Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznenađujuće

Veći i zdraviji: Europljani narasli 11 centimetara u 100 godina

šetnja
Marcus Brandt/DPA/PIXSELL
02.09.2013.
u 16:56

Najveći rast dogodio se u razdoblju između dva svjetska rata i Velike depresije, kada se moglo očekivati kako će siromaštvo ograniči rast ljudi

Prosječna visina europskih muškaraca porasla je za čak 11 centimetara od 1870. do 1980. godine, odražavajući značajno poboljšanje zdravlja u cijeloj regiji, prema novom istraživanju.

Suprotno očekivanjima, istraživanje je pokazalo kako se prosječna visina ubrzala u razdoblju između dva svjetska rata i Velike depresije, kada se moglo očekivati kako će siromaštvo, racionalizacija hrane i nedaće rata ograniči rast ljudi, prenosi Reuters.

Ubrzanje povećanja brzine moglo bi biti jer su ljudi odlučili imati manje djece u tom razdoblju, tvrde istraživači, a ranijim istraživanjima pronađena je poveznica između povećanja prosječne visine i manje veličine obitelji.

- Povećanje ljudskog stasa ključni je pokazatelj poboljšanja prosječnog zdravlja populacije - rekao je Timothy Hatton, profesor ekonomije na britanskom Sveučilištu u Essexu, koji je vodio studiju.

Kaže kako dokazi - koji pokazuju kako je prosječna visina Europljanina u nešto malo više od 100 godina porasla sa 167 na 178 centimetara - sugeriraju da je okružje poboljšanog zdravlja i smanjene bolesti \"najvažniji faktor rasta visine\".

Studija, objavljena u časopisu Oxford Economic Papers, analizira podatke o prosječnoj muškoj visini u dobi od 21 godinu od 1870. do oko 1980. u 15 europskih zemalja.

Studija je obuhvatila samo muškarce, kažu istraživači, jer je do opsežnih povijesnih podatka o ženskoj visini teško doći.

Istraživači su otkrili da u mnogim europskim zemljama - uključujući Britaniju i Irsku, Skandinaviju, Nizozemsku, Austriju, Belgiju i Njemačku - došlo je do ubrzanog rasta u razdoblju između dva svjetska rata i Velike depresije.

- Ovo je iznenađujuće, pogotovo jer to razdoblje prethodi širokoj primjeni velikih otkrića u modernoj medicini i nacionalnim zdravstvenim uslugama - kažu istraživači.

Ostali faktori povećanja visine su veći dohodak po glavi stanovnika, bolji higijenski uvjeti stanovanja te bolji životni uvjeti, bolje obrazovanje o zdravlju i prehrani te bolje socijalne usluge i zdravstveni sustav.

>>Koliko je visina važna u odabiru partnera?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije