Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka oštro o Macronovoj ocjeni da je NATO u stanju ‘moždane smrti’: Europa se bez SAD-a nije kadra obraniti

Macronove ocjene o NATO-u odgovaraju samo Rusiji. Glasnogovornica ruskog šefa diplomacije likuje: Točno je o tome riječ, NATO je u stanju moždane smrti
11. studenoga 2019. u 19:10 3 komentara 772 prikaza
Emmanuel Macron, francuski predsjednik
Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Njemački šef diplomacije Heiko Maas jučer je neuobičajeno oštro odbacio tvrdnje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO u stanju “moždane smrti”, ocijenivši da je pogrešno potkopavati NATO i da se ni Njemačka ni Europa bez SAD-a nisu kadre djelotvorno obraniti. Tako je nastavljena polemika o NATO-savezu, koja zapravo traje sve od pada Berlinskog zida i trenutka kada je taj savez izgubio svog glavnog suparnika.

Giuseppe Conte i Emmanuel Macron SVIJET Put zapadnog Balkana u EU nakon Macronova ‘šamara’ ide preko Zagreba

Raspadom komunističkog bloka počela je kriza identiteta NATO-saveza, koji u protekla tri desetljeća pokušava pronaći smisao svog postojanja, pa je u tom procesu lutao od Afganistana do Ukrajine. Upravo u zaoštravanju odnosa s Rusijom mnogi pronalaze opravdanje za jačanje NATO-a i ponovno naoružavanje Europe, iako ima i onih koji smatraju da je u ovom slučaju svojim agresivnim širenjem sam NATO izazvao protureakciju Rusije, baš kako bi opravdao svoje postojanje.

Predsjednik Macron u ulozi spasitelja Europe u apokaliptičnom tonu zaključuje da se Europa ne može više osloniti na SAD ni očekivati da će SAD skrbiti za sigurnost europskih članica NATO-saveza. Trumpova Amerika okrenula je leđa Europi, a Trump je prvi američki predsjednik koji ne podupire ideju ujedinjene Europe, smatra Macron i dodaje da je vrijeme da se Europa probudi i svoju sudbinu uzme u svoje ruke. Njegove ocjene o NATO-u, i to samo nekoliko tjedana uoči summita u Londonu, analitičari svode na tri riječi: NATO je mrtav.

Šefik Džaferović, Zeljko Komšić i Milorad Dodik FRANCUSKI LIDER Macron je priznao da je nakaradna BiH opasnost za EU

U kolumni koju je objavio Der Spiegel Maas pak upozorava da se EU i NATO ne smiju okrenuti jedni protiv drugih. Potrebno je graditi snažnu i suverenu Europu, ali u snažnom NATO-u. Maas podržava Macrona kad on poziva na jačanje europskih obrambenih kapaciteta, podsjetivši na zajedničke europske napore u jačanju europske obrane i pozivajući pritom na stvaranje europskog sigurnosnog vijeća u kojem bi bilo mjesta i za Veliku Britaniju, bez obzira na skori izlazak Britanije iz EU. Velika Britanija i Francuska, naime, jedine su europske vojne i nuklearne sile pa je to njemački pokušaj da se Britaniju, barem kada je sigurnost Europe u pitanju, zadrži za zajedničkim europskim stolom.

Prije Maasa i kancelarka Angela Merkel poručila je da je Macron reagirao “pretjerano”, jasno kazavši da se njezin pogled na NATO razlikuje od Macronova. Zanimljivo je da Macronove ocjene o NATO-u ne dijeli ni američki državni tajnik Mike Pompeo, jasno uzimajući u obranu NATO-savez i tvrdeći da je NATO i dalje relevantan, premda je predsjednik Trump u više navrata tvrdio da je “zastario”.

Emmanule Macron Izazvao oštre reakcije Zašto Macron govori o BiH kao tempiranoj bombi baš u ovom trenutku?

Očekivano, potpora Macronovoj kritici NATO-saveza stiže jedino iz Rusije, koja već godinama aktivno radi na potkopavanju jedinstva zapadnog vojnog saveza koji smatra glavnom prijetnjom. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poručuje da Macronova izjava jasno odražava sadašnji položaj NATO-a. “Točno je o tome riječ. Macronova izjava odražava istinu. NATO je u stanju moždane smrti”, likuje Zaharova. 

>> Pogledajte i ovaj video: Ruski SU-27 potjerao NATO-ov F-18 od aviona ministra obrane

Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
 • zimerman:

  Normalno da se Europa bez Amera ne može braniti . Trump je bio u pravu kada je rekao da Amerika više neće biti krava muzara . Europa je postala socijalističko/komunisticki orijentirana tu su Rusi i Kinezi pa suradjujte sa njima

 • Avatar mason
  mason:

  Sigurno da se Europa nemoze obranit bez USA. Ne samo od Russije nego i Kine . Macronu je droga popila mozak ili je kuplen prljavim novcima sa istoka.

 • oo8787:

  Ako se Hrvati na vrijeme probude i na vrijeme odaberu nacionalizam, jednog dana će cijeli svijet klečati pred nama.