Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Veći i zdraviji: Europljani narasli 11 centimetara u 100 godina

Najveći rast dogodio se u razdoblju između dva svjetska rata i Velike depresije, kada se moglo očekivati kako će siromaštvo ograniči rast ljudi
02. rujna 2013. u 16:56 0 komentara 229 prikaza
šetnja
Foto: Marcus Brandt/DPA/PIXSELL

Prosječna visina europskih muškaraca porasla je za čak 11 centimetara od 1870. do 1980. godine, odražavajući značajno poboljšanje zdravlja u cijeloj regiji, prema novom istraživanju.

Suprotno očekivanjima, istraživanje je pokazalo kako se prosječna visina ubrzala u razdoblju između dva svjetska rata i Velike depresije, kada se moglo očekivati kako će siromaštvo, racionalizacija hrane i nedaće rata ograniči rast ljudi, prenosi Reuters.

Ubrzanje povećanja brzine moglo bi biti jer su ljudi odlučili imati manje djece u tom razdoblju, tvrde istraživači, a ranijim istraživanjima pronađena je poveznica između povećanja prosječne visine i manje veličine obitelji.

- Povećanje ljudskog stasa ključni je pokazatelj poboljšanja prosječnog zdravlja populacije - rekao je Timothy Hatton, profesor ekonomije na britanskom Sveučilištu u Essexu, koji je vodio studiju.

Kaže kako dokazi - koji pokazuju kako je prosječna visina Europljanina u nešto malo više od 100 godina porasla sa 167 na 178 centimetara - sugeriraju da je okružje poboljšanog zdravlja i smanjene bolesti \"najvažniji faktor rasta visine\".

Studija, objavljena u časopisu Oxford Economic Papers, analizira podatke o prosječnoj muškoj visini u dobi od 21 godinu od 1870. do oko 1980. u 15 europskih zemalja.

Studija je obuhvatila samo muškarce, kažu istraživači, jer je do opsežnih povijesnih podatka o ženskoj visini teško doći.

Istraživači su otkrili da u mnogim europskim zemljama - uključujući Britaniju i Irsku, Skandinaviju, Nizozemsku, Austriju, Belgiju i Njemačku - došlo je do ubrzanog rasta u razdoblju između dva svjetska rata i Velike depresije.

- Ovo je iznenađujuće, pogotovo jer to razdoblje prethodi širokoj primjeni velikih otkrića u modernoj medicini i nacionalnim zdravstvenim uslugama - kažu istraživači.

Ostali faktori povećanja visine su veći dohodak po glavi stanovnika, bolji higijenski uvjeti stanovanja te bolji životni uvjeti, bolje obrazovanje o zdravlju i prehrani te bolje socijalne usluge i zdravstveni sustav.

>>Koliko je visina važna u odabiru partnera?

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.