Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema perspektive

Većina mladih Arapa ne podržava ISIL, a kalifat smatraju promašajem

Sirija
Foto: Reuters
1/4
12.04.2016.
u 16:30

Anketom kojom je ispitano stajalište mladih Arapa o aktualnim problemima, zaključilo se da je ekstremističkoj skupini pala podrška, ali nedostatak posla i dalje je glavni problem zbog kojeg se regrutiraju teroristi

Anketa 'Arab Youth Survey 2016' provedena među mladim Arapima kaže da se sve više protive Islamskoj državi i vjeruju da neće uspjeti osnovati kalifat.

Ako ne bi koristili toliko nasilje, 13 posto mladih podržalo bi ekstremističku skupinu, dok njih 50 posto smatra da su najveći problem s kojim se Bliski istok susreo.

Doduše, brige rastu zbog kroničnog nedostatka posla, što je najčešći razlog zašto dolazi do regrutacije terorista. U 8 od 16 anketiranih zemalja, problem zapošljavanja veći je faktor pri pristanku na ISIL, negoli njihova ekstremna vjerska stajališta.

Najveća nezaposlenost mladih u svijetu zabilježena je u arapskim zemljama, gdje njih 75 milijuna nema posao

Tijekom ove godine samo 36 posto mladih slaže se da je arapski svijet doživio preokret. Većina (53 posto) smatra da je održavanje stabilnosti važnije no promoviranje demokracije (28 posto).

Foto: REUTERS

Zabrinutost zbog slabe poslovne perspektive promatrana je širom arapskog svijeta, gdje jedan od četiri mladih između 15 i 24 godine nema posao. Prema World Banku, to je najveća nezaposlenost mladih u svijetu. Vjeruje se da je u arapskim zemljama 75 milijuna mladih osoba nezaposleno.

Njih 39 posto sirijski sukob smatra asimetričnim ratom (engl. proxy war), u kojem ratuju regionalne i globalne sile. 29 posto ratovanje gleda kao revoluciju protiv režima Bashaar al-Assada, a 22 posto vjeruje da je riječ o civilnom ratu između Sirijaca.

Ipak, nedostatak demokracije najveća je prepreka koja pogađa Bliski istok. Dvije trećine Arapa želi da vođe učine više za njihove interese i ljudska prava građana, posebice žena.

Anketa o različitoj problematici provedena je između 3500 osoba u dobi od 18 do 24 godine.

>> Oslobađanje drevnoga grada Palmire završni udarac kalifatu

>> Bruxelleski teroristi planirali i napad na Euro u Francuskoj

Komentara 9

DU
dukidudoje
20:02 12.04.2016.

za vase ankeete znam a i po vasim pisanjima da arapi ako nemaju ili nisu poslusni diktatorima da su svi teroristi....ako mi navedete jednu oporbu u arapskom svijetu , ili sire koji nisu u "teroristickom " spisku europe i zapadaa ,ja cu tada misliti da ste vi bili u zabludi ,kada ste njih kao teroriste etiketirali

Avatar NeNormalan
NeNormalan
18:33 12.04.2016.

Po mojim osobnim iskustvima sa arapima kod njih je jedno pričam - drugo radim dio folklora, tako da baš ne vjerujem u takve ankete, a i tko pametan bi danas javno u EU podržao ISIL?

ZI
zimerman
17:55 12.04.2016.

Da ih je samo 10% od milijardu I pola koliko muslimana Ima u svijetu dodjemo do 150 milona ekstremista ,koji su u svakom trenutku spremni ubit svakog ko nije musliman. A zna se da ih Ima mnogo vise nego stosto statistike pokazuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije