Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dopuna zakona

Veleposlanstva će posuđivati novac za hitan povratak kući

'20.06.2012., Zagreb - Dolazak minstra u Banske dvore na redovnu sjednicu Vlade. Vesna Pusic, mnistrica vanjskih i europskih poslova.   Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
16.05.2013.
u 17:36

Slične odredbe imaju i druge države EU, primjerice Velika Britanija. Iz njihova veleposlanstva u Zagrebu kažu da se pozajmica daje, ali, također, u specifičnim i ograničenim slučajevima.

Nađu li se u nevolji, hrvatski će građani od 1. srpnja u veleposlanstvima i konzularnim predstavništvima u inozemstvu moći dobiti novčanu pozajmicu. Jedna je to od novina u konačnom prijedlogu Zakona o dopunama Zakona o vanjskim poslovima koji je pripremilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog usklađivanja s pravnom stečevinom EU. Do sada takva praksa nije bila formalizirana zakonom.

Nije bankomat

No to ipak ne znači da će, kad na putu ponestane novca, biti dovoljno zakucati na vrata najbližeg predstavništva i kao iz bankomata koji pune porezni obveznici uzeti novac. Pozajmica se daje iznimno, kad se građanin nađe u ozbiljnim problemima i bez novca za hitan povratak kući. U tom slučaju, šef diplomatske misije ili konzularnog ureda može odobriti pozajmicu, ali i odrediti kako se ona mora potrošiti, kaže se u prijedlogu zakon koji će stupiti na snagu prvog dana punopravnog članstva Hrvatske u EU. Građanin će morati preuzeti obvezu i vratiti posuđeni novac nakon povratka u Hrvatsku. Na novac ne mogu računati građani koji odbiju pisano preuzeti obvezu povrata, oni koji su dali lažne podatke ili oni za koje se utvrdi da nisu vratili prije posuđen novac. Postoji i obrnut slučaj, u posebno opravdanim slučajevima, kako se navodi u prijedlogu zakona. Glavni tajnik MVEP-a može donijeti odluku o djelomičnom ili potpunom oslobađanju obveze povrata pozajmice, što će pak biti određeno pravilnikom. Pozajmica je krajnje rješenje, tek nakon što se iscrpe druge opcije, poput davanja savjeta i uputa te pomoći da sam nabavi novac za povratak kući.

Zadržavaju putovnicu

Slične odredbe imaju i druge države EU, primjerice Velika Britanija. Iz njihova veleposlanstva u Zagrebu kažu da se pozajmica daje, ali, također, u specifičnim i ograničenim slučajevima. Kako određuje tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova, kad se posuđuje novac, djelatnici veleposlanstava obično zadrže putovnicu te izdaju jednokratnu putnu ispravu za put kući. Dok korisnik ne vrati novac, neće dobiti svoju putovnicu, ali mu neće proći ni zahtjev za izdavanje nove.

>> Krediti za stan i 30.000 eura jeftiniji kad uđemo u EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije