Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Velika čistka Čačićevih ljudi: Pao i Koračević, Budimir preuzima HEP?

Formalnog objašnjenja za smjenu Koračevića i Lalića još nema, no pretpostavlja se da su u Vladi nezadovoljni tijekom investicijskoj ciklusa EP-a koji još nije uspio pokrenuti radove na hidroelektrani Ombla i termoelektrani Plomin.
21. travnja 2013. u 17:30 0 komentara 12 prikaza
Josip Budimir
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Poznati analitičar, član uprave Francka i ekonomski strateg Hrvatske socijal-liberalne stranke Josip Budimir mogao bi biti imenovan na poziciju predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede.

Vrdoljak nije bio zadovoljan

Kako se doznaje od izvora u vrhu Ministarstva gospodarstva, Vlada bi već na svojoj sljedećoj sjednici u četvrtak mogla smijeniti dosadašnjeg čelnog čovjeka HEP-a Zlatka Koračevića, a mogao bi ga zamijeniti Josip Budimir, 50-godišnji ekonomist rodom iz Đakova. Njegovo se imenovanje još formalno treba potvrditi na sastanku užeg kabineta Vlade u srijedu, no neslužbeno se doznaje da je o tome već postignuta suglasnost u Hrvatskoj narodnoj stranci – čijoj “kvoti” javnih poduzeća HEP pripada – ali i u Vladi.

Uz Budimira, u upravu HEP-a, umjesto dosadašnjeg člana uprave za investicije Rodoljuba Lalića, imenovan će biti aktualni direktor sektora za termoelektrane HEP Proizvodnje Perica Jukić. Iako se formalno objašnjenje za smjenu Koračevića i Lalića još ne može dobiti, pretpostavlja se kako su u Vladi nezadovoljni tijekom investicijskog ciklusa HEP-a koji, unatoč prijašnjim obećanjima, još nije uspio početi radove niti na jednom od velikih projekata gradnje novih elektrana, kao što su hidroelektrana Ombla i termoelektrana Plomin C.

Iz prijašnjih medijskih napisa također se moglo iščitati da ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije zadovoljan tijekom restrukturiranja kompanije. U tome se vjerojatno mogu razabrati razlozi angažmana Budimira, menadžera koji nije radio u energetskom sektoru, ali zato ima bogato iskustvo restrukturiranja velikih javnih sustava.

Drugi čin nakon odlaska Čačića

Od 2000. do 2006. godine Budimir je obnašao dužnosti pomoćnika ministra obrane, a u tom je razdoblju faktički vodio proces reorganizacije sustava i smanjenja broja zaposlenih u MORH-u – možda i najkompleksniju reformu te vrste provede u domaćem javnom sektoru uopće. Nakon odlaska iz Ministarstva, preuzeo je mjesto člana uprave Francka za ekonomske poslove, a ima i iskustvo rada u financijskom sektoru jer je pet godina krajem devedesetih bio član uprave vinkovačke Cibalae banke.

Imenovanjem Budimira napokon će prestati višemjesečna trakavica o smjeni u vrhu HEP-a, a koja se posebno intenzivirala nakon dolaska Ivana Vrdoljaka na čelo Ministarstva gospodarstva. Vrdoljak, inače inženjer elektrotehnike po struci i suvlasnik tvrtke koja je godinama bila HEP-ov kooperant, nije skrivao nezadovoljstvo poslovanjem kompanije.

Ipak, čelnik HEP-a Zlatko Koračević, kao jedan od najbližih suradnika bivšeg potpredsjednika Vlade i predsjednika HNS-a Radimira Čačića, i nakon Čačićeva odlaska iz politike uživao je čvrstu podršku jake sjeverozapadne frakcije u stranci.

Zbog toga unutar HNS-a nije mogao biti postignut konsenzus o njegovoj smjeni, a tek prije nekoliko tjedana, nakon što je donesena odluka da mu se znatno umanje ovlasti, činilo se da će ipak ostati. Ipak, čini se kako je Koračević izgubio stranačku podršku, a njegov odlazak iz HEP-a, nakon kadrovskih smjena u Plinacru – može se smatrati drugim činom rekonstrukcije upravljanja državnim poduzećima nakon Čačićevog odlaska iz politike.

>>Koračeviću manje ovlasti, ali ostaje na čelu HEP-a

Projekti u nastanku, otkazi u najavi 1.

Projekti u nastanku, otkazi u najavi

1. Uprava kompanije planirala je u nove projekte uložiti 25 milijardi kuna do 2016. Čak ako je i ostvariv, s tim se planom već i sad debelo kasni.

2. Vlada očekuje da Plomin C i HE Ombla potaknu gospodarski oporavak, ali početak gradnje kasni. Nije to isključivo odgovornost HEP-a, ali nužno je ubrzati razvoj.

3. Prema planu, do 2015. HEP će napustiti oko 3500 radnika. Taj je proces počeo, ali već postoje ozbiljne sumnje u to hoće li rezultati biti zadovoljavajući.

4. Ulaskom u EU i prihvaćanjem europskih regulativa tržište se napokon otvara, a HEP-u predstoji tržišna borba s europskim distributerima električne energije.

5. Kompaniji tek slijedi operativno odvajanje prijenosa i distribucije u zasebne poslovne jedinice.

Umjesto HNS-ovaca, Vrdoljak doveo neovis

Umjesto HNS-ovaca, Vrdoljak doveo neovisne eksperte

Nakon što je na čelo Plinacra umjesto stranačkoga kolege Mladena Antunovića imenovao nestranačkog Mladena Zovka i dovođenjem HSLS-ovca Budimira na čelo HEP-a Ivan Vrdoljak pokazao je kako namjerava provoditi bitno drukčiju politiku kadroviranja od svog prethodnika Radimira Čačića. Dok se Čačić vodio isključivo stranačkim kriterijima, Vrdoljaku očito to nije važan faktor. Hoće li to pridonijeti i boljem vođenju državnih poduzeća, tek će se vidjeti, no u javnom energetskom sektoru ostala su samo dva HNS-ova direktora – Krešimir Malec u Podzemnom skladištu plina i Dragan Kovačević u Janafu. Ta bi se kvota mogla i dodatno smanjiti ako se potvrde nagađanja da bi Malec mogao biti HNS-ov kandidat za gradonačelnika Ivanić Grada.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.