Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JELENA MILIĆ

Veleposlanica Srbije u posjeti Vukovaru. Župan joj uručio prigodan poklon pa se poljubili 4 puta

Foto: Branimir Bradarić
1/4
07.03.2023.
u 14:46

U kasnijoj izjavi medijima Dekanić je prenio da je tijekom razgovora bilo riječi o niz tema koji opterećuju odnose dvije države kao i potencijalnoj suradnji, a sve kako bi se relaksirali odnosi dvije države

U nastupnoj posjeti Vukovarsko–srijemskoj županiji danas je boravila veleposlanica Republike Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić koja se tom prilikom susrela sa županom Damirom Dekanićem i dožupanom iz reda srpske nacionalne manjine Srđanom Jeremićem. Poslije održanog sastanka Milić nije željela davati izjave, a kako nam je pojašnjeno razlog tome je što nije imala dozvolu iz Ministarstva vanjskih poslova Vlade Srbije.

U kratkom razgovoru, dok su novinari mogli biti prisutni, Milić je rekla kako se nada boljoj i kvalitetnijoj suradnji.

Spominjane su i mogućnosti suradnje u turizmu i slično. Dekanić je ovu priliku iskoristio i da veleposlanici uruči prigodan dan i čestita Međunarodni dan žena. Bilo je vremena i za šalu pa su se, po prijedlogu Dekanića, poljubili četiri puta jer kako je rekao u ovim krajevima se gleda koliko puta se tko ljubi. U kasnijoj izjavi medijima Dekanić je prenio da je tijekom razgovora bilo riječi o niz tema koji opterećuju odnose dvije države kao i potencijalnoj suradnji, a sve kako bi se relaksirali odnosi dvije države. 

- Istakao sam kako su rasvjetljavanje pitanja nestalih i rješavanje pitanja ratnih zločina naši prioriteti što je veleposlanica prihvatila kao argument rekavši da je svjesna da dalji dublji odnosi počivaju na toj temi – rekao je Dekanić. Dodao je kako je, između ostaloga, bilo riječi i o suradnji u gospodarstvu, kulturi, sportu, dolasku radne snage i slično. Dekanić je rekao i kako Vukovarsko – srijemska županija već dugo radi na poboljšavanju odnosa dvije države kao i jačanju odnosa sa hrvatskom zajednicom u Srbiji. Napomenuo je i kako srpska zajednica u Hrvatskoj surađuje sa tijelima države u Srbiji kao i da se polako ide kao ujednačavanju prava manjinskih zajednica s jedne i s druge strane.   

Jedna od tema bilo je i (ne)uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru za što je Dekanić rekao kako ta tema poslije objave rezultata popisa više nije aktualna ali i da još uvijek nije sazrjelo vrijeme za tako nešto te da u obzir svakako treba uzeti i neriješene probleme i specifičnosti iz prošlosti. Razgovaralo se i o položaju Srba uopće u Hrvatskoj i Vukovarsko – srijemskoj županiji za što je Dekanić rekao da kao župan radi u rješavanju problema svih, bez obzira na nacionalnost, te da se i Srbi i ostali građani suočavaju s istim ili sličnim problemima u svakodnevnom životu. Nije zaobiđen niti događaj od prije mjesec dana kada je saborskom zastupniku Marijanu Pavličeku zabranjen ulazak u Srbiju dok je Dekanić bez razloga čekao nekoliko sati na granici.  

-Veleposlanica je izrazila žaljenje radi toga slučaja te rekla kako očekuje da je to izdvojen slučaj a ne plod strategije. Kazala je kako će se založiti da se slične stvari više ne događaju – kazao je Dekanić. Interesantno je i kako veleposlanica Milić poslije sastanka sa županom nije posjetila i Grad Vukovar što je do sada bilo gotovo redovito prilikom posjeta veleposlanika.

>> VIDEO Hrvati uhićeni na granici sa Srbijom prevozili radioaktivnu glavu gromobrana?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije