Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Veleposlaniku Gordanu Bakoti uručena kulturna nagrada 'Metron 2014'

U obrazloženju odluke Tibor Jugović je naglasio da je veleposlanik Bakota nagradu dobio za istaknute zasluge na diplomatskom, kulturnom i društvenom području gradišćanskih Hrvata u Beču i Gradišću
05. prosinca 2014. u 15:07 0 komentara 311 prikaza
Gordan Bakota,Metron
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski centar u Beču dodijelio je Kulturnu nagradu ''Metron“ za 2014. godinu hrvatskom veleposlaniku u Austriji Gordanu Bakoti. Trofej ''Metron“ je blok kristalnog stakla, u kom je po strani ugraviran logo nagrade koja se dodjeljuje od 2008. godine. Nagradu je Bakoti uručio predsjednik Hrvatskog centra (HC), Tibor Jugović.

U obrazloženju odluke Jugović je naglasio da je veleposlanik Bakota nagradu dobio za ''istaknute zasluge na diplomatskom, kulturnom i društvenom području gradišćanskih Hrvata u Beču i Gradišću. Ali isto tako nagrađen je i za ''aktivno povezivanje Republike Hrvatske i Republike Austrije s posebnim osvrtom na hrvatsku zajednicu u Beču“.

- Veleposlanik Bakota veliki je profesionalac, čovjek i prijatelj. Njegovim dolaskom dobili smo čovjeka europskog štiha kojeg zanima problematika gradišćanskih Hrvata i stoga je nagrada otišla u prave ruke -  rekao je držeći laudacijo predsjednik Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stanko Horvat. Dodao je kako je hrvatski veleposlanik napravio ''dubinsku analizu“, stanja, osobno upoznao i obišao brojna društva gradišćanskih Hrvata širom Gradišća, upoznao ljude koje tamo žive i njihove potrebe i želje.

- Jedna od njih bila je da se predstavnici hrvatsko-gradišćanskih društava i organizacija aktivno uključe i u tekuće bilateralne razgovore između Hrvatske i Austrije, između gradova Beča i Zagreba te pokrajine Gradišće i hrvatskih županija pri posjetama hrvatskih političara, što je zaslugom veleposlanika Bakote i ostvareno - rekao je Horvat. Istaknuo je kako su posjete hrvatskog predsjednika Ive Josipovića te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića Gradišću te ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić Hrvatskom centru u Beču, kao i susret gradišćanskih Hrvata s premijerom Zoranom Milanovićem u Zagrebu bili od ''velikog moralnog značaja“ za hrvatsku manjinsku zajednicu u Austriji, kojoj su se ulaskom Hrvatske u EU otvorile nove mogućnosti.

Prema Horvatovim riječima Bakota se je snažno zalagao za uvođenje dvojezične nastave na njemačkom i hrvatskom jeziku u austrijske škole, prepoznavši značaj bilingualnog školstva za opstanak gradišćanskih Hrvata u višejezičnom austrijskom prostoru.

- Veleposlanik Bakota nikada nije gurao svoju funkciju u prvi plan nego je prema nama imao topli ljudski pristup, što mu je donijelo mnogo prijatelja i štovatelja među gradišćanskim Hrvatima - zaključio je Horvat, čestitajući hrvatskom veleposlaniku na nagradi.

- Počašćen sam da sam prvi diplomat koji je dobio ovu nagradu -rekao je Bakota, zahvalivši gradišćanskim Hrvatima na četiri godine plodonosne zajedničke suradnje.

- S nagradom nisam računao, no jako joj se veselim i na nju sam ponosan ili kako vi kažete gizdav. Ona je za mene veliki znak priznanja, priznanje iskrenosti, otvorenosti i prijateljstva“, istakao je dodavši kako ''iskrenost mora biti postulat svakog diplomata kada se radi o hrvatskoj nacionalnoj manjini“.

- Hrvatska i Austrija imaju strateški odnos, odnos prijateljstva, ali nama je u fokusu uvijek naša nacionalna manjina - podvukao je, napomenuvši kako poglavlje s gradišćanskim Hrvatima u njegovoj životnoj knjizi ''nikada neće biti zaboravljeno“.

- Jako sam ponosan, jer napravili smo mnogo toga - zaključio je Bakota, ustvrdivši kako je Kulturna nagrada Metron priznanje Hrvatskog centra ''ne samo njemu osobno nego i hrvatskom Veleposlanstvu u Austriji i svim njegovim suradnicama i suradnicima“. Glavna tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak-Karall je uvodno rekla da je sedmočlani ocjenjivački sud Bakoti dodijelio nagradu za posebne zasluge u vezi s njegovim dostignućima u buđenju i uspostavi razumijevanja kao i simpatija unutar Hrvatica i Hrvata i za promicanje manjinskih pitanja i skupne problematike autohtonih i alohtonih narodnosnih skupina.

Pročitala je pismene čestitke upućene Bakoti od njegovih kolega veleposlanika iz Mađarske, Češke i Slovačke, Gordana Grlića Radmana, Ines Troha Brdar i Jakše Mulačića te bivšeg austrijskog ministra poljoprivrede, gradišćanskog Hrvata Nikija Berlakovića koji sada obnaša dužnost predsjednika parlamentarne skupine za odnose Austrije i Hrvatske i glasnogovornika nacionalnih manjina u austrijskom saveznom Parlamentu, kao i bivšeg direktora Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Roberta Sučića.

Glazbenu svečanost u prepunoj dvorani Hrvatskog centra uveličao je Trio FTM. Svečanosti su bili nazočni, između ostalih, ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Zdenka Weber, hrvatski konzul u Austriji, ministar savjetnik Branimir Lončar, ministar savjetnik za politička pitanja Silvio Kus i ministrica savjetnica iz Stalne misije RH pri UN-u, OESS-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču Mirta Mandić i drugi austrijski i hrvatski uglednici. Među njima i Manfred Matzka iz austrijskog Saveznog kancelarstva. S hrvatske strane svečanosti je bio nazočan i predsjednik Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović.

>>Vlatković u Beču: Hrvatsku u deset mjeseci posjetilo više od milijun Austrijanaca

>>Virtuoznim prebiranjem po žicama Srđan Bulat oduševio bečku publiku

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.