Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'dogodio se apsurd'

Većina zemalja EU protiv, no legalizacija GM kukuruza ide dalje

kukuruz
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
12.02.2014.
u 19:33

Francuski ministar Repentin: Tko će biračima objasniti da je većina bila protiv, a prijedlog prolazi?

Devetnaest zemalja EU, među kojima i Hrvatska, usprotivilo se prijedlogu koji bi dopustio uzgoj genetski modificiranog kukuruza vrste Pioneer 1507 na teritoriju EU, no ni tako veliko protivljenje nije uspjelo zaustaviti prijedlog. Ishod rasprave na sastanku Vijeća za opće poslove EU u utorak u Bruxellesu pokazao je, po mišljenju europarlamentarke Biljane Borzan (SDP), da su “pravila jača od građana”.

Velika Britanija, Švedska, Finska, Estonija i Španjolska žele ozakoniti uzgoj genetski modificiranog sjemena kukuruza Pioneer 1507, suzdržane su bile Belgija, Češka, Njemačka i Portugal, a svih ostalih 19 zemalja EU bilo je protiv. No, kako je prema proceduri unutar Vijeća EU potrebna tzv. dvostruka kvalificirana većina, koju mora činiti većina zemalja EU koje istodobno pokrivaju i većinu broja stanovnika EU, ni tabor koji je “za” ni tabor “protiv” nije skupio takvu većinu pa sada Europska komisija može nastaviti proceduru odobravanja spornog sjemena.

– Činjenica je da pravila omogućuju Komisiji da nastavi proceduru i u tome je sve čisto, no postoji jedno veliko “ali”: hoće li EU izgubiti vjerodostojnost među građanima koji su mahom protiv GMO-a sve dok ne dobiju čvrsta, znanstveno potvrđena uvjerenja da GMO nije štetan za okoliš i zdravlje. Takvih nedvojbenih potvrda još nema. EK bi trebala i te kako voditi računa o raspoloženju građana i negativnom stavu 19 država članica EU – kaže Biljana Borzan. Dodala je kako, čak i u slučaju da Vijeće EU odobri uzgoj genetski modificiranog kukuruza, nitko ne može natjerati Hrvatsku da to sjeme uzgaja na svome teritoriju.

Europski povjerenik za zdravlje Tonio Borg tvrdi da su relevantna istraživanja pokazala da je ova vrsta genetski modificiranog kukuruza sigurna za zdravlje ljudi. No, francuski ministar za europske poslove Thierry Repentin upozorio je na štetnost nastavka procedure.

– Ako je većina protiv, ne razumijem kako to možemo uopće prihvatiti, pogotovu uoči izbora za EP. To je opasno za imidž EU, podgrijavat će ideju da EU ne radi ili radi loše. Tko će biračima objasniti da je većina bila protiv, ali da predmet prolazi? – zapitao se francuski ministar.

Za razliku od Amerike i mnogih zemalja u Aziji, EU je vrlo skeptična prema genetski modificiranim organizmima, a odobrenje ovog sjemena kukuruza predstavljalo bi tek treće odobrenje uzgoja GMO-a u EU. Prije je odobren komercijalni uzgoj jednog sjemena kukuruza i jednog sjemena krumpira.

Komentara 8

CE
cenzura
21:13 12.02.2014.

Nismo se mi ulaskom u EU odrekli suvereniteta već i svega ostalog. Nemamo pravo o ničem odlučivati a moćni kapitalisti s one i ove strane bare odlučuju i šta će mo jesti i kako živjeti. Odrekli smo se svega i tak nam i treba. Gdje su sad oni najglasniji koji su nas uvjeravali kako će nam u EU biti bolje? Nek mi neko kaže šta nam je bolje!!

DE
DEMOS1
08:30 13.02.2014.

EU demokracija, EK bi dopustila uzgoj GMO kukuruza Mnogi od naših političara izgleda još nisu shvatili da je naša samostalnost praktički svakim danom polako nestaje, a sa njom i krvlju izborena naša neovisnost. Svjedoci smo naime da se gotovo svakogakog dana preko raznih međunarodnih sporazuma odnosno odluka unutar EU u stvari ograničavaju prava i želje naših sugrađana, i ne samo njih, koji bi ipak morali biti svjesni da su samostalnost i demokracija usko povezani. Hrvati moraju znati da su gospodari u svojoj kući ako želimo da nam izborni proces ima ikakvog smisla. Demokracija nije niti procedura niti neka neobična tehnika nego je skup vrijednosti koje čine rodoljublje i jednakost, a rezultira shvaćanjem da osoba nije zarobljenik sudbine nego da zajedno s drugim osobama stvara svijet u kojemu želi živjeti. Švicarci su na referendumu prije samo nekoliko dana još jednom pokazali što predstavlja pravi smisao demokracije i samostalnosti kada su protivno željama svoje političke elite i EU izglasali zabranu masovnog useljavanja u svoju zemlju. Kao što je naš referendum o braku unutar i izvan Hrvatske bio nazvan pozitivnim primjerom kojeg bi izglasale i druge države da se stanovnicima dopusti glasovanje, tako je danas ovaj Švicarski referendum od mnogih označen pozitivnim primjerom kojeg i neke druge europske zemlje žele slijediti. Danas kada se prašina još nije ni slegla oko tog referenduma „diktatorski“ nastrojeni europski birokrati su donijeli odluku da se može početi uzgoj toksičnog genetski modificiranog kukuruza što je protivno glasovanju dvije trećine direktno izabranih članova Europskog parlamenta i protivno glasovanju većine članica Europske unije. U demokratskoj matematici tamošnjih birokrata 5 država koje su glasovale za GMO kukuruz vrijede više od ostalih 19 koje su glasovale protiv, a da o europskom parlamentu niti ne govorimo. Za komisiju je ispala potpuno prihvatljiva trenutačno znana nuspojava da će taj kukuruz npr. pobiti sve leptire na području gdje se uzgaja jer po njima leptiri nisu „dovoljno važni“ kao što očito nisu važni niti glasači većine zemalja EU i njihovo mišljenje. Ovom odlukom EK naime krši vlastite zakone i odluku europskog suda od prosinca 2013. godine. Za razliku od onih koji sjede u komisiji i koje građani nisu izabrali francuski ministar Thierry Repentin je bez diplomatskih rukavica jasno: "Većina država, europskog parlamenta i glasača je protiv ove odluke. Ova odluka koja dolazi prije izbora za europski parlament je vrlo opasna za imidž Europske unije" Sada u doba kada se svakim danom naša demokracija i samostalnost smanjuju mi iz BUZ-a smatramo da Hrvati trebaju što češće biti uključeni u donošenje odluka, a ne da to u njihovo ime rade birokrati koje oni nisu birali i koji njima žele upravljati. Bit demokracije u Hrvatskoj je da Hrvati mogu sami slobodno odlučivati o svojoj sudbini, a ne da netko „opet“ odlučuje u njihovo ime jer bi to onda predstavljalo samo novu autokratsku tamnicu naroda.

NE
neboiznadzagreba
21:36 12.02.2014.

Većina država članica EU , a vjerojatno i većina stanovništva država koje su glasale za ovaj prijedlog, odnosno onih država koje su bile suzdržane , nije dovoljna za zabranu, jer su "pravila jača od građana". Zato pravila nisu jača odod multinacionalnih kompanija, ona im služe da nam nametnu što žele, a nazovi demokracija izgleda služi samo za pacificiranje stanovništva. Dolje GMO !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije