Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odbor za sigurnost hrane

'GMO kukuruz tek kad se potvrdi kako nije štetan'

kuruza
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
17.12.2013.
u 12:12

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane ( ENVI) Europskog parlamenta izglasao je danas rezoluciju kojom se odbacuje nova vrst genetski modificiranog kukuruza

 - Dajte zeleno svjetlo GMO tek kada budete potpuno uvjereni u njihovu neškodljivost, poručio je Europskoj komisiji Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta.

Iz odbora su EK poručuli da ne traže autorizaciju bilo koje nove vrste genetski modificiranih organizama niti obnavljaju postojeće dozvole sve dok se zamjetno ne poboljša procjena rizika.

Odbor je danas izglasao rezoluciju kojom se odbacuje nova vrst genetski modificiranog kukuruza.

Stav Odbora unesen je u dosje rezolucije o kojoj će se izjašnjavati EP početkom iduće godine.

Članica obora, SDP-ova eurozastupnica Biljana Borzan komentirala je odluku:

- Poštovali smo volju građana koji su izrazili rezerve prema genetski modificiranim organizmima. Sve dok ne budemo posve sigurni u njih, dok ne stvorimo siguran sustav uvjerljivih provjera, pogotovo ispitivanja dugoročnih posljedica upotrebe GMO, suprotstavljat ćemo se autorizaciji uzgoja. Zato mi je drago da je ova rezolucija prošla na našem odboru.Vjerujem da će EK shvatiti našu poruku i požuriti kompletirati mjere sa striktnijim testiranjem, rekla je Borzan.

>> Sud EU zabranio krumpir kemijske kompanije BASF

Komentara 3

CA
campa
13:01 21.12.2013.

Ovo je prvi korak prema ozakonjenju GMO u EU.Mišići i briga za zdravlje ljudi koji se hoće prikazati preko tiska su samo igrokazi za široke narodne mase .Malo uviđavnosti a pokusni kunići da se dokaže neštetnost GMO hrane biti ćee Hrvati i istok EU.Pa zato im i služimo.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
13:41 17.12.2013.

Konacno neka dobra vijest.

CR
Croasan
14:07 17.12.2013.

Ni ranije sorte GMO kukuruza kao i ostalih GMO usjeva nisu neškodljive a ipak se nalaze na stotinama hektara zemlje u EU, pa i u Hrvatskoj. Zabrinjavajuć je i pritisak amera da pod kontrolu stave i svjetske banke (baze) sjemenja .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije