Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CROBAROMETAR

Većina za veće ovlasti predsjednika. Evo kako kandidati stoje kod bitnih karakteristika

Crobarometar
Foto: Dnevnik Nove TV
1/14
29.06.2019.
u 19:43

Birači HDZ-a, od kojih bi 91,6 posto predsjednika i dalje htjelo birati direktnim izborima, misle isto kao i 89,7 posto onih koji bi glasali za SDP.

Prema najnovijim podacima Crobarometra Dnevnika Nove TV, ispitanici za najpoštenijeg i najobrazovanijeg predsjedničkog kandidata drže da je sadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dok osobine domoljublja i neovisnosti vežu uz pjevača Miroslava Škoru.

KOJE SU KARAKTERISTIKE VAŽNE ZA BUDUĆEG PREDSJEDNIKA, ODNOSNO PREDSJEDNICU?

Na prvom je mjestu razumijevanje problema „običnih ljudi, to je važno za njih 38 posto. Zatim poštenje s 32 posto, a obrazovanje je na trećem mjestu s 10 posto, slijedi domoljublje s 9 posto pa neovisnost sa 6 posto te iskustvo s 5 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

TKO OD KANDIDATA IMA NAJBOLJE KARAKTERISTIKE?

Kada su u pitanju problemi „običnih ljudi birači tu karakteristiku najviše pripisuju Miroslavu Škori koji dobiva 29 posto, slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s 24 posto, a Zoran Milanović je na trećem mjestu s 14 posto.

Kada je u pitanju karakteristika poštenja, tu je na prvom mjestu Kolinda Grabar-Kitarović s 26 posto, zatim Miroslav Škoro s 25 posto, a Zoran Milanović je na 17 posto.

Obrazovanjem kao karakteristikom važnom kod predsjednik/ce ocijenjena je Kolinda Grabar-Kitarović s 42 posto, zatim Zoran Milanović s 20 posto te na trećem mjestu Miroslav Škoro sa 17 posto.

Domoljublje je karakteristika koju većina birača veže za Miroslava Škoru, točnije njih 39 posto, slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s 30 posto i na trećem mjestu Zoran Milanović s 10 posto.

Kada je u pitanju neovisnost tu je Miroslav Škoro na prvom mjestu s 26 posto, ali odmah iza njega je Kolinda Grabar-Kitarović s 24 posto i na trećem mjestu Zoran Milanović s 19 posto.

Iskustvo se veže za Kolindu Grabar-Kitarović s 49 posto, Zoran Milanović ima 31 posto, a Miroslav Škoro je na 8 posto.

I na kraju tu je karakteristika predstavljanja Hrvatske u EU i svijetu, gdje Predsjednica stoji najbolje s 54 posto, slijedi Zoran Milanović s 20 posto i na trećem mjestu je Miroslav Škoro s 11 posto.

Crobarometar
1/7

PREDSJEDNIKU TREBA POVEĆATI OVLASTI

Naime, to misli većina građana ako ih se pita - i to njih 64 posto, da ovlasti trebaju ostati kao i sada misli 29 posto, a samo njih 7 posto smanjilo bi ovlasti predsjedniku.

Veće ovlasti bi i birači Kolinde Grabar-Kitarović, njih 64,8 posto, tu je i 54,6 posto birača Zorana Milanovića, ali i 84 posto birača Miroslava Škore. Veće ovlasti bi i birači HDZ-a, njih 69,3 posto, ali i SDP-a, njih 56,3 posto.

Foto: Dnevnik Nove TV

PREDSJEDNIKA TREBA BIRATI KAO I DO SADA

Većina misli i da se predsjednika treba birati izravno kao i sada, točnije njih 90 posto, a 10 posto misli kako bi se to moglo i u Hrvatskom saboru, a kao jedna od ideja spominjala se i dvotrećinska većina zastupnika.

Zanimljivo, birači i Kolinde Grabar-Kitarović (92,4 posto) i Zorana Milanovića (91 posto) i Miroslava Škore (92,4 posto) gotovo jednako razmišljaju i većina bi njihovih birača ostavila direktne izbore, kao i do sada.

Isto tako misle i birači HDZ-a, od kojih bi 91,6 posto predsjednika i dalje htjelo birati direktnim izborima, kao i 89,7 posto onih koji bi glasali za SDP.

Foto: Dnevnik Nove TV

Komentara 60

DU
Deleted user
19:52 29.06.2019.

Škoro upada u silne probleme s humanitarnim fondom za oboljelu djecu (Milo moje) odnosno kad se to počne razvlačiti po medijima, on je "gotov" - radilo se o milijunskim iznosima nejasne krajnje sudbine. Kako to sam ne uviđa, e to mi doista nije jasno! Jedno je arlaukati o domoljublju i po tim napjevima udarati po sentimentalnim tipkama naroda, ali cash koji nestade iz tog fonda - e to je bio test humanizma i pravog domoljublja kojeg on nije položio.

DU
Deleted user
19:52 29.06.2019.

Zabrinut sam za zemlju u kojoj gospodin Milanović može dobiti više od 5% glasova. Pa što bi on radio kao predsjednik "slučajne države"? Riješio "slučaj" na način da se riješi Hrvatske?

PR
Princeza
19:47 29.06.2019.

Predsjednica jos jedan mandat!❤️👍

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije