Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVACIJA DOMAĆE TVRTKE

Vegvisir će vojnicima pokazivati što se sve događa izvan vozila

Najbolje naočale za upravljanje dronovima na svijetu dolaze iz Osijeka
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
26.01.2022.
u 06:45

Osječki startup Orqa, koji inače radi najbolje naočale za dronove, uključen je u zahtjevan estonsko-hrvatski projekt

U specijaliziranim vojnim i tehnološkim medijima pojavila se vijest da estonsko-hrvatska kompanija Defensphere razvija revolucionarni sustav za situacijsku svjesnost namijenjen borbenim vozilima.

Tvrtka od 5,5 milijuna eura

Vijest je uglavnom temeljena na priopćenju tvrtke u kojem se navodi kako je Defensphere osnovan lani, a rješenje koje se zove Vegvisir omogućit će vozačima borbenih oklopnih vozila pregled bojišnice bez izlaženja iz vozila, odnosno vidjet će ‘kroz’ njegov oklop. Ime Vegvisir nije odabrano slučajno, u doslovnom prijevodu s islandskog jezika to bi značilo ‘ono što pokazuje put’, a u islandskoj je mitologiji to bio čarobnjački štap koji je svojem nositelju pomagao da pronađe put kroz teške vremenske prilike.

Zamišljeno je da Vegvisir radi nešto pout toga. Rješenje koje nudi temelji se na inovativnim sustavima kamera te senzorima i algoritmima koji sintetiziraju slike kamere, koristi zaslone uređaja koji se stavljaju na glavu kako bi pružio pregled mješovite stvarnosti onoga što se događa u neposrednoj blizini vozila, ali i objekata koji se nalaze u daljini, čak i do 10 km od samog vozila.

Kao partneri u projektu navedeni su Orqa, hrvatski startup iz Osijeka, te Hrvatski klaster konkurentnosti obrambenih industrija. O startupu Orqa koju su osnovali Ivan Jelušić, Srđan Kovačević i Vlatko Matijević već se u nas pisalo, prvenstveno u kontekstu njihovih modernih naočala za upravljanje dronovima koje su među najboljima na svijetu. Sada je na redu ulazak u kompetitivan, ali i vrlo lukrativan sektor obrambene tehnologije.

13.10.2020., Osijek - Osjecka tvrtka Orqa je proizvela najbolje naocale na svijetu za upravljanje bespilotnim letjelicama. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL"n"n"n"n"n"n"n
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

– Vegvisir je sjajan primjer suradnje hrvatske i estonske industrije te zajedničkog razvoja naprednih tehnoloških rješenja u području obrane i sigurnosti. Izgledno je da će proizvod na kojem radimo biti jedno od najkompleksnijih rješenja dvojne namjene ikad proizvedeno u Hrvatskoj. Nadamo se da će se i MORH sa svojim interesom pridružiti listi partnera koji već surađuju na ovom projektu – rekao nam je Ivan Jelušić.

U ime tvrtke Defensphere javio nam se Ingvar Pärnamäe, izvršni direktor tvrtke koji je objasnio kako je Vegvisir osmišljen tako da omogućuje pregled vozačima različitih oklopnih vozila, oklopnim transporterima, borbenim vozilima pješaštva, tenkovima i drugima, što otvara put boljem motrenju, orijentiranju, znatno bržem reagiranju od tradicionalnih rješenja koja se zasad koriste.

Foto: Vegvisir

– Vegvisir se zasniva na inovativnoj tehnologiji koja dolazi iz iskustva s FPV dronovima u smislu latencije videosignala. Dodatno, Vegvisir bi bio prvi sustav dizajniran za oklopna vozila koji koristi VR naočale za vizualizaciju, rekao nam je Pärnamäe.

U priopćenju stoji kako je nedavno u prvoj rundi ulaganja prikupljeno 550.000 eura za razvoj Vegvisira čime je vrijednost tvrtke porasla na 5,5 milijuna eura.

Foto: Defensphere

– Upravo smo zaključili rundu temeljnog ulaganja te smo dobili i više ulagača nego što smo u početku očekivali. Prikupili znatno više od planiranog u toj prvoj rundi što pokazuje da su ulagači zainteresirani za investiranje u tvrtke koje se bave obrambenom tehnologijom. Te su brojke sasvim točne – rekao je izvršni direktor Defenspherea.

Interesa za ovaj inovativni proizvod koji potpisuje i perspektivni hrvatski startup, dakle, ima i više nego dosta.

– Vidimo dvije vrste klijenata za Vegvisir. Jedno su proizvođači oklopnih vozila. Ostvarili smo kontakte s desetak proizvođača iz svijeta koji su već poznati u svojem industrijskom sektoru. Mnogi od njih potvrdili su kako su sustavi vizualizacije kakav je Vegvisir sljedeća važna osobina oklopnih vozila budućnosti. Drugo, to su oružane snage u svijetu. Počeli smo predstavljati naš sustav vojnim korisnicima pa smo, primjerice, planirali sudjelovati na sajmu Eurosatory u Parizu ovog lipnja koji će biti najveći u Evropi ove godine. To je definitivno mjesto gdje proizvođači susreću svoje buduće kupce – kazao nam je Pärnamäe.

Na kakvo će vozilo Vegvisir točno biti montiran doista nije od osobite važnosti zbog njegove fleksibilnosti.

– Nebitna je vrsta vozila na koju će se on postavljati jer stvaramo naš sustav tako da bude prikladan za bilo koju vrstu oklopnog vozila. Očito, što je manje staklenih površina, to će više prednosti naš sustav donijeti posadi konkretnog vozila, što znači da su teška oklopna vozila poput tenkova, borbenih vozila pješaštva ili oklopnih transportera u središtu pozornosti – kazao je naš sugovornik.

13.10.2020., Osijek - Osjecka tvrtka Orqa je proizvela najbolje naocale na svijetu za upravljanje bespilotnim letjelicama. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL"n"n"n"n"n"n"n
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Pri sadašnjem tempu razvoja očekuje kako će prototip biti gotov negdje ovog proljeća, a dovršeni proizvod do 2023. Prema Pärnamäeu, za ovu je godinu planiran i drugi krug financiranja s ciljem povećanja inženjerskog i prodajnog tima. Razvoj Vegvisira odvija se u skladu s vojnim standardima NATO-a te uz integraciju s drugim platformama koje se koriste na bojnom polju, uključujući kopnena vozila bez posade, samostalne senzore i sustave upravljanja bojnim poljem.

Vidno polje od 360 stupnjeva

Kao rezultat toga, ovaj sustav pruža jasnu prednost nad protivnicima i snažno podržava stvaranje zajedničke operativne slike. Vegvisir radi na način da stvara vidno polje od 360 stupnjeva uz pomoć kamere i senzorskog sustava instaliranog na oklopnom vozilu koji omogućuje cijeloj posadi simultanu sliku okruženja vozila u stvarnom vremenu i s minimalnom latencijom.

Sustavom su kombinirana četiri nadopunjujuća sloja senzora kako bi se osigurala vidljivost u nizu taktičkih situacija kako po danu tako i po mraku, uz korištenje termalnih senzora. Tim sustavima posadi se omogućuje precizno prepoznavanje meta i motrenje područja na nekoliko kilometara od samog vozila. Može spojiti i vizualizirati sve prikupljene podatke na jednoj platformi za poboljšanu situacijsku svjesnost i podršku u donošenju odluka na bojnom polju.

 

 

Komentara 1

MA
mamuti
09:50 26.01.2022.

E sad mi kupujemo avione umjesto da se koncentriramo na vlastitu proizvodnju dronova i ovakvih stvari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije