Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRANICE RASTA

Velik je nesrazmjer i turisti premalo troše. To nije smjer za našu budućnost

Foto: Dino Stanin / PIXSELL
30.09.2017.
u 18:02

Moramo naći prihvatljive granice rasta turizma. Paziti na sukob interesa investitora, turista i lokalnog stanovništva, kaže Damir Krešić s Instituta za turizam

Damir Krešić s Instituta za turizam predstavio je svoje viđenje održivog turizma.

– Nama je, ispada, bitno da turista bude sve više i više... – kaže Krešić te dodaje:

– Međutim, imamo uski pojas obale izuzetno opterećen, imamo nesrazmjer između primorja i kontinenta, a naši turisti ipak premalo troše. Svi se možemo složiti, da to nije smjer u kojem bi naš turizam u budućnosti treba ići. Ključ održivosti – planiranje razvoja i mjerenje pokazatelja. To je u ovom trenutku imperativ! To je kao da te netko pita jesi li bolestan, a ti nemaš ni toplomjer, ni tlakomjer ... Moramo naći prihvatljive granice rasta turizma. Paziti na sukob interesa investitora, turista i lokalnog stanovništva te kvalitetnije moramo upravljati prostorom, on nam je najkvalitetniji resurs.     

Komentara 11

Avatar Moodleen
Moodleen
19:39 30.09.2017.

Jasno da turisti malo troše, a zašto? Npr. proizvođač piva na sjeveru Hrvatske dostavlja pivu i u Koprivnicu i u Dubrovnik po istoj prodajnoj cijeni. Ili sok, kavu... I dok piva kod nas košta 10-12 kuna, ta ista piva u Dalmaciji košta 30-40 kuna, kava 20-25 kuna... Kod nas je parkiranje 3 kune, tam dvadesettri... A da ne velim o klopi, skupoj i nejestivoj. Normalno, dalmoši bi radili 3 mjeseca i odmah se obogatili, a stoka sitnog zuba nek se j... Nebu išlo, zemem si dva-tri karnistera vina od kuće pa uživam

NO
nogogaz
18:07 30.09.2017.

Lipo more, pljačke turista u kaficima i restoranima i neprijazni gostitelji. To je slika hrvatske u njemačkoj i italiji. A vole nas slovenci i skandinavija. Takvi su rezultati anketa ( više njih) turističke udruge (ili nešto tako) europe.

JU
juma
21:42 30.09.2017.

Pitam se samo gdje i na sto da trose? Bez automobila prakticno ne mogu otici nikuda, jer javni prijevoz na obali kao i da ne postoji, obalni pojas je jako uzak, zeljeznice nema, prometnice su uske i zakrcene, a s automobilom je nemoguce pronaci parkiraliste i jos se nakupe straha od lokalnih divljaka po cestama. Zato uglavnom turisti sjede u mjestu gdje su dosli, suncaju se, kupaju i mole boga da ne padne kisa, jer tek tada nemaju sto raditi. U svakom mjestu postoje 2 restorana koja nude dobru hranu, a ostale bolje ne spominjati. Ukoliko se sedam dana hranite po restoranima na moru, zelucane tegobe su vam zagarantirane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije