Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZIVANJE SNAGE

Velika Britanija pojačat će vojnu prisutnost u Istočnoj Europi

velika britanija
Foto: Press Association/PIXSELL
22.06.2015.
u 00:11

Nedavno je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo da NATO priprema najveće pojačanje svoje vojne prisutnosti još od vremena Hladnog rata

Britanski vojnici i vojni zrakoplovi provodit će dulje i šire misije u Istočnoj Europi, objavio je ministar obrane Velike Britanije Michael Fallon

Odluka je usmjerena kao poruka Rusiji i Vladimiru Putinu, te kao pokazivanje snage i odlučnosti NATO-a.  

- Moramo jačati NATO. Iznimno je važno da Putinu stalno šaljemo poruku kako smo odlučni u našoj obvezi kolektivne obrane NATO saveza, izjavio je Fallon danas za BBC. 

Velika Britanija će se tako pridružiti aktivom kreiranju mobilnijih vojnih jednica NATO-a u Istočnoj Europi. 

Za ovu misiju Britanci će od sljedeće godine dati na raspolaganje 1000 vojnika, a 2017. će povećati taj broj na 3000. Također, V. Britanija se obvezala pripremiti 1000 vojnika u posebnoj borbenoj skupini svake godine do 2021. Britanski vojni zrakoplovi Typhoon će nastaviti patrolirati baltičkim zemljama i sljedeće godine. 

Nedavno je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo da NATO priprema najveće pojačanje svoje vojne prisutnosti još od vremena Hladnog rata. 

- Nato se suočava s novom sigurnosnom situacijom u kojoj se odvijaju prevrati, nasilje, nestabilnosti, napadi Islamske države u Iraku, Siriji i Sjevernoj Africi, a tu je i sve agresivnija Rusija koja destabilizira istok Ukrajine, izjavio je Stoltenberg. 

Poljska i baltičke zemlje već neko vrijeme zahtijevaju veću prisutnost NATO saveza na svojem teritoriju zbog situacije i otvorenog sukoba u Ukrajini. Te zemlje također pregovaraju sa SAD-om o uspostavljanju trajnih skladišta američke vojske na svom teritoriju. Na, to je, pak, reagirao i Putin svojom najavom o širenju svog raketnog sustava. 

>>'Rusija će nuklearnom arsenalu dodati više od 40 novih interkontinentalnih balističkih projektila'

Komentara 44

PY
pyramidxox
00:16 22.06.2015.

Kad Rusija pocne da razmjesta svoje vojna naoruzanja,po svojim drzavama,i svojoj zasticenoj zoni,onda je to pretnja svijetu,a kad amerika to radi vec 100 godina,onda je to humanitarna pomoc nemocnima..samo dolazite blizu Ruske granice i dobicete porciju raketa po glavi))))

Avatar lvan12
lvan12
01:13 22.06.2015.

Velika Britanija je sve manje bitna zemlja na ovoj planeti... Funta je odavne prestala biti svjetska valuta, industrija im odavno propala i svela se na financijsko-spekulativnu te nesto farmaceutske... Ostatak ne postoji. Nedavno ih je i Indonezija pretekla po BDP-u (PPP)... Stalne objave o tome kako im je vojska u rasulu! nuklearne podmornice im pred raspadom zbog neodrazavanja, ostali su bez nosaca zrakoplova, spali na svega 30-tak upotrebljivih lovaca jer im ameri kasne sa F35...a nemaju bas para i stalno rezu proracun... Pa eto guranjem na Istok Europe si zele malo dati na vaznosti.

Avatar SarmaKarma
SarmaKarma
23:49 21.06.2015.

Ma dajte - ko VB uzima za ozbiljno bilo gde ?? Zemlja je uticajna koliko i Malta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije