Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski centar u Beču

Veleposlaniku Gordanu Bakoti uručena kulturna nagrada 'Metron 2014'

Gordan Bakota,Metron
Foto: Snježana Herek
1/4
05.12.2014.
u 15:07

U obrazloženju odluke Tibor Jugović je naglasio da je veleposlanik Bakota nagradu dobio za istaknute zasluge na diplomatskom, kulturnom i društvenom području gradišćanskih Hrvata u Beču i Gradišću

Hrvatski centar u Beču dodijelio je Kulturnu nagradu ''Metron“ za 2014. godinu hrvatskom veleposlaniku u Austriji Gordanu Bakoti. Trofej ''Metron“ je blok kristalnog stakla, u kom je po strani ugraviran logo nagrade koja se dodjeljuje od 2008. godine. Nagradu je Bakoti uručio predsjednik Hrvatskog centra (HC), Tibor Jugović.

U obrazloženju odluke Jugović je naglasio da je veleposlanik Bakota nagradu dobio za ''istaknute zasluge na diplomatskom, kulturnom i društvenom području gradišćanskih Hrvata u Beču i Gradišću. Ali isto tako nagrađen je i za ''aktivno povezivanje Republike Hrvatske i Republike Austrije s posebnim osvrtom na hrvatsku zajednicu u Beču“.

- Veleposlanik Bakota veliki je profesionalac, čovjek i prijatelj. Njegovim dolaskom dobili smo čovjeka europskog štiha kojeg zanima problematika gradišćanskih Hrvata i stoga je nagrada otišla u prave ruke -  rekao je držeći laudacijo predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvat. Dodao je kako je hrvatski veleposlanik napravio ''dubinsku analizu“, stanja, osobno upoznao i obišao brojna društva gradišćanskih Hrvata širom Gradišća, upoznao ljude koje tamo žive i njihove potrebe i želje.

- Jedna od njih bila je da se predstavnici hrvatsko-gradišćanskih društava i organizacija aktivno uključe i u tekuće bilateralne razgovore između Hrvatske i Austrije, između gradova Beča i Zagreba te pokrajine Gradišće i hrvatskih županija pri posjetama hrvatskih političara, što je zaslugom veleposlanika Bakote i ostvareno - rekao je Horvat. Istaknuo je kako su posjete hrvatskog predsjednika Ive Josipovića te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Gradišću te ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić Hrvatskom centru u Beču, kao i susret gradišćanskih Hrvata s premijerom Zoranom Milanovićem u Zagrebu bili od ''velikog moralnog značaja“ za hrvatsku manjinsku zajednicu u Austriji, kojoj su se ulaskom Hrvatske u EU otvorile nove mogućnosti.

Prema Horvatovim riječima Bakota se je snažno zalagao za uvođenje dvojezične nastave na njemačkom i hrvatskom jeziku u austrijske škole, prepoznavši značaj bilingualnog školstva za opstanak gradišćanskih Hrvata u višejezičnom austrijskom prostoru.

- Veleposlanik Bakota nikada nije gurao svoju funkciju u prvi plan nego je prema nama imao topli ljudski pristup, što mu je donijelo mnogo prijatelja i štovatelja među gradišćanskim Hrvatima - zaključio je Horvat, čestitajući hrvatskom veleposlaniku na nagradi.

- Počašćen sam da sam prvi diplomat koji je dobio ovu nagradu -rekao je Bakota, zahvalivši gradišćanskim Hrvatima na četiri godine plodonosne zajedničke suradnje.

- S nagradom nisam računao, no jako joj se veselim i na nju sam ponosan ili kako vi kažete gizdav. Ona je za mene veliki znak priznanja, priznanje iskrenosti, otvorenosti i prijateljstva“, istakao je dodavši kako ''iskrenost mora biti postulat svakog diplomata kada se radi o hrvatskoj nacionalnoj manjini“.

- Hrvatska i Austrija imaju strateški odnos, odnos prijateljstva, ali nama je u fokusu uvijek naša nacionalna manjina - podvukao je, napomenuvši kako poglavlje s gradišćanskim Hrvatima u njegovoj životnoj knjizi ''nikada neće biti zaboravljeno“.

- Jako sam ponosan, jer napravili smo mnogo toga - zaključio je Bakota, ustvrdivši kako je Kulturna nagrada Metron priznanje Hrvatskog centra ''ne samo njemu osobno nego i hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji i svim njegovim suradnicama i suradnicima“. Glavna tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak-Karall je uvodno rekla da je sedmočlani ocjenjivački sud Bakoti dodijelio nagradu za posebne zasluge u vezi s njegovim dostignućima u buđenju i uspostavi razumijevanja kao i simpatija unutar Hrvatica i Hrvata i za promicanje manjinskih pitanja i skupne problematike autohtonih i alohtonih narodnosnih skupina.

Pročitala je pismene čestitke upućene Bakoti od njegovih kolega veleposlanika iz Mađarske, Češke i Slovačke, Gordana Grlića Radmana, Ines Troha Brdar i Jakše Mulačića te bivšeg austrijskog ministra poljoprivrede, gradišćanskog Hrvata Nikija Berlakovića koji sada obnaša dužnost predsjednika parlamentarne skupine za odnose Austrije i Hrvatske i glasnogovornika nacionalnih manjina u austrijskom saveznom Parlamentu, kao i bivšeg direktora Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Roberta Sučića.

Glazbenu svečanost u prepunoj dvorani Hrvatskog centra uveličao je Trio FTM. Svečanosti su bili nazočni, između ostalih, ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Zdenka Weber, hrvatski konzul u Austriji, ministar savjetnik Branimir Lončar, ministar savjetnik za politička pitanja Silvio Kus i ministrica savjetnica iz Stalne misije RH pri UN-u, OESS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču Mirta Mandić i drugi austrijski i hrvatski uglednici. Među njima i Manfred Matzka iz austrijskog Saveznog kancelarstva. S hrvatske strane svečanosti je bio nazočan i predsjednik Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović.

>>Vlatković u Beču: Hrvatsku u deset mjeseci posjetilo više od milijun Austrijanaca

>>Virtuoznim prebiranjem po žicama Srđan Bulat oduševio bečku publiku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije