Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi tretman

Krediti za stan i 30.000 eura jeftiniji kad uđemo u EU

Stanovi
PIXSELL
20.09.2012.
u 10:52

Deutsche Bank: Za sve građane EU imamo jednake uvjete kreditiranja, razlika u tretmanu nema. Dužnici iz drugih zemalja moraju imati trajnu dozvolu za rad i boravište u Njemačkoj

Era diskriminacije u kreditiranju bliži se svome kraju; za deset mjeseci, kad Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, i naši će građani dobiti pristup kreditima u bankama zemalja članica, i to ne samo "mamama“ čije tvrtke kćeri posluju u Hrvatskoj nego i svim ostalim bankama na tlu EU. Onima koji se baš moraju zadužiti, uštede će biti goleme – čak 30.000 eura za stambeni kredit od 100 tisuća eura.

Skupe razlike

– Prema svim građanima zemalja EU imamo jednak tretman i za njih vrijede identični uvjeti kreditiranja. Nema razlika – objasnila nam je u telefonskom razgovoru predstavnica odnosa s javnošću Deutsche Banke, najveće banke u Njemačkoj.

Situacija je, kaže, kompliciranija kad su u pitanju zemlje izvan EU.

– Ako niste građanin neke zemlje EU, da bi dobili kredit Deutsche Banke, morate biti njemački rezident – pojasnio je njihov predstavnik Tim Oliver Ambrosius.

U prijevodu to znači trajno boravište i radnu dozvolu u Njemačkoj. Iste uvjete traže i u Commerzbank AG-u, drugorangiranoj njemačkoj banci, dok u austrijskoj Easybank AG dužnik mora barem šest mjeseci raditi za tamošnjeg poslodavca, a nekretnina koja se kupuje mora biti u Austriji, jer banka mora imati uvid u zemljišnoknjižni registar.

– Svi ostali uvjeti i instrumenti osiguranja ovise o vrsti kredita – neodređeno je odgovorio Dennis Bartel, glasnogovornik Commerzbanke, no ipak je otkrio konkretne brojke – visine kamatnih stopa uz koje odobravaju kredite. Stambene kredite trenutačno plasiraju uz kamatu od 3,8 posto naviše, što je najmanje dva postotna boda povoljnije nego u Hrvatskoj, i to za akcijske kredite. Izračun je pokazao da takva razlika u kamati za kredit od 100 tisuća eura kroz 20 godina znači čak 30 tisuća eura razlike, koliko je skuplji hrvatskim dužnicima. Golem novac!

Odgovorno kreditiranje

Odgovoran pristup Nijemaca kreditiranju vidi se i u nepovoljnosti kredita namijenjenih potrošnji – nenamjenski gotovinski i autokrediti osjetno su skuplji nego u hrvatskim bankama. Kamata za autokredite iznosi 7,99 posto, za gotovinske čak 12,99 posto, što je prilično obeshrabrujuća cijena zaduživanja. Stambeni su, krediti, pak, najrelevantniji pokazatelj odnosa banke prema gospodarstvu; potiču gradnju, što donosi izravne pozitivne efekte na BDP, a s druge strane, na njima banke najviše zarađuju, jer su i odobreni iznosi višestruko veći nego kod kreditiranja potrošnje. Hrvatski su se građani na njima već jako opekli, teško proživjeli povećanje kamata i tečaja, dok se u Njemačkoj 70 posto kredita odobrava s fiksnom kamatom.

I ovih 3,8 posto u Commerzbanku je fiksno pa pada u vodu “mantra” hrvatskih bankara da krediti s nepromjenjivom kamatom moraju biti skupi. Na domaćem tržištu vlada veliko zasićenje potražnje za kreditima, gomilaju se neprodani stanovi građevinara koje su kreditirale banke. Ipak, ne uzmiču ni milimetra, građevinci se žale da bi spuštali cijene kvadrata i rješavali se stanova, no to bi bankama uzrokovalo dosta problema s pokrivenošću plasiranih kredita hipotekama kojima je pala vrijednost i morali bi povećati rezervacije. Potencijalni novi dužnici na proteklom će desetljeću naučiti lekciju, a ulazak u EU otvorit će im mogućnost korektnijeg zaduživanja. I to ne kod “mama” hrvatskih banaka, koje su poručile da kredite ne odobravaju direktno, nego preko svojih ”kćeri” u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 77

AI
Ante III
11:06 20.09.2012.

eOvaj novinar stvarno pamet pa skoro nitko nece zivijet u Hrvatskoj svi ce u EU. Pa normalno da su krditi u njemackoj jeftinji.Jer stan trosobni kosta od 250.000€ A kod nas max 100.000 evo ti razlog

GA
gavran
11:13 20.09.2012.

kako je ovo realan članak! naprosto jedva čekam da udjemo u to čudo! milijarde besplatne u fondovima (samo, jel'te, mi smo nesposobni da ih uzmemo da se nasa administracija umnozi), pa jeftini krediti, prelijepe zene, suncano vrijeme, paradajzi kao lubenice, ljudi nasmijani, djeca prepametna, piva besplatna...ma eldorado!

DU
Deleted user
11:04 20.09.2012.

U članku, inače vabilici bez real life izgleda, nedostaje ključna informacija. Naime, kamate na oročene depozite u eurima su u RH osjetno veće nego primjerice u Njemačkoj. Posljedično, zna se da banke rade de iure i de facto na razlici tzv. aktivne i pasivne kamate i da je nekih 2-3 % razlike neki standard bankarske branše. U slučaju rizičnih kredita, čak i preko 5 %. Ukratko, ako su kamate na oročene štedne uloge veće u RH - onda su slijedom bankarske logike i krediti skuplji nego u nekim drugim državama EU. I čuda nisu moguća! A da se ne govori o mentalitetu našeg puka koji se još nije "otkvačio" od: Savka mati, a Tripalo ćaća - dobija san kredit koji se ne vraća! Manje pučki izrečeno, mnogi pripadnici srednjeg sloja iz exSFRJ razdoblja se recimo prisjete 3:1 kredita na oročene devize koji su nakon par godina, slijedom inflacije, bili svedeni na protuvrijednost par šteka cigareta/mjesečna rata. I bude im toplo pri srcu! Zato i je propala stara devizna štednja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije