uzimaš ih ozbiljno. Samo Ti. To su na početku meditacija napisala djeca. Samo Ti, Isuse, sa sigurnošču znaš kako je teško vidjeti moje roditelje kako se svađaju i lupaju vratima, te danima ne razgovaraju. Ili kada te drughi zafrkavaju i biti siromašnim i odustajati od onoga što imaju moji prijatelji.

Djeca traže pomoć kako bi mogli nositi križ kao što si Ti nosio tvoj. Mladi kažu kako im je Isus uvijek blizu posebno kada se plaše. Pišu o svojim događajima u školama, pa i susretu s djecom stranaca na dječjim igralištima koji se nisu približavali, ali nakon što su bili pozvani dolazili se stalno sa zadovoljstvom.

Na trećoj postaji ispričali su i iskustva s braćom i sestrama. Proganjanja nisu iskustva daleka dvije tisuće godina. Pokoji puta naše radnje mogu suditi, raniti i gaziti brata ili sestru. Žalili su se da je uz svu predostrožnost nošenja zaštine maske koronavirus odnio djeda. Možda odraslima ta dječja promišlja izgledaju banalnima, ali djeci su ključna u njihovu životu i stvarno bi se trebao pokoji puta gledati svijet njihovim očima. Na to je pozvao papa Franjo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije